StoryEditorOCM
SportDRŽAVNI SU PRVACI, U ISTANBULU SU NA PRVENSTVU BALKANA, A JEDNOGA ČEKA EUROPSKA I SVJETSKA SMOTRA

Ivan i Mate Mišković, "zlatni blizanci" zadarske atletike

1. lipnja 2017. - 13:44
braca_miskovici1-310517_resize.JPG

Ivan i "pet minuta mlađi" Mate Mišković su braća blizanci, učenici drugog razreda Ekonomske škole u Zadru i vlasnici šest zlatnih medalja s pojedinačnog prvenstva Hrvatske u atletici. Podijelili su zlato za štafetu 4x100 metara, Ivan je "samostalni" prvak u skoku i troskoku, a Mate na 100 i 200 metara.

U četvrtak "zlatni blizanci" s reprezentacijom Hrvatske putuju u Istanbul na Prvenstvo Balkana gdje Ivan brani titulu prvaka, a onda ga očekuje pakleni srpanj: s preskočenih 15,14 metara trenutno je najbolji troskokaš u Europi! Time je ostvario normu za Svjetsko prvenstvo mlađih juniora u Keniji od 12. do 16. srpnja, ali i za juniorsko EP u Italiji od 20. do 23. srpnja! S tim što odlazak u Nairobi nije siguran jer je petnaestak reprezentacija već otkazale dolazak u strahu od opće, pa i medicinske nesigurnosti i ebole. Hrvatski atletski savez još o tome nije donio odluku.

-Počeo sam kao skroz mali, još u vrtiću, pa sam dvije godine bio u nogometu, ali mi se nije svidjela atmosfera na treninzima i onda sam se vratio atletici. Treniramo i trudimo se, uspijevamo uskladiti obaveze u školi sa svakodnevnim treninzima, uz razumijevanje naših profesora i ogromnu podršku roditelja, majke Ksenije i oca Ante. Ponekad smo umorni, ali izdržimo, kaže Ivan i dodaje da u Istanbul odlazi "miran i rasterećen izvući maksimum, pa što bude".

-Meni je u Istanbulu cilj ući među tri na stotki, ali, konkurencija je jaka, Bugarska i Slovenija imaju odlične sprintere, tu će stotinke odlučivati. Uvijek mi je motiv koja stotinka manje, objašnjava Mate.

Ivan već razmišlja i o EP u Italiji.

-Tu je konkurencija godinu-dvije starija od mene i bio bih zadovoljan ulaskom u finale, jer sa svojih 15,14 metara još imam mjesta za napredak. Vidjet ćemo hoće li tako ispasti, kaže Ivan. S obnovljenom stazom na Višnjiku braća su zadovoljna, "sve je sada puno bolje, pa i atmosfera u AŠK-u Zadar, a – manje je i povreda".

Znači li to da bi i nakon isteka juniorskog staža mogli ostati u Zadru?

-Nemamo još planove na tu temu. Zasad je to Zadar, ali nemamo zacrtan odlazak u Split ili Zagreb, zaključuju braća Mišković.

 

TRENER PREDRAG SARATLIJA: Zadar je osuđen na juniorsku atletiku

-Zadar je osuđen na juniorsku atletiku, to je tako, kasnije odlaze u Split ili Zagreb. Ivan je prvu zlatnu medalju osvojio s šest godina na finalu Olimpijskog festivala dječjih vrtića! Počeo je u našoj Školi atletike, ima kontinuitet. Sve govori da je potencijal tu, ali iskustvo me naučilo da su prognoze promašena priča. Ostaje rad i dizanje antropoloških obilježja, to kasnije može dati rezultat. Trenutni rezultat je baš to, trenutni rezultat, treniraju i napreduju i drugi. Na EP za juniore, Ivan kao mlađi junior, a to je dvije godine razlike, može eventualno očekivati ulazak u finale. I Ivan i Mate su uporni, savjesni, zato su i napredovali, kaže Ivanov trener Predrag Saratlija čiji su atletičari odavno premašili brojku od 300 osvojenih medalja.


 

08. svibanj 2024 18:40