StoryEditorOCM
Regional"POGRANIČNI" ROAMING

Na jugu Dalmacije ni krivi ni dužni plaćaju astronomske račune: ‘Samo sam kratko odgovorila na poziv i platila - 4 eura‘

Piše Anđelka Kelava
25. lipnja 2023. - 06:06

- Pošla sam u Studenca u Močićima. Ako imaš onu njihovu aplikaciju, ođe nema majci da bi je otvorio, nikad signala nema. Ali zato BiH Telekom žestok. Kaže da kontaktiram A1 Hrvatska,a jer sam u roamingu, evo ovako kontaktiram – napisala je Marina Hinić iz Konavala na svom Facebooku profilu. Kako su nam rekli u Konavlima do aerodroma i nekako funkcionira ‘hrvatski’ signal međutim već nakon aerodoma treba biti pažljiv jer postoji mogućnost da ste često u roamingu. Uz ovaj konavoski slučaj, oni iz župskog trgovačkog centra često se uzimaju kao primjer.

Neplanirani troškovi

Čim ste ušli tamo, morate računati s tim da vam se ‘nakačio’ BiH signal, a to znači i dodatne troškove na telefonskom računu.

- Nisam obadala, imala poziv, javila se i račun veći za 4 eura. Nemam više force natezati se i pisat im- napisala je jedna naša sugrađanka na Facebooku. I doista, ako ne pazite posjeta žuskom Sub city centru, može vas skupo koštati. Mnogi ostanu u čudu kada im dođe račun znatno uvećan, a da inozemstva nisu ni vidjeli.

image

Cijene roaminga BiH

I doista područje Mokošice, Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja, Konavala, a teško bi se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji mogla naći pogranična općina gdje stanovnici nemaju problema s ‘upadom’ signala teleoperatera iz susjednih država koje nisu članice Europske unije. Zaboravljivim vozačima i pješacima koji žive ili se zateknu u području uz granicu, a zaborave da su im mobiteli dostupni inozemnim mrežama, opomena dolazi u vidu povećanog mjesečnog računa za uslugu, nerijetko i do sto eura više.

Tako se nedavno jedna naša čitateljica u najmanju ruku šokirala kada je dobila astronomski računa za mobilnu telefoniju zbog uobičajenog razgovora u shopping centru u Župi. Nažalost, pomoći nema i račun se mora platiti.

Potošači s juga Hrvatske više puta su se obraćali domaćim teleoperaterima, nazivali Hrvatsku regulatornu agenciju za mrežne djelatnosti (HAKOM) i od svih adresa dobivali uvijek isti savjet. Podesite na ručni odabir mreže i izbjeći ćete nepotrebne troškove.

EU nije raspravljala o tome

Isti recept kao jedini mogući način spasa od neplaniranih troškova nudi i stručnjak za telekomunikacije, sudski vještak Đuro Lubura:

- Nažalost, ovu se pojava može zaustaviti jedino tako dao da ljudi na svojem mobitelu stave na ručni odabir mreže. Jednostavno, drugog rješenja nema. I ja kad dolazim u Grad pazim da mi je isključen roaming, posebno podatkovni jer je to jako skupo. A i meni se dogodilo. Radio signal ne poznaje državne granice i u pograničnim područjima nažalost nema drugog načina osim da sami pazimo i isključimo na telefonu mogućnost spajanja na BiH mreže - zaključuje Lubura.

image

Sudski vještak i stručnjak za telekomunikacije Đuro Lubura

Cropix

Je li problem hrvatskih pretplatnika koje ‘napadaju’ BiH i crnogorski signali došao na dnevni red Europarlamenta i je li uopće bilo inicijativa na tu temu komentirala je zastupnica u EU parlamentu Biljana Borzan.

- Što se tiče mog Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača, problem prekograničnog proboja signala teleoperatera je nedavno spominjan u novoj regulaciji o roamingu gdje smo osigurali da i oni koji žive u pograničnim područjima gdje se često mijenja mreža mogu koristiti roaming ako su bar jednom dnevno registrirani u svojoj ili stranoj mreži. Međutim, koliko se sjećam, nije raspravljano o sprečavanju takvog proboja – kaže nam Borzan.

 

27. travanj 2024 05:58