StoryEditorOCM
4 kantunaAPEL IZ BIOGRADA

Štrajkašice priznaju da je obveza o plaćama nezakonita, ali i ističu: "Boli nas ograničavanje prostora, govora, kretanja. Jesmo li u Auschwitzu?"

Piše Zadarski.hr
20. svibnja 2024. - 15:17

Članovi sindikata Dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu na Moru, koji su od prošlog ponedjeljka u štrajku, uputili su medijski apel u kojem traže potporu javnosti za situaciju u kojoj se nalaze. U njemu teško optužuju gradonačelnika Biograda Ivana Kneza i ravnateljicu DV-a Paolu Jurić za raznorazne oblike pritiska i diskriminaciju. Gradonačelnik Knez u ponedjeljak nije htio odgovarati na prozivke članova sindikata, a ravnateljica Jurić je rekla da će se na optužbe članova sindikata očitovati pisanim putem.

‘TETE‘ U ŠTRAJKU Sindikat: "Gradonačelnik ne provodi zakone!" Knez: "Ako sam kriv neka me prijave. Imat će veću plaću od mene!" Evo kolika su im primanja 

Podsjetimo, gradonačelnik Knez je odbio zahtjev sindikata za usklađivanjem plaća u DV s nastavnicima u osnovnim školama u skladu s vladinom uredbom od 1. ožujka. Knez tvrdi da se uredba odnosi na djelatnike s VSS, a ne na zaposlenike s VŠS kojih je većina među odgojiteljima te bi takvo povećanje bilo nezakonito. Zanimljivo je da i same djelatnice u svoj priopćenju, kojeg prenosimo u cijelosti, navode da je Vlada RH donijela "nezakonitu obvezu izjednačavanja plaća radnika u dječjim vrtićima s plaćama radnika u osnovnim školama".

Poštovani,

djelatnici smo sindikata Dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu na Moru.

Ovim putem apeliramo za pomoć u borbi djelatnika vrtića za zakonom određena prava jer mediji su nam zadnja slamka koja može nešto učiniti. Nažalost Gradonačelnik ne uočava pravu istinu i time otvara prostor za "rat s predškolskim odgojem i obrazovanjem u našem gradu" prijeteći privatizacijom. Vlada RH donijela je Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, čl 51., a time i nezakonitu obvezu izjednačavanja plaća radnika u dječjim vrtićima s plaćama radnika u osnovnim školama.

Zbog ostvarenja prava organizirali smo se putem sindikata SOMK. Početak pregovaranja pratila je stalna represija na odgojitelje, a kako je gradonačelnik odbio bilo kakav socijalni dijalog, kolektivno pregovaranje i potpisivanje kolektivnog ugovora, u vrtiću je započeo 13.5.2024. zakonski najavljen štrajk. Od početka pregovaranja Gradonačelnika i Sindikata, vršitelja dužnosti ravnateljice Paole Jurić usmjerava se pritisku na odgojitelje i ostale radnice kako bi ih demotivirala za daljnje sindikalno angažiranje i kaznila za nastavak sindikalnih akcija. Zastrašivanje i prijetnje dovele su do straha dijela članica sindikata te je nekoliko njih dalo ostavku. V.D. donosi preko noći odluke. Odluku o obvezi odrađivanja posrednog rada u vrtiću, bez ikakvih uvjeta. Takva praksa koju je ona uvela - 40 satno vrijeme u ustanovi s nemogućnošću izlaska - nije poznata nigdje u Hrvatskoj. Poslovi odgojitelja propisani su Državno pedagoškim standardom RH. Sukladno tome do sada smo sve poslove uredno odrađivali što je potvrđeno i Izvještajem o radu radnika svih dosadašnjih godina.

Nadalje, v.d. ravnateljica osobno nadzire kretanje po ustanovi, zastrašuje nas iznenadnim odlukama, naredbama, nedostatkom informacija na koje imamo pravo, što nas je sve dovelo u stanje nesigurnosti..

Štrajk je započeo 13.5.2024, te se v.d. ravnateljica Paola Jurić postavlja kao neprijatelj te ne preže pred radikalnim mjerama gdje se sindikalne radnike u štrajku stavlja u nepovoljan i ponižavajući položaj na način:

- 19 radnika stavljeno je u prostoriju od 25 kvadrata bez dovoljnog broja stolica - sjedimo na podu. Zabranjeno je kretanje po ustanovi i komunikacija s ostalim djelatnicima koji nisu u štrajku. Time je započela kulturu straha i demonstracija njene moći. Jedina mogućnost izlaska sindikalcima što je također promijenjeno preko noći je parking među kontejnerima za otpad. Do tog trenutka imali smo mogućnost boravka na prednjoj strani ustanove gdje dolaze roditelji. Zabranila nam je svaki kontakt s roditeljima s naglaskom da ih uznemiravamo,"vrbujemo" i prenosimo krive informacije.

To je povreda prava djece i roditelja kao i povreda odrađivanja nužnih poslova u vrijeme štrajka!

- Blokirani su nam službeni mobiteli jer su roditelji pisali podrške u našu grupu.

- U dvorište je stavljen zaštitar koji je onemogućio ulazak u vrtić pravnoj službi sindikata te je zbog toga pozvana policija.

Zaštitar cijelo vrijeme "čuva"odgojiteljice! Za koga smo mi opasnost? 

- Zabranila nam je neposredan kontakt s kolegicama iz drugih gradova koje nam dolaze pružiti podršku, odredila nam je posebno mjesto u dvorištu za susret s njima (preko ograde) kako nas ne bi vidjeli roditelji i djeca.

- Pritisak od njene strane kao i nesavjesno ponašanje doveli su do bolovanja kod nekoliko radnika, dok se ostali teško nose s njenom pasivnom agresijom i nametanjem moći od strane osnivača.

Prijetnje koje dobivamo posredno preko naših poznanika (ovaj grad je mali) usmjerene su zastrašivanju otkazom jer "nismo zahvalne gradonačelniku što smo uopće zaposlene", vrijeđanjem pogrdnim i ozbiljnim riječima (štrace smo, slomit će nas ko zečeve). 

Dalje, upućene riječi nisu za javnost, ispod razine kulture su!

- Roditelji i šira zajednica ne mogu dobiti istinite informacije ni preko gradskog radija. Radio BNM nije prenio niti jednu vijest ili objavu na svojim portalima o štrajku u vrtiću.

Pitamo se: kada je nestala demokracija u Biogradu i tko je zapravo odgovoran?

ZABRINUTI smo za naš redovan odgojno-obrazovni rad jer nas za vrijeme štrajka zamjenjuju pripravnici i nestručni kadrovi sa srednjom stručnom spremom koju dodatno plaća Grad Biograd. Stalne odgojitelje koji su u štrajku zamjenjuju tajnica, kineziolog, studentice.

ZABRINUTI smo zbog nebrige v.d. ravnateljice kao i grada oko uvjeta rada u objektu hotela "Adrija" gdje je smještena jedna skupina djece.

U objektu su radnici hotela koji spavaju pokraj sobe dnevnog boravka djece, šetaju pokraj WC koji djeca koriste!

Trebamo li se pitati što se može dogoditi ili ćemo reagirati nakon što se nešto dogodi. Otvorena kotlovnica koja nije pod ključem dovodi u pitanje dječju sigurnost. Nije ih briga niti su išta poduzeli!

Vidimo da v.d. ravnateljica gradonačelniku prezentira odgojno-obrazovni rad odgojitelja na najgori mogući način što dovodi do njegovog otpora da prihvati činjenicu propisanu Zakonom da su odgojitelji odgojno obrazovni radnici u prvoj stepenici sustava RH i da tako trebaju biti i plaćeni od strane osnivača. Voljeli bismo kad bi se naš gradonačelnik pridružio ostalim gradonačelnicima koji poštuju i cijene djelatnike sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i zaštitio od mobinga v.d. ravnateljice.

Gazi nas. Kako smo? Nismo dobro... Jadne... Uništene psihički, narušenog dostojanstva. Imamo obitelj koja sve ovo čita, prati gleda nas... Boli nas ograničavanje prostora, govora, kretanja. Jesmo li u Auschwitzu?

Narušena su nam sva ljudska prava. Jesu li sudce za vrijeme štrajka zatvorili i ograničili im prostor? Jesu li sudci i svi ostali sudionici štrajka 8 sati morali sjediti na podu i dječjim stolicama? Prostorija u kojoj boravimo - ne čisti se! Danas zaštitara nema... Zašto, jer nam dolazi sindikalna pravnica. Slike imamo od proteklih dana kao dokaz.

Očajnički tražimo pomoć!

image

Apel sindikalih članova DV u Biogradu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Apel sindikalih članova DV u Biogradu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Apel sindikalih članova DV u Biogradu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Apel sindikalih članova DV u Biogradu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

30. svibanj 2024 17:58