StoryEditorOCM
ModaU londonskom Victoria and Albert museumu

Korčulanin Nikola Grbin među prvima je posjetio izložbu ‘Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto‘: Život, ljubavne priče, snovi, strahovi i sretne trenuci mademoiselle Coco na jednom mjestu!

Piše Nikola Grbin
12. listopada 2023. - 21:30

Blejzeri i kostimi od tweeda, prugaste majice u spoju sa širokim hlačama, ogrlice i detalji od bisera i mala crna haljina modni su "izumi" na kojima će svijet vječno moći zahvaljivati jednoj i jedinoj Gabrielle Chanel. Maestralna Chanel izložba u Londonu ovih je dana otvorila vrata posjetiteljima, a naš kolega, Korčulanin Nikola Grbin i glavni urednik magazina Hello Croatia imao je čast dobiti ekskluzivnu pozivnicu od modne kuće Chanel. Izložba pod nazivom "Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto" posvećena je svim fazama života i rada najpoznatije modne dizajnerice svih vremena, a mi smo se s velikim zadovoljstvom zaputili u London koji je ovim potezom organizirao prvu britansku izložbu s originalnim izlošcima koje je osmislila sama Mademoiselle Coco.

image

Nikola Grbin i ekskluzivna pozivnica na izložbu o slavnoj Gabrielle Chanel u Londonu

Nikola Grbin/

Chanel izložba u Londonu sve je čemu smo se nadali, i više od toga

Izložba prati život i djelo Gabrielle Chanel od otvaranja prvog butika u Parizu 1910. godine pa sve do njezine posljednje kolekcije koja je prikazana 1971. godine. Iz prijašnjeg posjeta apartmanu Coco Chanel u Parizu, na adresi 31 rue Cambon, već nam je bilo dobro poznato da je moćna, ali i krhka Gabrielle Chanel bila veliki perfekcionist no vidjeti uživo njezinu veliku želju za savršenstvom, pretočenu u haljine i kostime koje su postale prestiž i ultimativni simbol stila među ženama diljem svijeta, uistinu je nešto posebno. Inače, izložba "Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto" prvi put je postavljena u Parizu 2020. godine, a u London je stigla obogaćena za preko 100 novih komada, s posebnom pozivnicom za Hello Croatia.

Kostimi od tweeda, iz svih razdoblja njezina stvaranja na lutkama izgledaju još luksuznije, a večernje haljine koje su brojna slavna lica nosila u filmovima, na snimanjima ili na crvenom tepihu uistinu izgledaju poput vrhunskih remek-djela kojima je mjesto u muzeju, kako bi im se svi mogli diviti.

image

U Victoria and Albert muzeju u Londonu otvorena je izložba o životu i radu Gabrielle Coco Chanel, a njezini bezvremenski modni ‘izumi‘ i danas čine moćnim ženski modni svijet

Nikola Grbin/

Kultni parfem dobio je svoj prostor

Jedan prostor u muzeju posebno je rezerviran za legendarni parfem Chanel No. 5, koji je Gabrielle izbacila 1921. godine, a koji je u prvom oglasu u Harper‘s Bazaaru, reklamirala sama. Danas se taj parfem možda smatra izborom za ozbiljnije gospođe no kad ga je izbacila na tržište, Coco je bila itekako progresivna. Tada se smatralo da ugledne dame nikad ne bi nosile mirisne note iz cvjetnog vrta, koje je ona upotrijebila za stvaranje tog klasika, već da su takvi parfemi rezervirani za prostitutke.

Gabrielle je htjela svojim parfemom privući flapper djevojke, odnosno cool mladu generaciju pa se oglušila na sve savjete i stvorila parfem koji je zauvijek promijenio igru. Nakon što je, godinama kasnije, Marilyn Monroe izjavila kako u krevet odlazi samo s nekoliko kapljica Chanela No5, njegova popularnost vinula se u zvjezdane visine. Kad pred sobom vidite nevjerojatni modni opus vizionarke koja je u žensku modu uvela pojam moći, nevjerojatno je zamisliti s kojom je strašću tijekom cijelog svog života stvarala, a ako vas zanima koliko je godina imala kad je otvorila prvi butik, odgovor je 27.

image

U Victoria and Albert muzeju u Londonu otvorena je izložba o životu i radu Gabrielle Coco Chanel, a njezini bezvremenski modni ‘izumi‘ i danas čine moćnim ženski modni svijet

Nikola Grbin/

S 27 godina, Gabrielle Chanel, koja je odrasla u strogoj katoličkoj školi (odora časnih sestara kasnije je poslužila kao inspiracija za mnoge njezine kreacije), već kao mlada djevojka shvatila je da želi napraviti nešto veliko i važno u svom životu, uz financijsku pomoć udvarača otvorila je butik na adfesi 21 Rue Cambon u Parizu, u kojem su se prvotno prodavali šeširi. Glamurozan i ženstven stil osvojio je broje imućne dame i poznate francuske glumice, a kad je počela prodavati odjeću, glas o nevjerojatnoj krojačici po imenu Gabrielle Chanel uskoro se proširio po cijelom svijetu.

image

U Victoria and Albert muzeju u Londonu otvorena je izložba o životu i radu Gabrielle Coco Chanel, a njezini bezvremenski modni ‘izumi‘ i danas čine moćnim ženski modni svijet

Nikola Grbin/

Moda i snovi

Uistinu bogata i glamurozna izložba "Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto" ne prikazuje samo modu već i dizajneričin život, ljubavne priče, snove, strahove i sretne trenutke, duboko utkane u svaki izložen komad. Naizgled odrješita i snažna, a zapravo izuzetno krhka, romantična i praznovjerna, Coco Chanel crpila je izvor iz stvarnog života pa u mnogim njezinim djelima možemo vidjeti elemente iz njezina djetinjstva, s putovanja, simboliku u koju je itekako vjerovala (broj 5 za nju je bio posebno bitan), omiljene joj kamelije koje joj je poklanjao najvažniji muškarac iz njezina života, i njezina neprežaljena ljubav – Boy Chapel. Ako niste znali, upravo je po njemu kultna torbica Chanel Boy dobila ime.

27. travanj 2024 05:54