StoryEditorOCM
RegionalUPRKOS PANDEMIJI

Đuro Ivanović ne posustaje: živi u Crnom i svakodnevno na "dogovorena mjesta" dostavlja hranu i vodu zečevima, divljim svinjama, fazanima..

Piše Branko Božić
18. travnja 2020. - 20:34

U tijeku je lovostaj i na snazi su zaštitne mjere od pandemije izazvane opasnim koronavirusom, ali zadarsko-crnički lovac Đuro Ivanović dokazani zaljubljenik u lovstvo, kinologiju, streljaštvo, prirodu i divljač ne prestaje: skoro svakodnevno, uz sve mjere predostrožnosti, obilaziti divljač u lovištu te joj odvozi hranu i vodu.Sedamdesetjednogodišnji Đuro član je zadarske Lovačke udruge "Diana", koja u svojim redovima trenutačno okuplja 450 lovaca te gospodari lovištem od 30 hektara površine. Đuro je uz to predsjednik jedne od najmnogoljudnijih Dianinih Lovnih jedinica "Blatski gaj" i rukovodi s njezinih 130 lovaca.

Ili se radilo o ljutoj zimi, vrućem i sušnom ljetu, proljeću ili pak jeseni te bila sezona lova ili lovostaja, Đuru se svakog dana kao rijetko kojeg drugog lovca može vidjeti u lovištima. Unutar osobne brige koju neizmjerno gaji za divljač, te obiteljskih obaveza ne predstavlja mu nikakvu poteškoću sjesti u osobno vozilo i krenuti put šume.

- Redovito odvozim hranu za pernatu i dlakavu divljač koja obitava u lovištu, a to su prvenstveno zec, fazan i divlja svinja. Na  naša već zajednička "dogovorena" mjesta ostavljam im pšenicu, kukuruz, prekrupu i suhi svježi kruh te vodu. Moram vam priznati da ne pamtim kada je u lovištima vladao mir i kada je priroda tako punim plućima disala kao sada u vrijeme ove pandemije. Divljač se sada uglavnom u mirnoj atmosferi vraća u svoja staništa i u njima obitava, to im je radijus kretanja.Ženke fazana nose jaja, a njihovi čuvari su stalno uz njih.Isto je i sa zečevima čije se ženke spremaju kotiti mlade, a slično je i s lisičijom populacijom.Jedino jazavac je nešto aktivniji jer je izišao iz zimskog sna. Vukovi, divlje svinje i čagljevi su kao što vidim nešto aktivniji i njihov radijus kretanja u 24 sata može dostići dužinu i do 50 kilometara - kazuje nam Đuro koji sa svojom obitelji živi u mjestu Crno nadomak grada Zadra i koji u svojim nogama i rukama ima punih 47 godina lovačkog staža.

- Ovih sam dana čuo da je lovcima u Slavoniji uz sve mjere kretanja dozvoljen lov na divljač.To je dobra odluka jer znam iz iskustva kao rođeni Pakračanac, da upravo sad u tijeku sjetve uglavnom divlje svinje, posebno krmače, pohode izorane površine te jedu sjemenja kukuruza i ostalih kultura.Iso odobrenje, ali malo ranije, dobili su lovci na našim otocima. Otočka autohtona divljač, a to su u prvom redu divlje svinje, mufloni i jeleni čine štete u maslenicima i na povrtlarskim kulturama. I mi ovdje u blizini Zadra suočeni smo sa nepoželjnim radnjama od strane divljači.

Obilaskom terena uočeno je da su divlje svinje u ovo proljetno vrijeme dosta aktivne u maslinicima i vinogradima na potezu od vodospreme Čubrijan u smjeru Bokanjca. Premda smo ih dosta odstrijelili u okviru mjera zaštite od pojave virusa afričke svinjske kuge, ima ih još poveći broj i spuštaju se u potrazi za hranom sve bliže stambenim objektima, zaključuje Đuro Ivanović, te nam na kraju priznaje da mu nikako ne pašu ove mjere uzrokovane pandemijom, ali da ih na svoje opće dobro moramo svi maksimalno provoditi i iz ovog stanja izaći što manje okrznuti.

09. svibanj 2024 23:47