StoryEditorOCM
ĐiradaOVE SUBOTE

„Koracima nade u istinu": molitvena hodnja u spomen na 30 žrtava Domovinskog rata župe sv. Mihovil i 30. obljetnicu progonstva Hrvata

Piše M.Ledenko
11. srpnja 2021. - 18:22

U spomen na 30 žrtava Domovinskog rata župe sv. Mihovil i 30. obljetnicu progonstva hrvatskih žitelja u subotu, 17. srpnja, organizira se molitvena hodnja „Koracima nade u istinu", Bulić-Vukšić-Lišane Ostrovičke. Polazak je u 17 h kod spomen obilježja poginulog hrvatskog branitelja Željka Čubrića u Buliću.

Sveta misa za poginule hrvatske branitelje i ubijene civile će se održati u crkvi sv. Nikole Tavelića u Lišanima Ostrovičkim od 20 sati.

Njegujući kulturu sjećanja, tridesetu godinu za redom obilježava se datum stradanja prvih hrvatskih žrtava stradalih od srpskih topničkih granata (fra Mile Mamić i Josip Žulj-prvi hrvatski redarstvenik, poginuli 17 .07.1991. g. u dvorištu crkve sv. Nikole Tavelića u Lišanima Ostrovačkim). Prisjećamo se i 30. obljetnice progonstva žitelja župe Sv. Mihovil s posebnim pijetetom prema onima koji se nikada nisu vratili svojim kućama.

U župi je poginulo 14 hrvatskih branitelja i ubijeno 16 civila, svi žitelji su bili prognani, sve kuće zapaljene, crkve minirane i srušene do temelja. Molitvenom hodnjom želimo hrvatskim žrtvama poručiti da ih se s poštovanjem sjećamo i da su njihovi životi temelj hrvatskog društva na kojima gradimo budućnost i zalažemo se za mir, navode iz udruge „Žene u Domovinskom ratu".

Program započinje u 17:00 sati ispred spomen obilježja prvog poginulog branitelja 113. šibenske brigade Željka Čubrića u Buliću nošenjem križa i molitvom Marijinog križnog puta. Hodnja obuhvaća dionicu od 12 kilometara, od Bulića do Vukšića, uz crkvu sv.Kate do župnog groblja sv.Mihovila gdje će se moliti odrješenje za poginule hrvatske branitelje i civile.Nakon odrješenja kolona nastavlja hodnju prema Lišanima.

Organizatori : udruga Žene u Domovinskom ratu, Općina Lišane ostrovičke, Župa sv.Mihovil Lišane, MO Bulić, MO Vukšić, KUD Vukšić, KUD Sv. Nikola Tavelić, Udruga Prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije, DVD Lišane Ostrovičke i Udruga Naše ruke

03. lipanj 2024 14:21