StoryEditorOCM
4 kantunaTRI PITANJA

Josip Bašić: Očekujemo pobjedu na novim izborima. Izvršna vlast na Viru posljednjih 20 godina funkcionira nezakonito i na silu

Piše Iva Ivanac
16. svibnja 2024. - 19:01

Otok Vir ide na nove izbore za Općinsko vijeće. Iako odluku o tome tek treba donijeti Vlada na prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave, politička oporba na tom otoku, zadovoljno slavi, jer su upravo oni doveli načelnika Marina Radovića s nezavisne liste Kristijana Kapovića pred svršen čin.  

Naime, odluci o raspuštanju Općinskog vijeća i održavanju prijevremenih izbora prethodila je žalba Josipa Bašića (nezavisni kandidat), donedavnog predsjednika Općinskog vijeća. On je u svojstvu predsjednika uputio dopis Ministarstvu pravosuđa i uprave zbog sjednice koju je bio sazvao načelnik Marino Radović, a koja je kasnije proglašena nezakonitom. Ministarstvo je osim sjednice nezakonitim proglasila i sve odluke koje su na njoj donesene uz pomoć novoformirane virske većine, a među kojima je bila i odluka o proračunu za 2023. i 2024. godinu te odluka o novom predsjednik Općinskog vijeća.

Načelnik općine Vir se žalio Visokom upravnom sudu (VUS) na odluku resornog ministarstva kojom je poništena sporna sjednica, no VUS je njegov tužbeni zahtjev odbio čime je potvrdio da je 15. sjednica OV održana 20. prosinca prošle godine bila nezakonita. Nakon što raspusti Općinsko vijeće, Vlada će izabrati povjerenika koji će do idućih izbora obavljati poslove OV-a. Cijeli ovaj "demokratski kaos" Općina Vir prolazi na tehničkom proračunu, dakle na štetu samih građana. 

Da je situacija na otoku Viru uistinu presedanska, i malo je reći komplicirana, slaže se i sam Bašić.

- Je li odluka VUS-a naša politička pobjeda? Jest, ali ne gledam to tako jer ne smijemo zaboraviti na mještane otoka Vira. Nije ni trebalo doći do ove cijele političke zavrzlame. Sve odluke koje sam donosio, donosio sam ih prema zakonima. Nije se trebalo dogoditi da Vir nema proračuna - kaže Bašić.

Dok Ministarstvo pravosuđa i uprave 15. sjednicu nije proglasilo nezakonitom, raspolagalo se s proračunskim novcem. Međutim, kako je sjednica proglašena nezakonitom, a novac iz proračuna su do tog trenutka jednim dijelom potrošen i podijeljen, tko bi sada trebao reagirati i jesu li ta sredstva na koncu zakonito podijeljena?

- To je presedan. Ovako nešto se ja mislim nigdje u Hrvatskoj nije dogodilo. Načelnik je sve jako smišljeno napravio. Financijska sredstva su podijeljena na temelju proračuna, kojeg je zajedno sa 15. sjednicom Ministarstvo proglasilo nezakonitom. Osobno smatram da je to pronevjera novaca. Što će se dalje po tom pitanju događati, ne znam, ali Ministarstvo bi dalje trebalo postupati po tim odlukama.

Zbog čega ste nedavno uputili još jedan dopis Ministarstvu pravosuđa?

- Odgodio sam sazivanje nove sjednice Općinskog vijeća zato što smo htjeli pričekati odgovor Ministarstva u vezi raspuštanja Vijeća. No, načelnik Radović nije htio čekati pa je održana nova sjednica na kojoj su konvalidirane sve odluke s 15. sjednice Općinskog vijeća uključujući i odluku o novom predsjedniku Općinskog vijeća Antoniju Vučetiću. Mi smo žalili Ministarstvu i čekamo njihovu odluku po pitanju ove sjednice. Tako je već dvije godine. Niti jedna sjednice ne može proći u redu. Načelnik Radović i njegova grupacija brinu samo o svojim interesima. S dosadašnjim postupanjima su to i dokazali jer nisu poštivali odluke.

Jeste li spremni za prijevremene izbore?

- Očekivao sam sa svojim kolegama u Općinskom vijeću da će doći do prijevremenih izbora i da će vijeće biti raspušteno. Pripremamo se već neko vrijeme i očekujemo da će naša lista osvojiti većinu. Situacija koja se posljednje dvije godine događa na Viru pokazala je kako je izvršna vlast funkcionirala posljednjih 20 godina – nezakonito i na silu. Zato nam je i bilo jednostavno "srušiti sjednice". Zakone ne poštuju i oni ih ne zanimaju. Radović radi što radi, a sve po uputi Kristijana Kapovića koji je zapravo stvarni načelnik.

01. lipanj 2024 15:53