StoryEditorOCM
ForumZAŠTO JE NINA KULUZ DOBILA TAKO VISOKU KAZNU?

Evo čime se sve Splićanka zamjerila talijanskom sudu toliko da ju je kaznio čak i strože nego je tužiteljstvo predlagalo

Piše Katarina Marić Banje, Hajdi Karakaš Jakubin
11. listopada 2017. - 11:03
nina_kuluz25-270617.JPG

Splićanka Nina Kuluz nepravomoćno je osuđena u Torinu na tri godine i četiri mjeseca zatvora zbog ilegalnog odvođenja sina Cesarea (8) iz Italije kada je imao godinu i pol dana. Osim bezuvjetne zatvorske kazne potpuno joj je oduzeta roditeljska skrb čime je izmjenjena prvotna odluka Obiteljskog suda o zajedničkom skrbništvu majke i oca nad dječakom.

Nakon odluke o krivnji sud u Torinu je prihvatio imovinsko-pravni zahtjev Alessandra Avenatija, oca dječaka te je Nini Kuluz naloženo da ga sa 50.000 eura mora obeštetiti za godine tijekom kojih nije znao gdje mu je sin s kojim se ona skrivala u Hrvatskoj i BiH.

Neuobičajeno visoka kazna za slučaj u kojem je majka optužena za otmicu djeteta uvjetovana je nizom okolnosti koje je sud cijenio kao otegotne u toj mjeri da je išao i iznad sankcije koju je predložilo talijansko tužiteljstvo.

Tužiteljica Barbara Badellino tražila je za optuženu Ninu Kuluz dvije godine zatvora koje je bila voljna preinačiti u uvjetnu kaznu ukoliko ona omogući predaju dječaka ocu. Prvi pokušaj vraćanja dječaka u Italiju bio je u Splitu krajem lipnja, ali ovrha djeteta nije provedena, formalno jer nije bilo sudskog tumača za talijanski, a stvarno jer je oko zgrade organiziran prosvjed protiv provođenja sudske odluke.

U predmetima gdje su roditelji optuženi za otmicu svog djeteta uobičajeno je da se ide na oslobađanje od krivnje ili u najgorem slučaju na uvjetnu kaznu. Međutim, preduvjet za takav razvoj događaja koji je povoljan za optuženog roditelja je da se u međuvremenu postigne sporazum s drugim roditeljem te da se surađuje sa stručnim službama i poštuju sudske odluke.

Kako u ovom slučaju nije do toga došlo i od 2012. godine egzistiraju pravomoćne odluke o zajedničkom skrbnišvu na adresi u Italiji te o povratku dječaka u državu rođenja koja koje se nikada nisu provela u stvarnosti, talijanski sud je išao na težu sankciju. Maksimalna kazna prema talijanskom zakonu je četiri godine zatvora, a sud je Ninu Kuluz kaznio sa 3 godine i 4 mjeseca.

Puno gora odluka je o oduzimanju zajedničkog skrbništva jer je do sada u slučaju da Cesare dođe u Italiju Nina Kuluz imala pravo doći s njim i biti s njim svaki dan uz pravo zajedničkog skrbništva s ocem, znači donošenja svih važnih odluka za dijete. Oduzimanjem skrbništva gubi roditeljsko pravo što se tiče talijanskog suda.

Treći dio presude odnosi se na plaćanje štete po imovinsko-pravnom zahtjevu koji je postavila Gabriella Vogliotti, odvjetnica koja zastupa prava Alessandra Avenatija i u kojem traži da Nina Kuluz plati 100.000 eura (750.152,761 kuna) odštete. Radi se o novcu koji bi bio za Cesarea i njegovog oca koji je prodao dio svog poslovanja da financira pravnu bitku i potragu za sinom. Sud je procijenio da je polovica te svote dostatna za naknadu štete.

08. svibanj 2024 00:18