StoryEditorOCM
ForumKAKAV LIK!

Prepoznajete li policajca koji se danas izmotavao novinarima? 5. siječnja 2002. zaustavio je čovjeka kojeg nije smio

Piše Dušan Miljuš/Jutarnji list
17. lipnja 2023. - 18:07

Jučerašnju izvanrednu presicu o prometnoj nesreći u Buzinu vodio je Krešimir Mišić, voditelj službe prometne policije PU zagrebačke, koji je iskreno priznao da je policija imala dojavu o okupljanju u Buzinu i krenula je ophodnja, ali ih je nesreća preduhitrila.

Nevješto se pokušao izvlačiti od brojnih novinarskih pitanja zašto policija ne reagira kad se na parkiralištima svakog vikenda događaju ovakva okupljanja objašnjenjima kako to pokušavaju spriječiti, rade akcije i kažnjavaju, ali da samo okupljanje dok nema kršenja prometnih propisa nije kažnjivo. A samo po sebi okupljanje vozača moćnih vozila nije kažnjivo, piše Jutarnji list.

Od daljnjih pitanja spasio ga je Velimir Tišma, voditelj Službe prevencije, koji ga je odveo ispred kamera. Krešimiru Mišiću ovo je sigurno bilo jedno od težih sučeljavanja s medijima, u čiju je pozornost došao još 2002. godine. Naime, karijera ovog policajca u medijski fokus dospjela je kada je on davnog 5. siječnja 2002. godine na Ksaverskoj cesti u Zagrebu, kao mladi prometni policajac, intervenirao u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao sada zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s previše promila alkohola u krvi. Odbio je ponudu da "zažmiri" na tu prijavu, a kad su 15. veljače te godine u Jutarnjem listu objavljene preslike pisanog policijskog izvješća nadopunjenog sočnim detaljima s policijske intervencije, odmah je privremeno udaljen s dužnosti.

Bilo je to u vrijeme mandata SDP-ova ministra unutarnjih poslova Šime Lučina.

image

Krešimir Mišić 

Ranko Šuvar/Cropix

"Istoga dana kad je u Jutarnjem listu objavljen tekst prema mojem zapisniku, privremeno sam udaljen s dužnosti. Taj sam dan devet sati proveo na raznim saslušanjima i obavijesnim razgovorima, a kad sam inzistirao da mi kažu zbog čega me ispituju, da li u svojstvu okrivljenog ili svjedoka, odnosno kad sam tražio odvjetnika, shvatili su to kao nedolično ponašanje prema nadređenom. Za to su me bili optužili i u stegovnom postupku, ali taj je dio optužbi morao biti odbačen, jer je smiješan", rekao je Mišić nakon nekoliko godina.

Tada 24-godišnji policajac iz Slavonskog Broda svoj je posao odrađivao onako kako je naučio na Akademiji, no nije niti slutio kako će se tada od njega gotovo direktno zahtijevati da postupi suprotno njegovim uvjerenjima.

Mišić je završio na stegovnom postupku u kojem ga se teretilo za "curenje" informacija novinarima, zbog čega je u konačnici dobio otkaz, a Bandić je na zahtjev SDP-a morao dati neopozivu ostavku.

image

Krešimir Mišić 

Ranko Šuvar/Cropix

U stegovnom postupku je ustanovljeno da je on jedini od trojice policajaca koji nije pristao izbaciti iz izvješća dio o vađenju Bandića iz automobila, kako je to tražio pomoćnik načelnika postaje prometne policije Mile Klanac.

Naime, Klanac je 5. siječnja, kada je Bandić imao nesreću, i sam došao na Ksaversku cestu. Bandić je već tada "odradio" dobar dio svojih ispada, a policajci su ga pokušavali nagovoriti da puše u uređaj za mjerenje alkohola. On je to uporno odbijao, ali na nagovor Klanca, koji ga je i odveo kući, to je uradio ispred svojeg doma, par sati nakon nesreće.

Nakon te cjelovečernje drame policajci su trebali napisati službene izvještaje. Mišić je pritom tvrdio da je Bandića morao na silu izvlačiti iz vozila, no to je izostavljeno iz prekršajne prijave.

Osim što je dobio otkaz zbog navodnog curenja informacija novinarima, Mišić je stegovno osuđen i zbog nemarnog rada. Naime, temeljitom policijskom istragom utvrđeno je da Mišić za mjesec i pol dana prošle godine nije razdužio 92 predmeta, odnosno nije ih dovršio i otposlao odgovarajuće prijave, kaznene ili prekršajne. Upravni sud je uvažio Mišićevu tužbu, poništio presudu disciplinskog suda MUP-a od 30. kolovoza 2002. kojom se Mišiću daje otkaz te naložio novu presudu.

image

Krešimir Mišić 

Ranko Šuvar/Cropix

"Sretan sam jer za to smo se moj odvjetnik i ja borili od prvog dana. Ta je odluka zakonski opravdana i zadovoljan sam ako ona znači doista povratak na posao u normalnim uvjetima", kazao je tada Mišić, koji se u srpnju 2003. planirao vjenčati s djevojkom Violetom. Tri godine kasnije, 5. siječnja 2006. godine, Mišić s Violetom dobiva kćerkicu, kojoj je Bandić bio krsni kum

"Trebao sam mu biti vjenčani kum, ali nisam, pa ću biti krsni kum njegovoj nedavno rođenoj kćerkici", izjavio je tada ponosno gradonačelnik Bandić. I Mišić je tada potvrdio da je s Bandićem u dobrim odnosima te nije vidio razloga zašto ne bi bio.

"Dosta nam se toga lošeg dogodilo u životu, i njemu i meni", rekao je tom prilikom, no nije komentirao zašto mu Bandić nije bio kum na vjenčanju. Tijekom proteklih 21 godinu službe Mišić je tako napredovao do prvog čovjeka zagrebačke prometne policije, a oni koji su u službi dulje od njega kažu da je riječ o poštenom i korektnom kolegi. Ali, kažu da nije na njemu odgovornost za događaje poput ovog u Buzinu, već u sustavu koji je podcijenio ulogu prometne policije u policijskom sustavu, piše Jutarnji list.

image

Krešimir Mišić 

Ranko Šuvar/Cropix
27. travanj 2024 17:48