StoryEditorOCM
4 kantunaAGLOMERACIJA RAZDORA

Ninčević odgovara: Ili Peronja nema pojma o činjeničnom stanju ili svjesno želi obmanuti javnost. Evo dokumenata koji ne lažu...

Piše Zadarski.hr
9. travnja 2024. - 18:50

Nastavlja se polemika između Mladena Ninčevića, direktora tvrtke Euro projekt koja izvodi radove na aglomeraciji Zadar – Petrčane, i Grge Peronje, direktora zadarske Odvodnje koji je jučer reagirao na naš razgovor s Ninčevićem. Predstavnik izvođača radova u razgovoru je optužio Peronju i Odvodnju, odnosno gradsku upravu, da su izravno odgovorni što će se radovi na području Kožina i Petrčana odvijati i tijekom turističke sezone, što je izazvalo opravdani revolt tamošnjih mještana i iznajmljivača. Odvodnja i Grad Zadar odbili su prijedlog Euro projekta i predstavnika mještana da se radovi tijekom sezone zaustave, a da se za vrijeme obustave radova izvođaču produlji rok za završetak cijelog posla, vrijednog ukupno 25 milijuna eura. 

Ninčevićevu reakciju prenosimo u cijelosti:

Osobno smatram da bi svi projekti aglomeracije trebali biti vrlo jednostavni i lako odradivi, pod uvjetom da svi surađuju i djeluju kao jedna cjelina, od investitora, preko izvođača do nadzor, što je u biti i duh FIDIC ugovora kojeg su osmislili Englezi, ali se nažalost taj ugovor kod nas djelomično izmesari, uglavnom po želji investitora. FIDIC čuva projekt, a ne pojedine sudionike, upravo zato da se ne ugrozi sam projekt.

Euro projekt ima želju da ovaj projekt završi jer u protivnom ne bi dali jamstva ni ponudu. Nadzorni inženjer Igor Pukec (FIDIC), kao jedan od tri sudionika ovog procesa, po mom mišljenju je vrlo korektan i kao čovjek i kao stručnjak koji teži pametnim i kompromisnim rješenjima. Investitor Odvodnja Zadar je vrlo pasivan sudionik i ima stav da su svi problemi projekta problemi jednog sudionika, u našem slučaju izvođača radova, što je vrlo žalosna činjenica. 

image

Mladen Ninčević, izvođač

Jure Miskovic/Cropix

Ovdje nema ništa osobno protiv Grge Peronje, čovjek ide u mirovinu za dva mjeseca i shvaćam da mu pasivnost u ovom trenutku najbolje odgovara. Ono što nije dobro jest iznošenje neistina za koje postoje pisani tragovi i spreman sam ih podijeliti sa svim Zadranima po potrebi. Nikad se nisam branio lažima, spremno prihvaćam sve svoje greške i uvijek iza njih stojim. Ali ne želim nositi breme neispunjavanja tuđih obveza, osim dogovorno, kroz kompromis i to radim uvijek samo kako bi se projekt završio uz što manje štete. Takav stav međutim ne dijeli investitor i upravo zato ne želi pomicati rokove.

Kad se situacija na terenu promjeni ili ne ide dogovorenim tijekom, razumni sudionici traže najkorisnija rješenja. Gospodin Peronja i oni koji mu daju upute, to ne žele. Razloge sam naveo u ranijem tekstu.

Njegova opravdanja su neistinita i potpuno apsurdna. Grgo Peronja govori da smo mu terminski plan dostavili prije desetak dana i svjesno pokušava manipulirati javnost. Evo zašto. 

Prvi terminski plan za Kožino dostavili 20. lipnja 2023. godine. Unutar roka od 28 dana nakon što smo potpisali ugovor 25. svibnja 2023. godine. Na taj je plan tražena dopuna, a nakon naše dopune u kolovozu Odvodnja ga je usvojila u rujnu. U tom planu je baš Kožino stavljeno u prvi plan za početak radova krajem rujna i po njemu trenutno i radimo. 

Zadnji revidirani terminski plan od prije desetak dana, o kojem govori gospodin Peronja, Odvodnja nije htjela usvojiti jer smo u njemu naveli duži rok završetka od ugovorenog zbog toga što nam Odvodnja šest mjeseci nakon potpisa ugovora nije dostavila cjelovitu dokumentaciju. Zbog toga smo i pokrenuli spor pred VRS-om jer su nam ponudili produženje za 45 dana, a mi tražimo 180, pa će o tome odlučiti VRS. 

Kako ozbiljna osoba poput Grge Peronje može takve neistine iznositi jer je sve ovo što govorim provjerljivo (dokumentaciju dostavljam u prilogu). Ili Peronja nema pojma o procesu i činjeničnom stanju ili svjesno želi obmanuti javnost.

Sva naša kašnjenja koja on spominje, ako ih bude i za koja mi ne budemo mogli dokazati da nisu naša odgovornost, isključivo su naš problem, zbog čega smo uostalom dali velika jamstva, i to nije briga direktora Odvodnje.

image

Grgo Peronja, direktor Odvodnje
 

Jure Miskovic/Cropix

Problem je druge prirode i puno ozbiljniji. Odvodnja naime mjesecima ne odgovara na naš zahtjev za rješavanjem neriješenih situacija i projektnih nedostataka. Kao na primjer, neriješeni imovinskopravni odnosi na dionici Diklo brig, garaže i bazeni koji se nalaze na trasi odvodnje, nepotpuni projekt vodovoda i obalnog zida za Kožino Primorje, privatne prometnice… itd.

U svome odgovoru direktor Peronja je preskočio odgovoriti na bezbroj stvari za koje je prozvan i za koje je odgovoran, što nam kazuje da je toga svjestan i da za njih nema rješenja. 

Zašto Odvodnja ima jedan pristup prema Euro projektu, a drugi prema Strabagu i Pfeifferu, za mene ima samo jedno objašnjenje: projekt i ljudi za koje se radi ovaj posao nisu im prioritet već neki drugi interesi o kojim sam ranije govorio. To se vidi i iz odluka kojima su, nakon potpisivanja ugovora, promijenjeni ugovorni uvjeti na korist tim tvrtkama.

Osobno nemam ništa protiv spomenutih tvrtki, ali činjenice su neumoljive.

Što se tiče tužbe koju spominje gospodin Peronja, za njegovu informaciju, ako nije znao, sve je utuživo u demokraciji, samo je pitanje krajnjeg ishoda i ispravnosti.

U cijeloj priči bit je samo jedno: ima li dobre volje da se pomogne stanovništvu Kožina, Petrčana i sliva Bokanjac ili ne. Sve drugo su gluposti i spinovi. 

Naš stav je poznat. Mi smo uvijek spremni za kompromis samo i isključivo zbog mještana, jer sve ovo što radimo je za njih. Ne može posao biti važniji od onih za koji se taj posao radi. 

Kad ne želite pomoći svome bližnjem uvijek nađete dovoljno dobar razlog da to i ne uradite.

image

Terminski planovi tvrtke Euro projekt

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Terminski planovi tvrtke Euro projekt

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Terminski planovi tvrtke Euro projekt

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Terminski planovi tvrtke Euro projekt

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Terminski planovi tvrtke Euro projekt

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
01. svibanj 2024 18:28