StoryEditorOCM
KalelargaAUTOLOGNI SERUM

Odjel za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Zadar započeo je proizvodnju kapi za oči iz pacijentove vlastite krvi

Piše Opća bolnica
17. listopada 2022. - 21:39

Odjel za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Zadar započeo je proizvodnju kapi za oči iz autolognog seruma što znači proizvodnju kapi za oči iz pacijentove vlastite krvi.

U Općoj bolnici Zadar prepoznali smo potrebu sve većeg broja naših pacijenta koji imaju problem suhih očiju, a koji ne reagiraju na komercijalne kapi za oči, tzv. umjetne suze.

Do sada svi pacijenti koji su imali problem suhih očiju, autoimune bolesti i sl. na ovu su pripremu morali odlaziti izvan Zadra i to u kliničke bolničke centre.

Mogućnost obavljanja postupka u našoj ustanovi zasigurno će biti olakšanje pacijentima posebice jer je riječ o starijoj populaciji kojima odlazak u drugi centar izvan Zadra predstavlja poteškoću u smislu organizacije prijevoza i troškova.

Pacijentima će kapi za oči iz autolognog seruma propisivati njihov liječnik, specijalist oftalmolog, a prije provođenja samog postupka potpisuju pristanak da su upoznati s procedurom i preuzimaju letak s obavijestima i svim važnim informacijama.

Prije pripravka seruma pacijenti prolaze određene procedure kao što su mikrobiološke kontrole, testiranje na hepatitis B i C, HIV i sifilis, te liječnički pregled radi donošenja odluke o uzimanju krvi (od 100 do 200 ml) u svrhu izrade seruma.

Kapi se čuvaju na Odjelu za transfuziju deset dana od davanja krvi, a potom ih preuzima pacijent.

29. svibanj 2024 10:22