StoryEditorOCM
RegionalMEĐU PRVIMA U HRVATSKOJ ZADARSKA "ŠUMARIJA" DOBILA EUROPSKA SREDSTVA ZA POŠUMLJAVANJE:

Sjeverno od Park šume Musapstan na blizu 100 hektara bit će posađeno čak 106.000 sadnica pinije, te alepskog i primorskog bora!

17. rujna 2019. - 23:30
musapstan1-191112

Posljednjih godinu dana zadarska "Šumarija" priprema realizaciju jednog od prvih projekata ove vrste u Hrvatskoj: sredstvima iz fondova Europske unije financirat će se pošumljavanje područja sjeverno od Park šume Musapstan! Planira se na površini od blizu 100 hektara zasaditi čak 1006.000 sadnica različitih vrsta bora.

-Ulazimo u završnicu realizacije cijelog projekta kojega smo u dogovoru i preko Ministarstva poljoprivrede aplicirali za europska sredstva. Dobili smo oko pet milijuna kuna i drago nam je što je ovo jedan od prvih ovakvih projekata u Hrvatskoj, kaže upravitelj zadarske "Šumarije" Mislav Maršić i "locira" radove koje najavljuje za jesen:

-Posljednjih šest mjeseci radimo na pripremi terena, bagerima kopamo rupe i uređujemo komunikacijske i pristupne putove za sadnju. Pošumljavanje će biti obavljeno na površini od blizu 100 hektara, na području sjeverno od Musapstana prema Murvici i Briševu.

U zadarskoj "Šumariji" ističu i činjenicu da će sve sadnice biti "proizvedene" u njihovom rasadniku u Zemuniku.

-Radi se osadnicama tri različite vrste bora: na 60 posto planirane površine sadit ćemo piniju, na 20 posto primorski, te na preostalih 20 posto alepski bor, najavljuje upravitelj Maršić i odgovara na pitanje zašto je za pošumljavanje izabran bor, a ne neka druga, autohtona vrsta:

-Na tom području već raste hrast i neke druge autohtone vrste, a mi smo se odlučili za bor jer je to brzorastuća vrsta koja i hrastu i svim drugim autohtonim vrstama stvar zasjenu i praktično ih prisiljava na rast u visinu, objašnjava upravitelj Maršić.

Preko ljeta "Šumarija" na ugovor zapošljava tridesetak radnika, pa će u razgovorima s Hrvatskim šumama biti dogovoreno hoće li i koliko radnika na određeno vrijeme biti angažirano na pošumljavanju.

 

09. svibanj 2024 04:39