StoryEditorOCM
4 kantunaKAKVA JE TO PORUKA?

Uvjetna kazna vlasniku zadarske tvrke čiji je radnik (20) poginuo dok je radio ‘na crno‘! ‘Pokojnik je zasigurno znao da nije osposobljen za rad‘

Piše Božana Sviličić
12. veljače 2024. - 19:17

Zadarsko tužiteljstvo žalilo se na kazne izrečene građevinskoj tvrtki i njezinom vlasniku zbog smrti 20-godišnjeg Ajdina Agičića koji je poginuo u travnju 2021. godine nakon pada s krova kojeg je na Pagu radio ‘na crno‘ bez ikakve zaštite.

Prvookrivljenom vlasniku građevinske tvrtke TD Novak graditeljstvo d.o.o., Miroslava N. izrečena je uvjetna zatvorska kazna od jedne godine s rokom kušnje od četiri godine, dok je drugookrivljenom trgovačkom društvu izrečena novčanu kaznu od 15 tisuća eura.

- Ovako izrečena kaznena sankcija je preblaga i ne može ostvariti svrhu kažnjavanja budući da strogost sankcije mora odgovarati težini povrede koju kažnjava i posebno osigurati stvarno odvraćajući učinak, što nije ostvareno u konkretnom slučaju.

Naime, Sud je pogrešno u obrazloženju naveo kako nije utvrdio postojanje posebnih otegotnih okolnosti na strani I. okrivljenika, pri čemu je potpuno zanemario činjenicu da je provedenim postupkom nedvojbeno utvrđeno kako I. okrivljenik nije osigurao da se poslovi na visini od osam metara obavljaju uz primjenu niti osnovnih pravila zaštite na radu, pa tako nije postavio zaštitnu ogradu iako je bio svjestan da radnike nije osigurao od pada na niti jedan drugi način, a oštećenik nije imao niti zaštitnu kacigu na glavi, što govori o neodgovornosti I. okrivljenika spram života svojih radnika - navela je u žalbi zamjenica općinske državne odvjetnice Maša Jurjević.

-  Otišao je za poslom i nafakom prije dva mjeseca u Hrvatsku da radi da bi pomogao svojoj porodici finansijski.Desila se nezgoda na poslu u mjestu Pag, pad sa visine, koja je za posljedicu imala smrtni ishod - naveli su na portalu https://www.facebook.com/portal.bosanskinoviurije

image

Ajdin Agičić

Facebook/Slobodna Dalmacija

Nadalje, Sud je, kako je navedeno, pogrešno cijenio kao olakotnu okolnost navodni doprinos radnika nastanku ove nesreće na radu, navodeći da je pokojni Ajdin Agičić zasigurno znao da nije osposobljen za rad na siguran način, te da nije pod nadzorom nekog od osposobljenih radnika, a i da za njega još nije bio proveden postupak utvrđivanja zdravstvene sposobnosti na poslove za ‘rad na visini‘.

Tako je zaključeno, iako je riječ o postupanju koje se isključivo može staviti na teret I. okrivljeniku kao njegovom poslodavcu, a ne može se predbacivati oštećeniku kao osobi od tek napunjenih 20 godina koja je došla raditi u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, pa tako on nije morao znati kakva su pravila zaštite na radu u Hrvatskoj, već je očito postupao u uvjerenju da je njegov poslodavac organizirao rad u skladu sa zakonima.

- Izricanjem uvjetne osude Sud svakako neće utjecati na sve druge građane da poštuju pravni poredak i da ne čine kaznena djela jer je pritom potpuno zanemarena činjenica da u Hrvatskoj od 2017. prema dostupnim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - Službe za medicinu rada dolazi do snažnijeg porasta stranih radnika koji su ozlijeđeni ili smrtno stradali na radnom mjestu, dok se istovremeno izmjenama Zakona o zaštiti na radu djelomično smanjila obaveza dijela poslodavaca vezana uz zaštitu na radu jer manji poslodavci ne trebaju zapošljavati vlastite stručnjake zaštite na radu, već mogu angažirati vanjske, kao što je to i ovdje slučaj - navela je tužiteljica.

Naglasila je kako uzimajući u obzir ove okolnosti, te činjenicu da u Hrvatskoj zadnjih godina zbog nedostatka radne snage dolazi do većeg porasta radnika iz trećih zemalja od kojih mnogi rade na crno, kao što je to radio i oštećeni Ajdin Agičić, očito da je potrebno strože kažnjavati situacije u kojima kršenjem osnovnih pravila zaštite na radu dolazi do smrtnog stradavanja radnika.

- Izricanjem uvjetne osude osobi koja je zaposlila radnika na crno, poslala ga da radi na krov bez ikakve zaštite od pada, zbog čega dolazi do smrti mladog čovjeka koji je bio na pragu svog života, neće poslati poruka svim drugim građanima, a posebice poslodavcima koji zapošljavaju strane radnike kojih je sve više u Hrvatskoj, da se ovako postupanje ne tolerira. Iz svih naprijed navedenih razloga, predlažem Županijskom sudu da pobijanu presudu preinači i izrekne strožu kaznu - navedeno je u žalbi zadarskog tužiteljstva.

26. travanj 2024 01:27