StoryEditorOCM
4 kantunaEPILOG PROŠLOGODIŠNJEG OBRAČUNA U RUPLJU

Svetko Vidak (62) dobio 15 godina zatvora za ubojstvo Davora Špara!

Piše AVŠ
20. srpnja 2017. - 17:04
presuda3-200717.JPG

Godinu dana nakon što je u dvorištu kuće u Ruplju, lani 5. kolovoza, hicem u glavu ubio 45-godišnjeg Davora Špara koji je iza sebe ostavio troje malodobne djece i teško bolesnu suprugu, Svetko Vidak (62) na Županijskom je sudu u Zadru osuđen na 15 godina zatvora zbog ubojstva s izavnom namjerom. Uz to mu je izrečena obavezna mjera psihosocijalnog tretmana u vremenu od dvije godine, a oduzet mu i pištolj marke Bereta koji je ilegano posjedovao.

Kako je rečeno tijekom izricanja presude, nikad nije bilo sporno da je Vidak pucao Sparu u potiljak, niti je on to poricao. Sporna je za zadarski sud bila tvrdnja obrane kako je to učinio "u stanju jakog staha jer mu je Spar prijetio da će ga likvidirati".

Naime, tijekom sudskog postupka ispostavilo se kako su Vidak i Špar mjesecima bili u lošim odnosima koji su kulminirali kobnog dana kada je Vidak došao na Šparovo imanje nahraniti petnaestak malamuta, u vlasništvu 55-godišnjeg njemačkog državljanina Geralda Schulla, koji je od Špara unajmio kuću i teren. Špar je Vidaku prigovorio što koristi njegovu pumpu za vodu, nakon čega ga je, prema navodima iz optužnice, po odlasku vrijeđao, te se zatrčao za njegovim automobilom s drvenim kolcem kojim je udario po zadnjem dijelu vozila. Vidak je izašao iz automobila i upucao Špara u potiljak.

Nakon što je sedam dana bio u moždanoj komi, Davor Špar je 12. kolovoza preminuo u zadarskoj Općoj bolnici, a Vidak je optužen za ubojstvo s izravnom namjerom. Vidak se prvo branio šutnjom, no kasnije je, tijekom postupka zbog ubojstva, ipak odlučio iznijeti obranu kako je pucao jer je bio u strahu za vlasiti život. Međutim, sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Dijana Grancarić takvu obranu nije prihvatilo.

- Toga dana, nakon svađe, mogli ste stisnuti gas i otići, a Spara prijaviti policiji. Na žalost, vi ste se odlučili za drugo i ispalili hitac koji je za njega bio koban. Svi dokazi i vještačenja koja su provedena u ovom postupku dokazuju kako niti u jednom trenutku vaš život nije bio toliko ugrožen da ste morali ovako postupiti. A nakon što ste pucali, sjeli ste u auto i otišli s mjesta događaja bez da ste mu uopće pokušali pomoći - kazala je sutkinja Grancarić dodajući kako u ovih godinu dana, i tijekom sudskog postupka, Vidak niti u jednom trenutku nije izrazio kajanje zbog toga što je počinio, niti pokušao kontaktirati obitelj ubijenog Davora Špara.

30. travanj 2024 16:58