StoryEditorOCM
RegionalBIZNIS U PENZIJI

Umirovljena službenica Katastra punih 10 godina iznajmljivala dva gradska stana turistima i podstanarima, a gradska vlast to - nije vidjela!?

Piše Kristina Filičić
1. rujna 2021. - 10:02
Jedan od stanova u ovoj zgradi na Batali se iznajmljuje turistima kao apartman DUBROVAČKI VJESNIKDubrovački vjesnik

Cijelo desetljeće koristi dva gradska stana bez pravne osnove i na njima zarađuje.

Ove optužbe na sjednici lokalnog parlamenta, održanoj u ponedjeljak, iznio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković (HDZ) odgovarajući na postavljeno vijećničko pitanje o tom slučaju. Otišao je potestat i korak dalje, pa je kazao kako je riječ o sugrađanki Dubravki Slade koja je dva stana, u vlasništvu lokalne samouprave, koristila u turističke svrhe i iznajmljivala ih dulje vrijeme, za što, kako je ustvrdio, nije imala nikakvo pravo.

U prijevodu, jedan stambeni prostor je "afitavala" strancima, drugi – podstanarima. Prema neslužbenim informacijama, riječ je o umirovljenoj zaposlenici Katastra u gradu podno Srđa.

– Stanovi su u vlasništvu Grada Dubrovnika, jedan površine od 36,19 četvornih metara i nalazi se u Ulici Ilije Sarake 2 u povijesnoj jezgri, a drugi od 36 "kvadrata" je na adresi Od Batale 5 u gradskom predjelu Lapad – kažu za naš list u gradskoj upravi i dodaju:

– Zbog spomenutih okolnosti Grad je podnio vlasničku tužbu Općinskom sudu u Dubrovniku radi iseljenja bespravnih korisnika i isplate. Navedeni proces je u tijeku, te u ovom trenutku nismo u mogućnosti iznositi detalje vezano za sam postupak oko spomenutih nekretnina.

Prema Frankovićevim riječima, do stanova je prozvana Dubrovkinja došla brinući se o dvjema starijim osobama koje su se zbog svojeg tadašnjeg zdravstvenog stanja preselile u dom za starije, gdje su i umrle, a ona je gradske stanove samo nastavila iznajmljivati, naravno, na svoje ime.

Budući da je time stekla imovinsku korist, bez ikakvog prava na to, Grad će, najavio je gradonačelnik, tražiti i povrat zarađenog novca u tom razdoblju, i to na osnovi vještva koje će se provesti.

Naravno, u cijelom šokantnom slučaju nameće se i temeljno pitanje, zašto je trebalo punih 10 godina da se ovakvo nešto otkrije, odnosno kako je moguće da toliko vremena protekne bez reakcije lokalne uprave kao vlasnika dviju očito unosnih nekretnina.

I kako je moguće da u Dubrovniku, u gradu u kojem i inače već godinama vlada kroničan manjak stambenih kvadrata, nitko nije primijetio da se prostori protupravno koriste. Očito je nečinjenjem nadležnih prešutno odobravan nered u (ne)upravljanju gradskom imovinom...

I sam Franković je izjavio kako su gradski oci "do ovog saznanja došli kada je kroz započetu reviziju gradskog stambenog fonda, i to fizičkim obilaskom nekretnina, utvrđeno da 'postoji osoba koja koristi dva gradska stana bez ikakve pravne osnove, a koja je na ime preminulih osoba uplaćivala zaštićenu najamninu, dok je istovremeno stanove koristila za osobnu zaradu'".

Također, rečeno je kako postoje indicije za još jednu takvu sličnu situaciju. Pitali smo gradsku upravu zašto se spomenuti slučaj nije otkrio davno prije i kada je uopće zadnji put obavljana revizija gradskih stanova? Na odgovor čekamo i objavit ćemo ga čim stigne u našu redakciju.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske ističu kako "za sada nisu zaprimili kaznenu prijavu Grada Dubrovnika kojom se inkriminira spomenuta osoba, niti su do jučer, odnosno do medijskih istupa gradonačelnika Mata Frankovića, raspolagali saznanjima o spomenutom".

– Ako zaprimimo kaznenu prijavu, izravno ili putem Državnog odvjetništva, sukladno važećim zakonskim propisima provest će se kriminalističko istraživanje – poručuju iz dubrovačke policije.

10. svibanj 2024 02:37