StoryEditorOCM
ForumOŠTAR ISTUP

Hrvatski znanstvenik prozvao Cetinskog i Lovrena: Ne slušajte budaletine koji zbog medijske pažnje pričaju o stvarima o kojima ne znaju ništa"

Piše JL
13. svibnja 2020. - 11:41

- Mudra izjava kaže: 'Od svih stvari na svijetu, pamet je najpravednije raspoređena - Svi misle da je imaju dovoljno', napisao je na svom Facebook profilu hrvatski znanstvenik Gordan Lauc komentirajući tandem čiji su stavovi posljednjih dana šokirali dobar dio domaće javnosti.

Jasno, radi se o pjevaču Tonyju Cetinskom i nogometašu Dejanu Lovrenu koji su posljednjih dana na svojim profilima na društvenim mrežama dijelili svoje stavove o koronavirusu, cjepivu, 5G mreži... Sinoć su dvojica istomišljenika uživo razgovarala na službenom Instagram profilu hrvatskog pjevača.

- Nemojte zvati mene da vam pjevam na svadbama, a nemojte me staviti niti u nogometnu reprezentaciju. U obje te situacije bio bih jako loš, a i osjećao bih se jadno zbog toga. Ova dvojica o cjepivima i bolestima očito ne znaju niti toliko koliko je potrebno znati da bi bio svjestan da ne znaš ništa. O bolestima, cjepivima i imunom sustavu ja ne znam puno više nego što znam. I naše čitavo planetarno znanje o bolestima i imunom sustavu puno je manje od neznanja, i zato moramo intenzivno učiti, tj. istraživati, komentirao je Lauc dijeleći jučerašnji članak Jutarnjeg o razgovoru pjevača i nogometaša.

Molekularni biolog podsjeća da bitku s virusima vodimo već milijunima godina, a da su cjepiva ponajveće dostignuće medicine.

- No nadam se da jednu stvar sada vide i razumiju svi, jer za to doista ne treba veliko predznanje. Nedostatak samo jednog cjepiva (protiv covid-19) zaustavio je planetu i uzrokovao velike probleme u zdravstvenim sustavima mnogih zemalja. Čeka nas i recesija koja će u povjesti ostati upisana kao velika depresija 21. stoljeća. I sve to samo zboj jednog jedinog cjepiva kojeg nismo napravili na vrijeme... Srećom puno drugih cjepiva imamo, jer velike boginje, dječja paraliza, ospice i mnoge druge bolesti puno su opasnije od covid-19. Možete li zamisliti svijet u kojem nema cjepiva protiv tih bolesti? Mislite li da je bilo lijepo na Lazaretima čekati 40 dana da smijete ući u Dubrovnik? Želite li morati početi s desetak djece kako bi polovina doživjela pubertet, četvrtina doživjela da i sami imaju svoju djecu, a sve ostale gledati kako umiru od neke od zaraznih bolesti... Medicina nas je previše razmazila u zadnjih 50 godina. Rat koji vodimo s bakterijama i virusima već milijunima godina je iznimno okrutan i samo nas znanost i stalna istraživanja mogu održati u ovako komotnoj situaciji kakvu imamo danas, piše Lauc.

- Nemojte slušati budaletine koje pričaju o stvarima o kojima ne znaju niti toliko da bi mogli shvatiti da ništa ne razumiju. A ako radite u medijima, nemojte im davati medijski prostor koji im izgleda nedostaje pa sada izmišljaju teme koje ih mogu dovesti u medije, poručuje znanstvenik.

28. travanj 2024 14:06