StoryEditorOCM
ViralPREUKUSAN ZALOGAJ

Isprobali smo hit moderne japanske kuhinje, sočne katsu sando sendviče: spoj nježnih pohanih odrezaka i pikantog umaka pravi je pogodak, evo recepta

Piše Tea Sumić Miletić/SD
3. svibnja 2020. - 13:19

Svaka čast lordu Sandwichu i njegovoj ljubavi prema kartanju zbog koje nije želio dizati cijenjenu stražnjicu niti kad bi mu plemeniti želudac kruljio od gladi. Da je fini Britanac bio malo manje ovisan o kockanju ili nešto manje lijen, danas ne bismo imali sendviče. Od njegovog vremena to je praktično i ukusno jelo stiglo u svaki kut svijeta, dobivši pri tom od nebrojenih nacionalnih kuhinja svoj prepoznatljivi pečat.

Pa danas imamo francuske sendviče u baguetteu sa šunkom i maslacem, slavne španjolske bocadillose, bavarske leberkässemmel koji baš lijepo idu uz pivo, elegantne skandinavske Toast Skagen s kremastim sirom i kozicama, vijetnamske bánh mì sendviče s pečenim mesom... i japanske katsu sando sendviče.

Pohani svinjski kotleti, ukusni umak, fino narezan kupus za hrskavost... je li to dovoljno razloga za kušati katsu sando? Nama je bilo.

Po čemu se katsu sando razlikuje od običnog pohanog mesa u dvije fete kruha, možda se pitate. Ponajprije je stvar u kruhu, jer u originalu se koristi mekani mliječni tost. Razlika je i u pohanju, jer se koriste panko mrvice, krupnije od 'prezle vulgaris, zbog čega je korica poniranih odrezaka puno hrskavija.

A zatim je tu umak, koji nas je najviše od svega oduševio. Tonkatsu umak, kojeg možete kupiti gotovog ili ga sami napraviti, sastoji se od voća i povrća kao što su rajčice, darulje, suhe šljive, celer, jabuke, crveni luk, mrkva... i desetak začina, soja umaka, octa i šećera. Govorimo o puno verziji, dakako, a u 'skraćenoj' se koriste kečap, Worcestershire umak, oyster umak i šećer.

Evo i omjera:

1 žlica kečapa

2½ žličice Worcestershire umaka ili umaka Usutah So-su

1½ žličice oyster umaka

1⅛ žličice šećera

Sve pomiješajte u zdjelici i to je to.

A evo i par riječi o sendvičima.

O pohanju odrezaka vjerojatno vam ne trebamo ništa objašnjavati ('tip' za neznalice u pohanju: zapamtite formulu B, J, P - brašno, jaja pa prezla). Umjesto svinjetine možete koristiti i pileća prsa (ovdje smo vam otkrili trikove za najsočnija). Fino narežite komad glavice kupusa.

Komade tosta s korom ili bez nje, kako vam je drago, namažite maslacem, a zatim dijon senfom. Na njih posložite meso, zatim kupus, pa sve natopite natopite umakom.

Poklopite drugom ploškom tosta pa sve dobro pritisnite - možete kotistiti dasku za rezanje opterećenu komadom posuđa - a nakon što malo odstoji, kako bi se sve fino spojilo, prerežite sendvič dijagonalno i uživajte u prizoru. I okusu.

24. svibanj 2024 10:19