StoryEditorOCM
RegionalPONAVLJATI I NAUČITI

Što se događa na splitskom sudu? Rijetko koja presuda ‘prolazi‘ iz prve, a za neke je potrebno tri, četiri puta!

Piše Mario Matana/SD
20. siječnja 2024. - 18:57

Osumnjičeni ste za strašan zločin, uhićeni ste i dovedeni pred poslovično lice (slijepe) pravde: i sada se nadate da ćete za koji mjesec, najdulje godinu ili možda dvije ako nemate sreće, biti oslobođeni te grozomorne optužbe? U lošijoj varijanti po vas, da ćete biti osuđeni u sličnim roku, pravomoćno naravno?

Uzalud vam nada, pogotovo ako se sve događalo u nadležnosti splitskog Županijskog suda. Jer posljednjih nekoliko godina, možda i koje desetljeće, u ‘Palači pravde‘ u Gundulićevoj događaju se neobične stvari – praktički nema slučaja, suđenja koje se nije ponavljalo. Neki postupci, više njih zapravo, vođeni su i tri, četiri puta!?

image

Zavadlav se smješka dok sluša presudu

Paun Paunovic/Cropix

Brzo je ukinuta presuda

Prošlog tjedna je naime okončan, po treći put dakle, slučaj dvostrukog ubojstva mladića na parkiralištu ispred hotela Jadran u Segetu Donjem. Zločin se dogodio u noći s 21. na 22. travnja 2005. godine, zaštitar Nediljko Kozica (23) i njegov 19-godišnji prijatelj Nenad Rakijar pali su pokošeni hicima iz najmanje dva oružja – jedan je pogođen osam puta, drugi s tri streljiva u noći obilježenoj jakom burom. Zbog toga je bilo teško pronaći očevice pa se strašni zločin vodio kao neriješen više od pola godine, da bi onda policija uhitila Savu Pejovića, umirovljenog kapetana JNA i snajperistu HV-a. Optužen je za dvostruko ubojstvo te je u postupcima koji su uslijedili osuđen na 20 godina zatvora, prvo 2013. pa onda i 2015. godine. Obje presude su ‘pale‘ na višim instancama zbog proceduralnih grešaka, dakle nije se niti ulazilo u meritum presude niti je viši sud ocjenjivao snagu dokaza. Prošle srijede je Pejović je dobio istu kaznu, ostaje vidjeti hoće li ovaj put odluka splitskog suda postati pravomoćna.

image

Savo Pejović osuđen po treći put za dvostruko ubojstvo

Josko Supic/Cropix

Istog tjedna je stigla odluka kako je još jedna presuda ukinuta – godinu dana nakon što je pred splitskim Županijskim sudom Dragomir Petrović (50) zvani Buvel osuđen na 32 godine iza rešetaka zbog teškog ubojstva Petra Vuknića, Visoki kazneni sud u Zagrebu je slučaj vratio na ponovno suđenje. Ovaj put nije bila riječ o tehnikaliji, ovaj put viši sud smatra da je kvalifikacija potrebna za kazneno djelo teškog ubojstva, onaj dio o okrutnosti, ‘za sada neprihvatljiv pa stoga i pogrešan‘. Ukratko, sud treba bolje utvrditi okolnosti ove brutalne likvidacije na Malačkoj, teškog ubojstva mladića inače optuženog da je dio organizirane zločinačke skupine Željka Rajića.

Taj se postupak tek treba ponoviti, dakle drugi put, dok je apsolutni rekorder suđenje Damiru Vukoviću (59): optužen da je 2010. godine ubio majku u stanu u Siromašnoj, čovjek je prošao četiri suđenja! U prva dva je osuđen na 15 godina zatvora, da bi u trećem i četvrtom postupku pred splitskim sudom bio oslobođen! Provedena su razna vještačenja i brojni dokazi, čak je rekonstruirano njegovo kretanje u stvarnim okolnostima, a na koncu je posljednju oslobađajuću presudu Vrhovni sud potvrdio pa je tako postala pravomoćna.

image

Dragomir Petrović Buvel će ponovno na optuženičku klupu za teško ubojstvo Petra Vuknića

Mario Todoric/Cropix

‘Fatalna ujna‘ na sudu tri puta

Vuković je, kao uostalom i Pejović (kojem je ponovno određen obavezni pritvor jer je kazna viša od pet godina zatvora), proveo nekoliko godina u zatvoru dok je trajao postupak. Pravomoćno oslobođeni ima pravo za svaki dan iza rešetaka tražiti nadoknadu koja u prosjeku, kako doznajemo od odvjetnika, iznosi nekih 45-50 eura.

image

Damir Vuković nakon četiri suđenja pravomoćno oslobođen optužbe da je ubio majku

Ante Cizmic/Cropix

Tri puta se vodio i postupak ‘fatalnoj ujni‘! Prošle godine u rujnu je donesena i treća nepravomoćna presuda u slučaju starom 12 godina. Na četiri i pol godine zatvora osuđena je Slađana Novoselnik, dok je Matija Franc, koji je tad bio maloljetnik, dobio sedam godina za ubojstvo ujaka Domagoja Novoselnika u Vrisniku na Hvaru. Mladić je usmrtio ujaka, ona ga je nagovarala kako bi se riješila muža, obećavajući mu zajednički život, tako barem stoji u optužnici po kojoj su proglašeni krivima... Kako je ovo prvostupanjska odluka, tek se treba odlučiti po žalbama stranaka.

Ne možemo izostaviti dva velika slučaja koji su se također ponavljali, a vrijeme će pokazati hoće li (samo) dva postupka biti dovoljna za pravomoćni epilog. Filip Zavadlav je pred koji mjesec ponovno je dobio 40 godina zatvora za masakr na Šperunu, a tek nešto prije njega, također prošle godine, po drugi put su identične kazne zatvora (ukupno 54 godine) dobila trojica optužena za likvidaciju Karmelina Fistanića kod Omiša. U oba slučaja prve presude nisu opstale test višeg suda, ostaje vidjeti što će biti s ovim ‘novim‘ odlukama...

image

Suđenje za likvidaciju Karmelina Fistanića, optuženi Stjepan Ringwald

Josko Supic/Cropix/Cropix

Ista je situacija u postupku protiv Joze Čabraje, poznatog lika iz krim miljea u Kaštelima prvenstveno, koji je ponovno dobio 14 godina zatvora za zločin, ubojstvo tada 19-godišnjeg Marina Matijaša koje se odigralo u Kaštel Novom 2014. godine. Naravno, sve ove presude su u žalbenom postupku tako da nije nemoguće da će se još poneki put ponoviti suđenja, kao što se svojedobno u nekoliko navrata moralo ponavljati suđenje optuženima za ratne zločine počinjene u Lori.

Ima istina i nekoliko poznatih slučajeva koji su na splitskom sudu završeni ‘iz prve‘. Tako je potvrđena presuda Željku Đekiću za teško ubojstvo bivše supruge, samo mu je smanjena kazna s 38 na 35 godina zatvora. Doduše, ima pravo (kao uostalom i Zavadlav) na još jednu žalbu, tzv. treći stupanj, dakle na ponovnu žalbu koju imaju pravo svi koji su osuđeni na kazne dugotrajnog zatvora... Potvrđena je i presuda splitskog suda Željku Tukiću, također zbog ubojstva bivše supruge u stanu u središtu Trogira, od 14 godina strogog zatvora.

28. travanj 2024 00:05