StoryEditorOCM
Zadar plusZADARSKA KNJIŽEVNICA

Predstavljen roman Marine Vidaić "Stjenice". Zoran Ferić: ‘Riječ je o trileru koji pruža uvid u svijest lika i trenutku u kojem živimo‘

Piše Hina
1. ožujka 2022. - 22:59

Roman zadarske književnice Marine Vidaić "Stjenice", ispod čije se 'težine i tajne' vodi potraga i za vlastitim ja, predstavljen je u utorak u zagrebačkom društvenom klubu Botaničar.

Roman su predstavili književnik Zoran Ferić, spisateljica Dorta Jagić i autorica Marina Vidić.

Po Ferićevim riječima roman je i poezija i priča i drama i sve ono što se odnosi na "grčku tržnicu". Pripovjedačica piše zapise i obraća se nekome koga zove "hladna", a ta se žena pojavljuje kroz čitav roman kao prijateljica i sluša ispovijed te joj se povjeravaju najintimnije stvari iz života, dodao je.

Napominje kako glavni lik stalno ima opservacije o prostoru i prošlosti, a iz kuće odlazi u totalnu stvarnost te razmišlja o samoubojstvu. Roman je pun divnih minijatura, a autorica opisujući problem stvara karakter, rekao je Ferić.

Ne radi se o uobičajenom toku svijesti, nego o disocijacijama, ocijenio je Ferić. Smatra kako se roman jednim dijelom može okarakterizirati i kao obiteljski roman. Nepoznanice se do kraja radnje romana razrješuju, rekao je, dodavši kako je riječ o trileru koji pruža uvid u svijest lika i trenutku u kojem živimo.

Jagić je istaknula kako je roman "Stjenice" roman o prostoru koji se ne zaključuje.

U romanu "Stjenice" mlada i uspješna arhitektica Gorana Hrabrov napušta svoj unajmljeni stan na zagrebačkom Medvešćaku i silazi u grad. Gorana je bjegunica, iza nje su dva moguća zločina, ali grad je na to sasvim ravnodušan, on bruji i živi, ustobočen u zgradama koje su stanovnici podigli u obranu od svojih strahova. 

Prolazeći gradom s junakinjom, otkriva se arhitektura brutalne ružnoće i ocvale ljepote, ljudi koji statiraju u životu grada, a potom postupno prelazimo s arhitekture grada na arhitekturu obitelji, na zdanje od frankenštajnskih soba koje se s rođenjem svakog novog djeteta dodaju početnoj, nikad dovršenoj strukturi. 

U trilerski napetoj atmosferi izranjaju, jedan po jedan, članovi Goranine obitelji, njezine starije sestre, braća, nećaci i njihova djeca, u labirintu u čijem središtu leži majka na samrti.

Roman "Stjenice" objavila je zagrebačka Naklada Ljevak.

Martina Vidaić rođena je u Zadru 1986. Objavila je više zbirki pjesama, među kojima i zbirku "Era gmazova" te poetsko-proznu knjigu "Trg, tržnica, nož". 

28. travanj 2024 03:26