StoryEditorOCM
ForumMARKO RAKAR

Stručnjak komentirao pad društvenih mreža, predviđa kada možemo očekivati povratak Facebooka, WhatsAppa i Instagrama: ‘Sami su sebe ugasili...‘

Piše Marija Vuković
4. listopada 2021. - 19:44

U popodnevnim satima u ponedjeljak diljem svijeta pao je velik dio društvenih mreža. Problemi s pristupom Facebooku počeli su oko 17, a potpuni pad Facebooka dogodio se u 17,40 sati. Uz sam Facebooku, pale su i sve društvene mreže Zuckerbergove grupe koja drži i Instagram i WhatsApp pa su sada korisnici ograničeni samo na slabo poznati Telegram i Twitter na kojem se već vrte prve špekulacije o uzroku pada.

- Greške se događaju. Ovo što se sada dogodilo je greška u konfiguriranju servera i njihovih data centara - kazao nam je IT stručnjak Marko Rakar koji je dodao kako nema točnu procjenu dokad bi ovo popularne stranice mogle biti neaktivne. 

- Teško je reći, moraju prvo vidjeti koje su se sve greške dogodile i potom odličiti kako to riješiti. Ja bih rekao da ne treba puno vremena, da neće trajati dulje od nekoliko sati. Nije ovo prvi put da se ovo dogodilo, padali su i Facebook i Instagram i WhatsApp pa čak i Google. Kako se radi o istoj grupaciji, oni dijele istu infrastrukturu. Kada ona crkne, crkne sve. Sada kada i riješe problem to rješenje moraju propagirati na desetke tisuća servera koje oni koriste zbog čega to ne može biti odmah riješeno. Sve ovisi o tome kako su oni to sebi posložili i koja je točno greška - kazao je. 

Poznati stručnjak tvrdi da je do pogreške u radu mreža vjerojatno došlo ranije, ali da je trebalo proći određeno vrijeme kako bi ona postala očita krajnim korisnicima. 

- Ovo je katastrofalno, ali ispravit će se. Najvjerojatno su konfigurirali, pustili da se greške propagira i tako sami sebe ugasili. Gledam ovu ekipu koja to zna i koja se baci time, greška je detektirana i zna se što se dogodilo, ali treba vremena da se vrate na početne postavke. zaključuje. 

23. svibanj 2024 18:47