StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: UZ DAN NEOVISNOSTI, ZADRANI SLAVE I SVETKOVINU SVOG ZAŠTITNIKA

Kolone ljudi u crkvi, svi su čekali da vide svečevo tijelo!

Piše Zadarski.hr
8. listopada 2018. - 10:45
sveti_sime3-081018.JPG

Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, državni blagdan kojim se obilježava spomen na odluku Hrvatskog sabora kojom su raskinute sve državnopravne veze s Jugoslavijom, te proglašena državna neovisnost.

Spomen je to na 8. listopada 1991. kada je Sabor jednoglasno donio odluku da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije.

U Zadru se na Gradskom groblju u 10 sati polažu vijenci u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu, a Poluotokom od ranog jutra odjekuju koračnice u izvedbi Gradske glazbe Zadar.

Zadrani danas posebno obilježavaju i svetkovinu sv. Šimuna, zaštitnika Grada Zadra. Prva misa u crkvi sv. Šime održana je već u sedam sati, kada su se oko crkve već postavili i štandovi sa ponudom prigodnih suvenira, a koncelebrirano misno slavlje u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

U 17 sati je misa s blagoslovom djece, a misno slavlje u 19 sati predvodi o. Jeronim Adam Marin, prior benediktinskog samostana na Ćokovcu.

Raka u kojoj se nalazi neraspadnuto tijelo proroka Šimuna koji je na svojim rukama u jeruzalemskom hramu držao dijete Isusa za njegova prikazanja Bogu, otvorena je na svetkovinu.

U utorak, 9. listopada, u crkvi sv. Šimuna slave se mise za bolesnike u 8 i u 18 sati.

08. svibanj 2024 20:19