StoryEditorOCM
ForumŠIRENJE SLUČAJA

Protiv Dalibora Matanića istragu pokreće još jedna institucija: ‘Hitno pozovite sve studentice kojima je predavao‘

Piše Mirela Lilek/JL
8. travnja 2024. - 11:51
Dalibor Matanić kao vanjski suradnik držao je predavanja tijekom jednog semestra na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu  Srđan Vrančić/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u nedjelju je najavio pokretanje izvida o slučaju Dalibora Matanića. Izjavio je kako u slučaju redatelja, koji je priznao optužbe za spolno uznemiravanje kolegica, policija još nije zaprimila nikakvu prijavu, ali će, kako je naveo, najvjerojatnije početi s izvidima.

Prema informacijama koje je dobio MUP, policija dosad nije zaprimila službene prijave.

- Prema onome što je objavljeno u medijima, postoji sumnja da bi se moglo raditi o kaznenim djelima koja se provode po službenoj dužnosti. U tom slučaju policija pokreće izvide, a siguran sam da će to biti i u ovom slučaju te da će se to koordinirati i s državnim odvjetništvom - izjavio je ministar navodeći da će nakon što prikupe više saznanja, odnosno po završetku izvida, MUP obavijestiti javnost o rezultatima, piše Jutarnji list.

image

Prosvjed studenata ispred Akademije dramske umjetnosti 30. listopada 2023. zato što je profesor Ozren Prohić vraćen na posao nakon suspenzije zbog neprimjerenog ponašanja prema studentima

 

Vanesa Pandžić/Cropix

Kako je prenio RTL, na pitanje novinara da razjasni jesu li već pokrenuli izvide ili će to tek učiniti, Božinović je izjavio: "Mislim da su pokrenuli, ali nisam policijski službenik. Ako me pitate je li krenulo jutros, hoće li krenuti večeras ili sutra, bitno je da idu u tom smjeru."

Kako neslužbeno doznajemo, tijela zagrebačke Akademije dramske umjetnosti (ADU) također će pokrenuti svoje izvide među studenticama. Izvori iz ADU napominju kako je Akademijino povjerenstvo za prijave predložilo upravi da hitno pozovu studentice kojima je Dalibor Matanić kao vanjski suradnik držao predavanja tijekom jednog semestra.

Propitali bi, navode, je li bilo uznemiravanja ili bilo kakvog neprihvatljivog ponašanja. Za ovu informaciju nismo uspjeli dobiti službenu potvrdu budući da je dekan ADU Davor Švaić na službenom putu.

alkohol i droga kao opravdanje za zlostavljanje?

Neslužbeno nam je poručeno kako je u interesu Akademije da upotrijebi sve raspoložive mehanizme u cilju zaštite svojih studenata i studentica, posebice nakon lanjskog slučaja profesora Ozrena Prohića. Podsjetimo, prije nepunih šest mjeseci ispred zgrade Akademije dramske umjetnosti održan je prosvjed studenata zato što je profesor Prohić vraćen na posao nakon suspenzije zbog neprimjerenog ponašanja prema studentima. ADU je pritom jedna od rijetkih institucija u visokom obrazovanju s pokrenutom službenom stranicom za prijave seksualnog uznemiravanja, naziva "Nismo tražile". Navodno protiv Matanića nisu podnesene prijave.

image

Dekan Akademije dramske umjetnosti Davor Švaić na službenom je putu

Vanesa Pandžić/Cropix

Lavina reakcija pokrenuta je nakon što je poznati redatelj u petak kasno popodne na svom Facebook profilu priznao da je uznemiravao kolegice, a to je činio, kako je naveo, pod utjecajem droge i alkohola. U javnost su procurile potvrde o tome da je ženama, a najčešće mlađim kolegicama, godinama (spominje se desetak), slao neumjesne i prostačke poruke, stvarao vrlo neugodne situacije tijekom snimanja, o čemu su za Večernji list progovorile Matanićeve žrtve.

Aktivistkinja Sanja Sarnavka, bivša predsjednica udruge B.a.B.e. i Upravnog odbora Kuće ljudskih prava Zagreb, za Jutarnji je ovih dana izjavila kako očekuje pokretanje službene istrage. "Puno će ovisiti o tome koliko je žena spremno dati svoje ime i prezime, ispričati što im se događalo. Jer ja se mogu napiti, ali neću ljude zlostavljati. Ne mogu ni alkohol ni droga biti opravdanje za zlostavljanje."

Što se tiče Matanićeve isprike na Facebooku ona je, kaže, "pokušaj kontrole štete, pokušaj koji očito pali kod mnogih. Ne mogu pojmiti što bi se moglo dogoditi da naše žene razumiju što bi trebalo biti normalno u društvu ravnopravnosti, a što bi trebalo osuđivati. Muškarcima se još i ne čudim, ali kod žena to izgleda tragično. Matanić je vrlo vješt manipulator. On je uspio stvoriti sliku feminista, muškarca koji se zalaže za prava žena", poručila je Sarnavka, piše Jutarnji list.

image

Sanja Sarnavka: Matanić je vrlo vješt manipulator. On je uspio stvoriti sliku feminista, muškarca koji se zalaže za prava žena

Nera Šimić/Cropix
29. travanj 2024 17:44