StoryEditorOCM
ForumMOGUĆI SCENARIJ

Krešimir Macan prognozira rezultate izbora, a spominje i Ričarda: Evo moje analize, a tu je i razlog zašto Milanović ne želi dati ostavku‘

Piše Vijesti SD
2. travnja 2024. - 21:58

Poznati PR stručnjak i politički strateg Krešimir Macan na svom Facebook profilu i na blogu svoje agencije Manjgura objavio je svoj prvi pogled na moguću raspodjelu mandata po izbornim jedinicama nakon što su objavljene izborne liste.

U tekst naslova "Koliko mandata na parlamentarnim izborima 2024. dobiva HDZ, a koliko Rijeke pravde izračunajte sami!", poznati politički analitičar ističe kako je jedno od njemu najčešćih upućenih pitanja ovih dana - kako stoje stranke po pitanju mandata, dva tjedna prije parlamentarnih izbora.

- To je jako nezahvalno odgovoriti, no zainteresiralo me, pa sam proveo cijelo popodne u proučavanju dostupnih podataka i pred vama je rezultat moje analize - HDZ je izgleda i dalje dosta bliži formiranju vlade od koalicije Rijeke pravde, no to je i razlog zašto predsjednik Milanović ne daje ostavku - svjestan je i on mogućih scenarija i ključne uloge predsjednika u povjeravanju mandata onome tko (ne)skupi 76 potpisa.

- Ovo je samo jedan model da vidite kako je nezahvalno raditi bilo kakve prognoze u sustavu s deset izbornih jedinica jer je svaka priča za sebe. No, s objavom lista su neke stvari postale jasnije - navodi Krešimir Macan i nastavlja:  

- Prvo i najvažnije, nakon poguranca predsjednika Zorana Milanovića SDP-u, koalicija Rijeke pravde SDP-a, Centra i partnera može očekivati rezultat na razini prošlih izbora, što je odlično jer ne idu ponovno zajedno s nekim partnerima s kojima su tada postigli isti rezultat. Ali istovremeno i ograničavajuće jer nema puno prostora za rast jer su konkurenti na ljevici Možemo, Fokus Republiku, Nezavisnu platforma sjevera, Radničku frontu, IDS+PGS te čak Ričard nezavisni, dok se HDZ-u s desna uz Domovinski pokret i Most prijeti i Odlučnost i pravednost Karoline Vidović Krišto i brojne male desne opcije koja opet sve izlaze razjedinjene.

image

Procjena mandata i usporedba s prethodnim parlamentarnim izborima

Manjgura.hr

 - Dodatni faktor stabilizacije mandata u odnosu na izbore 2020. je činjenica da su umirovljeničke opcije, kao i one krajnje desne, podijeljene – HSU ide kao koalicijski partner HDZ-a, dok politička platforma Umirovljenici zajedno nastupa samostalno i za malo ostaje ispod praga u svim izbornim jedinicama. Jedna od glavnih bitaka ovih izbora će biti upravo ta za glasove umirovljenika što potvrđuju obraćanja svih lidera upravo toj populaciji.

- Podloga su bili rezultati parlamentarnih izbora iz 2020. godine, te dosad raspoloživa istraživanja javnog  mnijenja, uključivo i zadnje javno raspoloživo istraživanje javnog mnijenja Crobarometar od 25.3.2024. godine. A možete pogledati i model za izbore 2020. – Izbori 2020: Male stranke na ljevici mogu poremetiti planove Restarta - piše Krešimir Macan.

I. IJ Centar Zagreba i istočni Zagreb

image

Predviđanje Krešimira Macana za Prvu izbornu jedinicu

Manjgura.hr

- Pobjednici iz 2020 Hrvatska demokratska zajednica nastupaju u koaliciji s HSLS, HDS, HNS i HSU na razini cijele države i u I. IJ mogu očekivati četiri mandata (-1) što su pokazali i sastavljanjem liste – 1. Andrej Plenković 2. Željko Reiner 3. Nina Obuljen Koržinek 4. Krešimir Ačkar (gradonačelnik Velike Gorice) – jedan manje nego 2020.

- Koalicija Rijeke pravde nastupa u sastavu SDP, Centar, HSS, “Do I SiP”, Reformisti, Glas isto računaju na 4 mandata (+1) ako gledamo liste 1. Arsen Bauk 2. Dalija Orešković 3. Branko Kolarić 4. Marijana Puljak. Lana Pavić iz Centra pokušat će možda preferencijalno nešto napraviti, ali će to biti pravi izazov.

- Možemo! je zadnji put imalo 3 mandata (nema promjene), iako priželjkuju četvrti ako se pogleda sastav liste – 1. Sandra Benčić 2. Ivana Kekin 3. Damir Bakić 4. Teodor Celakoski. Ova izborna jedinica je sada baš čisti Zagreb do Velike Gorice, pa se možda dogodi ljevica dobije više mandata od desnice, ali je dosta kandidata i lista, pa će sigurno nešto glasova propasti ispod praga od 5%.

- Most koji nastupa u koaliciji s Hrvatskim suverenistima, HKS i NLM očekuje 1 mandat (nema promjene) koji bi trebala osvojiti Marija Selak Raspudić.

- Domovinski pokret i Pravo i pravda žele više od 1 mandata (nema promjene) jer pametno idu s dva jaka imena – 1. Mislav Kolakušić 2. Zlatko Hasanbegović, no taj mandat bi im mogla uzeti Karolina Vidović Krišto (+1) sa svojom strankom Odlučnost i Pravednost koja je očito procijenila da u samom centru Zagreba ima najviše šansi.

- Damir Vanđelić iz koalicije Fokus Republika, te Davorko Vidović iz koalicije Socijaldemokrati, IDS, PGS, Laburisti i Demokrati nadaju se da će iznenaditi favorite. U nastavku neću navoditi koalicije tako detaljno budući da se većinom ponavljaju u svim izbornim jedinicama osim u VII. i VIII. izbornoj jedinici gdje Reformisti mijenjaju koaliciju - predviđa Krešimir Macan za Prvu izbornu jedinicu.

IX. IJ Zadar, Šibenik, Trogir, Sinj do Kaštela i Solina

image

Predviđanje Krešimira Macana za Devetu izbornu jedinicu

Manjgura.hr

- HDZ u ovoj utvrdi može očekivati 7. mandata (-1) jer je konkurencija na desnici velika –  1. Ivan Malenica 2. Šime Erlić 3. Ante Sanader 4. Branka Juričev-Martinčev 5. Josip Bilaver 6. Ivan Bugarin 7. Hrvoje Zekanović i za podršku na 14. Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

- Rijeke pravde imaju sigurna 3 mandata (nema promjene) 1. Sabina Glasovac 2. Tonči Restović 3. Irena Dragić, jer su im tu konkurencija i bivše kolege iz Socijaldemokrata 1. Franko Vidović, te Možemo! – 1. Maja Šintić.

- Domovinski Pokret ima 1 mandat (-1) – 1. Damir Biloglav, kao i Most (nema promjene) – 1. Miro Bulj jer bi po jedan mandat mogli osvojiti i bivši kninski gradonačelnik i sadašnji župan šibensko-kninski 1. Marko Jelić iz Akcije za promjene (čijih je 16.557 glasova na izborima za župana u prvom krugu 2021. sasvim dovoljno za barem jedan mandat) te 1. Marin Pijaca iz novoosnovane stranke Ričard Nezavisni Enia Meštrovića (njegovih 5346 glasova na lokalnim izborima u Zadru 2021. nije samo po sebi dostatno za mandat, ali znajući Enia čeka nas show program), koji se pak osobno kandidirao u X. IJ.

- Bit će zanimljivo pratiti rezultat Hrvatske stranke prava koja očito misli da tu mogu osvojiti mandat, samo pogledajte listu – 1. Željko Glasnović 2. Angelo Žilić 3. Marko Skejo 4. Luka Podrug - navodi Krešimir Macan za Devetu izbornu jedinicu.

X. IJ Od Splita do Dubrovnika

image

Predviđanje Krešimira Macana za Desetu izbornu jedinicu

Manjgura.hr

- Ako HDZ ovdje ponovo osvoji 7 mandata s prošlih izbora (nema promjene) tada je pitanja tko ostaje bez mandata na desnici. Lista je jaka – 1. Branko Bačić 2. Blaženko Boban 3. Tomislav Šuta 4. Mato Franković 5. Andro Krstulović Opara 6. Marija Vučković 7. Danica Baričević i na 14. mjestu Damir Krstičević kako bi povukao preferencijalne glasove.

- Ako tako ostane Most ima jedan mandat (-1) – 1. Božo Petrov, kao i Domovinski Pokret (nema promjene)- 1. Stipo Mlinarić

Rijeke pravde mogu zbog Centra računati na barem 4 mandata (+1) – 1. Ranko Ostojić 2. Ivica Puljak 3. Ivana Marković 4. Mišo Krstičević – sve jaka imena gradonačelnici i gradonačelnice.

- Možemo! i Politička platforma Srđ je Grad pokušat će do novog 1 mandata (+1) – 1.– Đuro Capor - u suprotnom taj mandat vjerojatno ide koaliciji Rijeke Pravde. Naravno ako im račune ne pomrsi Ričard Nezavisni – 1. Enio Meštrović - predviđa Krešimir Macan za Prvu izbornu jedinicu.

Napomenimo da smo izdvojili predviđanja poznatog analitičara za samo tri izborne jedinice, a predviđanja za sve jedinice možete pročitati na njegovom blogu.

image
Manjgura.hr

- I eto nas na kraju – tu leži i odgovor zašto predsjednik Zoran Milanović nije želio dati ostavku na mjesto predsjednika i krenuti u kampanju – on je taj koji će dati mandat onome koji mu donese 76 potpisa kao što je napravio i 2020. – HDZ sa 62 mandata i 8 mandata manjina treba samo još 6 ruka da bi u tome uspio. Slaganje koalicije oko koalicije Rijeke pravde će biti puno zahtjevnije – zbrajajte sami - navodi Krešimir Macan i napominje da su iznenađenja uvijek moguća i očekivana, samo nikad ne znate od kuda dolaze.

29. travanj 2024 18:01