StoryEditorOCM
RegionalFOTO: UOČI IZBORA ZA MISS UNIVERSE HRVATSKE PREKRASNA DALMATINKA PRIZNAJE

„Momka nemam, a na mojih 182 centimetra jedini je kriterij visina. I da zna kuhati...!“

10. travnja 2019. - 13:05
9944833

Najprestižniji izbor ljepote u Hrvatskoj - Miss Universe Hrvatske samo što nije počeo, a za titulu najljepše natjecat će se 18 finalistica među kojima je i jedna prekrasna Makaranka.

Devetnaestogodišnjakinja Maja Čatlak iza sebe već ima iskustva u manekenstvu, studentica je engleskog jezika, književnosti i pedagogije u Splitu zbog čega je se preko tjedna može sresti na splitskim ulicama dok vikende provodi na makarskoj rivi.

S finalisticom izbora ljepote koji se održava 27. travnja ugodno smo porazgovarali i doznali kako se na Miss prijavila iz čiste znatiželje. Otkrila nam je koja su joj očekivanja, koja finalistica joj je najveća konkurencija, a doznali smo i je li single ili zauzeta.
Kako ste došli na ideju da se prijavite na izbor ljepote?

- Bila je to jedna od onih nestvarnih situacija u kojoj lutaš po internetu i iz čiste znatiželje prijaviš se na izbor za Miss Universe i već sljedeće jutro primiš poziv iz produkcije.

Nisu ustuknule pred svježinom mora, u paradi bikinija Kninjanka se posebno istakla: pogledajte kako se u Splitu ljepotice pripremaju postati misice​

Je li ovo prvo vaše natjecanje ljepote?
- Iako sam se početkom srednje škole bavila manekenstvom, prvi se put upuštam u natjecanje ljepote.

Kako ste reagirali kada su vas nazvali iz producije da vas obavijeste da ste "upali"? 
- Nakon poziva sam dobro razmislila želim li da me netko ocjenjuje na osnovu izgleda. Međutim, detaljnim upoznavanjem s konceptom izbora i svim komponentama vrednovanja, slika o plavuši plavih očiju koja zagovara mir u svijetu ubrzo je nestala.

Izgled je uistinu temelj Miss Universa, ali karakter, samopouzdanje, iskreni osmijeh i dojam stečen zračenjem djevojke donose krunu. Šestodnevnim pripremama shvatile smo da lijepo lice nije dovoljno, disciplina i kulturno ponašanje imali su ključnu ulogu.

Slobodno vrijeme Maja, koja nam na prvu djeluje kao da je jedna od onih djevojki koje stoje "čvrsto na nogama", najviše voli provoditi na plaži, a tome često doda i dobru knjigu.

- Osim uživanja pod suncem, rado pišem, treniram gotovo svaki dan, izlazim s prijateljima, slušam muziku, planinarim, volontiram, dajem (ljubavne) savjete, gledam filmove i serije, plešem i šetam svoju kujicu Kyru - veselo će.

Koja su Vam očekivanja od izbora?

- Moja očekivanja su već ispunjena. Same pripreme za izbor bile su nezaboravno i izrazito poučno iskustvo. Večer izbora bit će šlag na torti!

Ima li neka cura s kojom mislite da će borba biti tijesna?
- Teško je cure s kojima si proveo cijeli tjedan i doživio nova iskustva nazvati konkurencijom. Mogu samo reći da smo dosta različite što se tiče izgleda i okruženja iz kojih dolazimo. Svaka od nas ima svoj stav, stil, karakter i priču, žiri će imati pune ruke posla!

Ima li ljubomore i zavisti ili ste se međusobno sprijateljile?
- Nešto što nam je svima zajedničko je otvorenost i brzo sklapanje poznanstava. Pomagale smo jedne drugoj, međusobno se korigirale i konstantno smijale. Na našim pripremama za izbor nije bilo mjesta ljubomori!

Bira se Miss fotogeničnosti Miss Universe Hrvatske, Dalmatinke bi rado ugrabile titulu: pozirale su na terasi splitskog hotela, možete dati svoj sud

Lijepa Makaranka već ima planove na koji način bi najbolje mogla iskoristiti pobjedu na izboru ljepote.
- U potpunosti bih iskoristila sve mogućnosti koje se pružaju uz krunu. Posvetila bih se volontiranju za djecu. Bilo to čitanje priča djeci u bolnicama ili posjet domovima za nezbrinutu djecu, pedagogiju bih primijenila u praksi - otkriva nam naša sugovornica koja se sportom bavi od početka osnovne škole.
Ples, plivanje i gimnastika sportovi su kojima se bavila prije odbojke koju je trenirala šest godina u makarskom klubu, sve do završetka srednje škole. Trenutačno se bavi funkcionalnim treninzima i spinningom, a ni teretana joj, kaže, nije strana.

- Nastojim jesti što zdravije i raznovrsnije, ali se s guštom počastim palačinkama u "Starog placa" s vremena na vrijeme. Ključni faktor za dobar izgled je briga o fizičkom i mentalnom zdravlju kao i voljenje same sebe.

Jeste li zauzeti ili "single" i što vam je privlačno na momcima?
- Momka nemam, a na mojih 182 centimetra jedini je kriterij visina. I da zna kuhati, jer sam umjesto bijelog luka u šalšu nasjeckala lukovice tulipana!

Kako biste opisali svoj modni stil i jeste li zaljubljenica u modu?
- Volim modu jer je to jedan od načina putem kojeg se izražavam. Ne mogu točno opisati svoj stil jer lutam iz krajnosti u krajnost. Ali uvijek imam taj neki detalj koji je drugačiji, koji me opisuje.
Tako moja omiljena kožna jakna ima zakovice i resice - kaže Maja od koje doznajemo kako joj je Lana Del Rey modna inspiracija.
Za Lanin stil smatra da je idealan spoj modernog, alternativnog i vintagea.

Što su roditelji i prijatelji rekli za Miss Universe? 
Mama se nećkala, ali se složila s izborom sve dok fakultet ne pati. Prijatelji su s osmijehom izjavili: "Ma, ti si stvorena za to!" Najveća podrška su mi obitelj, rodbina i bliski prijatelji koji su tu od početka, ali ne mogu opisati koliko me raduju svakodnevne poruke podrške poznanika i sugrađana.

Tko se obično krije iza objektiva fotoaparata?
- Iako sam mnogo puta bila ispred profesionalnih fotografa, većinom se iza objektiva nalaze strpljive prijateljice kojima se ovim putem zahvaljujem!
Malo je onih koji o Maji znaju da se dugo godina bavi aktivnim volontiranjem. 2018. godine proglašena je volonterom godine grada Makarske zbog angažmana u svim školskim aktivnostima i pokretanjem, uz pomoć školske pedagogice, UNICEF-ova projekta "Škole za Afriku".
S volontiranjeme je nastavila i na fakultetu. Trenutačno prolazi edukaciju za tetu pričalicu, a vjeruje da čitanjem priča djeci u bolnici pomaže da uz pomoć svijeta bajki zaborave na svoje teške dane.

Koji su vam planovi za budućnost? Čime se želite baviti? 
- Teško mi je odgovoriti na ovo pitanje jer sam dinamična osoba. Ali svakako planiram završiti fakultet i okušati se u poslu turističkog vodiča. Također se mogu vidjeti u radu s djecom, bilo kao profesor engleskog jezika ili pedagog. Sigurna sam i u to da određeno vrijeme želim volontirati u Africi i upoznati njihovu kulturu i jezik.

08. svibanj 2024 01:32