StoryEditorOCM
RegionalPSI IZVAN KONTROLE

Užas u Zadru nije iznimka: Sjećate li se kako je prije 15 godina pit bull nasmrt izgrizao starca u Solinu?

Piše Frano Kiso/SD
31. siječnja 2024. - 22:55

Hrvatsku javnost je užasnula tragedija u Zadru gdje je na području Bulevara američki staford na smrt izgrizao 82-godišnju ženu kojoj ga je na čuvanje ostavio njezin unuk. Pas je bio u vlasništvu obitelji, a tijelo izgrižene umirovljenice pronašao je drugi član obitelji u pet sati ujutro.

Američki staford pasmina je nastala križanjem bulldoga i terijera, a slovi kao opasna pasmina, slično kao i pit bull terijer koji je prije skoro 15 godina na sličan način usmrtio čovjeka u Solinu.

Naime, dok je 76-godišnji Stipe Vučić davao vode psu, on ga je napao. Pas je bio ostavljen na čuvanje u hotelu za životinje i do tada nije zamijećeno njegovo agresivno ponašanje.

- Životinja je već bila nahranjena prije nego što joj je Stipe tog subotnjeg jutra pružio posudu s vodom, na što je pas vrlo agresivno reagirao dohvativši ga za ruke i noge, zapravo svuda po tijelu, da bi ga potom oborio na tlo. Starcu je pas nanio brojne ugrize po cijelom tijelu - navele su naše novine u izvještaju iz svibnja 2008. godine.

Prema nalazu obdukcije koju je obavio patolog dr. Antonio Alujević, čovjek je umro od iskrvarenja radi brojnih ugriznih rana koje su većinom smještene na prednjoj strani prsnog koša i na rukama.

image
/Shutterstock/Ilustracija

- Smrtonosne su bile ozljede na nadlakticama i podlakticama s pregriženim arterijama, a neke od ugriznih rana nisu zadobivene za života, što upućuje na to da je pas preminulog grizao i nakon nastupanja smrti - piše u tadašnjem članku Slobodne Dalmacije.

Opasni psi

Napomenimo kako prema Pravilniku o opasnim psima životinju se proglašava opasnim psom ako je ničim izazvana napala čovjeka ili drugog psa i nanijela mu tjelesne ozljede ili ga usmrtila.

U kategoriju "opasan pas" svrstani su svi psi pasmine terijera tipa bull koji ne potječu iz kontroliranog uzgoja i ne posjeduju rodovnicu Hrvatskoga kinološkog saveza ili Međunarodne kinološke organizacije, odnosno svi psi pasmine pit bull terijer i njezini križanci.

Također, svi vlasnici pasa terijera tipa bull moraju biti stariji od 21 godine i poslovno sposobni, imati uvjete za siguran smještaj opasnog psa te ne smiju biti pravomoćno osuđeni za kaznena djela mučenja životinja, protiv života i tijela čovjeka, zlouporabe opojnih droga, nasilja, protiv slobode i prava čovjeka, imovine, spolne slobode i spolnog ćudoređa, javnog reda, braka, obitelji i mladeži.

Ne smiju biti ni pravomoćno kažnjeni za prekršaj iz područja zaštite životinja, iz područja javnog reda i mira i nasilja te ne smiju postojati nikakve druge okolnosti koje ukazuju da bi pas mogao biti zlouporabljen.

27. travanj 2024 10:49