StoryEditorOCM
Forum‘ON NIJE DOSTOJAN‘

Nezapamćeno u povijesti Hrvatske: Ustavni suci jučer bojkotirali prisegu Ivana Turudića!

Piše Ivanka Toma/Jutarnji list
14. ožujka 2024. - 09:34

Svečanom činu prisege novog glavnog državnog odvjetnika prvi put nije prisustvovao nitko iz Ustavnog suda. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović dobio je poziv na prisegu, ali mu se nije odazvao, niti je itko drugi s Ustavnog suda došao u Sabor kao njegova zamjena.

Ovim je činom Ustavni sud premijeru Andreju Plenkoviću poslao neizravnu, ali vrlo jasnu poruku o tome što misli o novom glavnom državnom odvjetniku imenovanom na tu dužnost unatoč tome što je opterećen s više afera koje njegov izbor čine vrlo suspektnim - piše Jutarnji list.

- Predsjednik Ustavnog suda zahvalio je predsjedniku Hrvatskog sabora na pozivu i obavijestio ga da neće prisustvovati prisezi glavnog državnog odvjetnika, g. Turudića, a u konzultaciji s velikom većinom sutkinja i sudaca Ustavnog suda odlučeno je da umjesto predsjednika neće prisustvovati nitko s Ustavnog suda, o čemu je također obaviješten predsjednik Hrvatskog sabora - glasio je kratki odgovor iz Ustavnog suda na naše pitanje kako to da se na prisezi koja se održala u srijedu prijepodne u Saboru nije pojavio nitko iz te institucije.

Ovim činom Ustavni sud ujedno je postao i jedina institucija koja je vrlo jasno izrazila stav o imenovanju Ivana Turudića glavnim tužiteljem unatoč tome što se uz njegovo ime veže više afera, a među najvećima je da se pokazalo kako je govorio neistine o svojem odnosu s bivšom HDZ-ovom gradonačelnicom Knina i državnom tajnicom Josipom Pleslić (bivša Rimac), da joj je očigledno davao upute o konkretnom sudskom predmetu za koji je bila zainteresirana te da se sastajao sa Zdravkom Mamićem čim je uz jamčevinu bio pušten iz pritvora.

- Ustavni sud poštuje odluku Sabora o imenovanju glavnog državnog odvjetnika, ali takva osoba nema kredibilitet biti glavni državni odvjetnik. Osim toga, govorimo o sucu koji je optužio ustavne suce da su primili mito jer su srušili presudu protiv Ive Sanadera koju je on donio, a zbog čega je USKOK provodio istragu i ispitivao ustavne suce - kaže jedan od sudaca i dodaje da na Ustavnom sudu smatraju da Turudić zbog toga i ostalih kontroverzi koje su za njega vezane ne zaslužuje da mu se dođe na prisegu koja je svečani čin.

Drugi ustavni sudac s kojim smo razgovarali navodi, pak, druge, možda još i važnije argumente. - U konkretnim okolnostima u kojima sve može u konačnici završiti baš pred Ustavnim sudom, prisutnost institucije na prisezi stvarala bi nepovoljan dojam za načelo nezavisnosti i nepristranosti Ustavnog suda - kaže ovaj sudac.

Nijednom do sada, u cijeloj povijesti hrvatske države, nije se dogodilo da nitko s Ustavnog suda nije prisustvovao prisezi glavnog državnog odvjetnika ili predsjednika Vrhovnog suda - piše Jutarnji list.

28. travanj 2024 02:00