StoryEditorOCM
ForumNIKAD DOSTA OPREZA

Sve su češće online prijevare: Ne nasjedajte, provjerite, kad je nešto predobro da bi bilo istinito!

Piše Mario Matana/SD
17. ožujka 2024. - 17:51

Posljednjih dana su zaredale online prijevare (ili je barem nekoliko njih postalo ‘vidljivo‘ jer su ih oštećeni prijavili) pa nije zgorega ponoviti kako je u ponašanju na Internetu potrebno biti oprezan, pogotovo kada se obavljaju transakcije stvarnim novcima... I podacima, da ne zaboravimo, jer je često kriminalcima cilj i svrha doći do osobnih podataka osoba te ih potom zloupotrijebiti na razne načine kako bi ostvarili korist.

Primjera je praktički bezbroj, doista valja provjeriti sve mogućnosti i poslovati samo s provjerenim kompanijama na Webu. Nedavno je jedna naša čitateljica ostala bez stotinjak eura nakon što je ‘kupila‘ povoljno cipele poznate marke – ništa joj se zapravo nije učinilo sumnjivo sve dok nije shvatila da je prošlo već desetak dana od narudžbe, a ništa se ne događa. Tek tada je malo bolje pogledala sajt (još uvijek je bio aktivan) na kojem je obavila narudžbu i shvatila da je prevarena – podrška kupcima i kontakt podaci su bili nepostojeći, dok se već malo konkretnijom analizom oglašenih proizvoda može vidjeti da to zapravo nije ovlašteni prodavač poznate marke, iako su koristili njihov logo i većinu drugih stvari. Jednostavno, vidjelo se da je ta stranica napravljena na brzinu i s ciljem prevare lakovjernih...

No dobro, sreća da nije ostala i bez više novaca. U međuvremenu znaju stići navodne obavijesti s jedne od naših najposjećenijih online trgovina o – povratu sredstava! Ma tko se ne bi poveselio i dao podatke, cijeli bankovni račun na koji će sjesti nekakav povrat uplaćenih sredstava... Kad se žrtva dosjeti da zapravo nije vraćala nikakve kupljene predmete i nema osnova za povrat te da ni stranica ‘podrške‘ nije identična onoj pravoj, već je kasno.

Treba biti oprezan i pri prodaji, phishing prijevare su uvijek aktualne. Žena je prodavala jaknu pa je na prijedlog nepoznate osobe, tobožnjeg kupca, upisala svoje bankovne podatke na poveznicu kako bi joj uplatio novac. Na žalost, samo je mogla konstatirati kako je s računa skinut određeni iznos. U pokušaju trgovine kripto valutama jedna naša sugrađanka je ostala bez 1.500 eura, na gotovo identičan način.

Prevaranti su sve dosjetljiviji, ali nedavna online krađa je baš podsjetila na onu varijantu sa superbogatim afričkim princom u egzilu kojem treba pomoć kako bi izvukao puste milijarde. Ukratko, splitska policija istražuje prijevaru tešku gotovo 20 tisuća eura, što je iznos koji je 67-godišnjak uplatio nepoznatoj osobi koja ga je kontaktirala i ponudila mu zlatne poluge iz Afrike po cijeni ispod tržišne...

Inspektori ponovno savjetuju građanima ‘da uvijek traže nepristrani financijski savjet prije nego što daju novac ili ulože sredstva, odbiju nenajavljene pozive o mogućnostima ulaganja, budu sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit, da se čuvaju budućih prijevara - ako ste jednom uložili u prijevaru, prevaranti će vas vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima te da se obrate policiji ako smatraju da su oštećeni kaznenim djelom‘.

Ukratko, ako izgleda predobro da bi bili istinito, vrlo je vjerojatno da NIJE istinito. Kod kupnji predmeta nevelikih iznosa također je potreban oprez, a pokušajte sve ili barem većinu online transakcija obavljati na pouzdanim i provjerenim stranicama, bilo našim, bilo internacionalnim.

 

27. travanj 2024 21:44