StoryEditorOCM
4 kantunaADEKVATNA OPREMA

U Zadar stižu dva nova kombi vozila za prijevoz onkoloških bolesnika na terapije u Split i Zagreb, vrijedna su 75 tisuća eura

Piše Zadarski.hr
27. srpnja 2023. - 14:30

U Zadar danas stižu dva nova kombi vozila za prijevoz onkoloških bolesnika koje će koristiti Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije.

- Uz izvanredne ljude koje imamo u službi saniteta i za koje naši onkološki pacijenti iskazuju pohvale te kojima izražavamo zahvalnost jer je često njihovim osobnim naporima bolesnicima olakšana patnja, potrebno je imati i adekvatnu opremu i vozila. Kako značajan dio sanitetskog prijevoza koriste upravo onkološki bolesnici kojima nije potreban pratnja, Zadarska županija je osigurala dodatna sredstava u iznosu od oko 75.000 eura za nabavu dva kombi vozila isključivo za prijevoz onkoloških bolesnika na terapiju u Split i Zagreb, rekao je pročelnik za zdravstvo Marko Kolega.

Ove godine do 30. lipnja 6810 pacijenata koristilo je sanitetski prijevoz kako bi ostvarilo svoje pravo na medicinsku uslugu, što je za 356 pacijenata više nego u istom razdoblju prošle godine. Tjedno u prosjeku bude 580 zahtjeva i odrađenih prijevoza od kojih se više od 20 posto odnosi na prijevoz onkoloških bolesnika na odgovarajuću terapiju u Split i Zagreb. Za manji dio bolesnika potrebna je pratnja (oko 35 ležećih bolesnika), dok za većinu bolesnika (njih oko 85) nije potrebna pratnja cijelog tima, već prijevoz od kuće do klinike gdje će dobiti terapiju i sigurno se vratiti kući.

Podsjetimo, u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije objedinjene su dvije mobilne medicinske službe (hitna medicina i sanitetski prijevoz) te je nabava i obnavljanje vozila kontinuirana zadaća kojoj se daje posebna pozornost.

Osobito je opterećena služba saniteta koja sa svojim 21 timom svakodnevno prelazi stotine kilometara i koja je sastavni dio nacionalne sanitetske službe od 397 timova u mreži javne zdravstvene službe.

- U 2022. godini naši timovi saniteta obavili su više od 36 000 prijevoza, prešli 1 827 535 km i gotovo 13 000 pacijenata koristilo je sanitetski prijevoz kako bi obavilo cijelu paletu različitih medicinskih postupaka – od hemodijalize do radiološke ili medikamentozne terapije za onkološke bolesnike. Premještaji između zdravstvenih ustanova, otpusti s bolničkog liječenja ili opservacije u OHBP – Opće bolnice Zadar svakodnevna su rutina ovih timova, rekao je pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Marko Kolega dodajući kako tim sanitetskog prijevoza čine dva zdravstvena radnika srednje stručne spreme s edukacijom za provođenje osnovnih postupaka održavanja života i korištenje automatskog vanjskog defibrilatora.

Kolega je naglasio da se radno vrijeme u djelatnosti sanitetskog prijevoza mora organizirati tako da se prilagodi potrebama stanovništva.

- Na području Zadarske županije služba saniteta radi od ponedjeljka do subote od 6 do 22 sata, a u iznimnim situacijama, koje utvrđuju zdravstvene ustanove na području Zadarske županije, sanitetski prijevoz se može organizirati i nedjeljom, praznikom i blagdanom, rekao je pročelnik Kolega.

27. travanj 2024 22:49