StoryEditorOCM
ForumSPORNI NITROZAMINI

‘Najkritičnija je pojava tumora jetre‘: struka alarmira o kancerogenim spojevima u namirnicama koje se naveliko troše

Piše Javorka Luetić/SD
5. travnja 2023. - 12:13

Istraživači su otkrili kancerogene kemijske spojeve zvane nitrozamini u mnogim svakodnevnim namirnicama koje bi mogle predstavljati zdravstveni rizik za potrošače, upozorila je Europska agencija za sigurnost hrane (Efsa). Nitrozamini su otkriveni u suhom mesu, prerađenoj ribi, kakau, pivu i drugim alkoholnim pićima, objavila je Efsa.

Deset nitrozamina, koji se ne dodaju namjerno hrani, ali mogu nastati tijekom pripreme i obrade, kancerogeni su, ali i genotoksični. To znači da mogu oštetiti deoksiribonukleinsku kiselinu ili DNK, pokazalo je novo istraživanje koje je provela Europska agencija za sigurnost hrane.

image
Ilustracija/Shutterstock

"Naša procjena pokazuje da je razina izloženosti nitrozaminima u hrani za sve dobne skupine stanovništva EU zdravstveni problem", komentirao je rezultate istraživanja Dieter Schrenk iz Efse.

"Na temelju istraživanja na životinjama, procijenili smo da je pojava tumora jetre kod glodavaca najkritičniji zdravstveni učinak", dodao je.

Suhomesnato, prerađena riba, pivo

Nitrozamini su između ostalog pronađeni u suhomesnatim proizvodima, prerađenoj ribi, pivu i drugim alkoholnim i bezalkoholnim pićima, siru, soja umaku, uljima, prerađenom povrću i ljudskom mlijeku.

Toplinska obrada također uzrokuje i povećava sadržaj ovih tvari u hrani, navodi se u sažetku istraživanja objavljenom na stranicama agencije. Skupina namirnica koja najviše pridonosi izloženosti nitrozaminima je meso, naglasili su.

image
Ilustracija/Shutterstock

Kako je objasnio Schrenk, istraživanje je koristilo najgori mogući scenarij, uz pretpostavku da svi nitrozamini koji se nalaze u hrani mogu uzrokovati rak kao najštetniji oblik ovog spoja - "iako je to malo vjerojatno".

Istodobno, agencija je dodala da postoje praznine u znanju o prisutnosti nitrozamina u nekim skupinama hrane.

Osim toga, Efsa savjetuje uravnoteženu prehranu sa širokim spektrom namirnica kako bi se smanjila konzumacija nitrozamina. Agencija će svoje mišljenje proslijediti Europskoj komisiji koja će s državama članicama razmotriti moguće mjere upravljanja rizicima.

23. svibanj 2024 07:48