StoryEditorOCM
Forum‘NIJE DOSTOJAN‘

Nezapamćen potez ustavnih sudaca: bojkotirali prisegu Ivana Turudića! Milanović: ‘I oni su shvatili da dalje ne može‘

Piše VIJESTI SD
14. ožujka 2024. - 19:11

Ustavni suci jučer su povukli nezapamćen potez u povijesti hrvatskog sudstva: naime, nitko od njih nije se pojavio na jučerašnjoj prisezi novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

Turudić će na dužnost stupiti tek za dva mjeseca, kad istekne mandat još uvijek aktualnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek, no vladajući su mu svejedno prije raspuštanja sabora htjeli upriličiti prisegu. Koju su, međutim, ustavni suci bojkotirali, i to prvi put u povijest, piše Index.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović dobio je poziv na prisegu, ali se na njega nije odazvao, niti je itko drugi s Ustavnog suda došao u Sabor kao njegova zamjena.

Turudić je svojevremeno bio u javnom sukobu s Šeparovićem kojeg je bio optužio za pritiske, rekao da mu je ovaj lagao i da više ne razgovara s njim iako su nekada bili prijatelji.

Ustavni suci navodno Turudiću impliciraju i da je sugerirao kako su oni primili mito jer su srušili presudu protiv Ive Sanadera. No, ne zna se jesu li (i to) bio razlog za bojkot.

Stoga se može se zaključiti da se radi o poruci kad je riječ o izboru Turudića za novog šefa DORH-a, svakako i samom premijeru Andreju Plenkoviću koji je inzistirao na Turudiću kao novom glavnom državnom odvjetniku usprkos tome što je opterećen s više afera koje njegov izbor čine vrlo suspektnim.

Ovim činom Ustavni sud ujedno je postao i jedina institucija koja je vrlo jasno izrazila stav o imenovanju Ivana Turudića glavnim tužiteljem unatoč tome što se uz njegovo ime veže više afera, a među najvećima je da se pokazalo kako je govorio neistine o svojem odnosu s bivšom HDZ-ovom gradonačelnicom Knina i državnom tajnicom Josipom Pleslić (bivša Rimac), da joj je očigledno davao upute o konkretnom sudskom predmetu za koji je bila zainteresirana te da se sastajao sa Zdravkom Mamićem čim je uz jamčevinu bio pušten iz pritvora.

Predsjednik RH Zoran Milanović danas pred novinarima osvrnuo na jučerašnju Turudićevu prisegu na kojoj nije sudjelovao ni jedan sudac Ustavnog suda i ustvrdio da su "i oni shvatili da dalje ne može" te da je od njih proglašen osobom koja "nije dostojna" te dužnosti prema mišljenju velike većine sudaca.

"Radi se o čovjeku koji je debelo kontraindiciran. Kao alkohol za osobu bolesnu na jetru. Ne može to zajedno. I to konačno ide u svom kraju. To je sad dokinuto. Raspustili su se nakon mjeseci prtljanja, petljanja, laganja, manipuliranja", komentirao je Milanović, napominjući da se radilo o drpanju, laganju da se stekne vlastita bolja i jača početna pozicija za te izbore.

27. travanj 2024 13:25