StoryEditorOCM
RegionalIZ DHMZ UPOZORAVAJU NA DANAŠNJI POLARNI UDAR

Orkanska bura, iznimna hladnoća s maksimalnim temperaturama ispod 0° C!

Piše Zadarski.hr
7. siječnja 2017. - 10:15
bura_novigrad7-060117

Danas u većini krajeva pretežno vedro i vrlo hladno. U unutrašnjosti povremeno umjerena naoblaka, posebice na istoku te u gorju gdje mjestimice može pasti i malo snijega. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, u početku ponegdje na udare i vrlo jak. Na Jadranu umjerena i jaka, mjestimice još olujna bura i tramontana s orkanskim udarima, osobito u Dalmaciji. Najviša temperatura uglavnom od -9 do -4, na Jadranu od -4 do 2° C, javljaju iz DUZS-a.

Zbog daljnjeg pritjecanja hladne zračne mase polarnog porijekla nastavlja se razdoblje iznimne zimske hladnoće, praćeno mjestimičnim snijegom, u unutrašnjosti jakim i olujnim vjetrom, a na Jadranu olujnom i orkanskom burom.

Posebno se mora naglasiti upozorenje za priobalje, a osobito za Dalmaciju gdje se očekuje iznimna hladnoća s maksimalnim temperaturama ispod 0° C, pri čemu će jak, olujni i orkanski vjetar znatno pojačati osjećaj hladnoće.

U unutrašnjosti će se temperatura tijekom noći spuštati do -15° C, lokalno i oko -20° C (ponajprije u gorskim područjima), a dnevne vrijednosti mogu biti osjetno ispod -5° C. Puhat će jak i olujan sjeverac, a tijekom subote će postupno slabjeti.

Uvjeti za poledicu i smrzavanje predmeta i objekata bit će vrlo izraženi, čak i u priobalju, a moguće je i smrzavanje vodenih površina.

Povremeno su moguće uglavnom slabe oborine, u unutrašnjosti snijeg, dok snijega nošenog jakom burom može biti i duž obale i na otocima.

Od nedjelje se očekuje manje vjetrovito vrijeme, osobito u unutrašnjosti, dok će na Jadranu još povremeno biti umjerene do jake bure, ponajprije u Dalmaciji.

Treba naglasiti kako će se i dalje, barem do sredine idućeg tjedna, zadržati vrlo hladno vrijeme, kažu iz DUZS-a

24. svibanj 2024 09:04