stdClass Object ( [id] => 1304269 [title] => Slave je kao demokratičnu i ideološki neutralnu, no ona zapravo to nikada nije bila. Ovo je priča o maloj crnoj haljini [alias] => slave-je-kao-demokraticnu-i-ideoloski-neutralnu-no-ona-zapravo-to-nikada-nije-bila-ovo-je-prica-o-maloj-crnoj-haljini [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bilo je to u jesen 1920. kad se Gabrielle Chanel s galerije u pariškoj Operi, kako je kasnije rekla, ‘smučilo‘ od količine kričavih haljina koje su dame odjenule za tu prigodu. ‘Zbog tih crvenih, zelenih, tih električnih plavih boja osjećala sam se jako loše. Ove boje su nemoguće, rekla sam sebi. Ove žene treba obući u crno... I nametnula sam im crnu jer crna boja briše sve ostalo oko sebe. Crno je tako duboko, tako plemenito da jednom viđeno ostaje zauvijek u sjećanju", kazala je Coco.

No te jeseni, modnom scenom Pariza kao i čitavih dva prva desetljeća prošlog stoljeća, dominirao je kreator čijih se stilova Chanel užasavala - Paul Poiret, danas potpuno zaboravljeni stilist koji je sa žena skinuo tvrde korzete, koji je prvi počeo održavati javne modne revije i koji je prvi, uz odjeću, počeo proizvoditi i parfeme. No kreacije Paula Poireta bile su orijentalne, šarene, nadahnute duhom dalekih i egzotičnih zemalja poput Turske i Japana. Žene je pretvarao u haremske dive kreirajući im turbane, dimije i kapute nalik kimonu. Svoje je kreacije izrađivao od bogatih istočnjačkih tkanina, ukrašavao perlama, šuškavim baršunom, čipkom, sve s daškom orijentalnog duha. Chanel je bila njegova sušta suprotnost, a njezina mala crna haljina, kao i snaga brenda, i dan danas, stotinu godina kasnije, izazivaju samo poštovanje.

- Što je haljina bogatija, to postaje siromašnija, kazala je Coco. – No ništa nije teže napraviti od male crne haljine. Zanosne trikove Šeherezade puno je lakše kopirati.

Poiret joj nije ostao dužan. Jednom je rekao: "Što je Chanel izumila? Deluxe siromaštvo.... Sada sve žene sliče na male, neuhranjene telegrafske službenice." Kako god, Coco Chanel, ali i povijesne okolnosti, izbacile su Poireta iz modne memorije – umro je 1944. zaboravljen, tužan i dužan na sve strane, a njegova prijateljica i kreatorica Elsa Schiaparelli platila je njegov pogreb. Za razliku od njegove raskošne mode, mala crna haljina i danas je neizostavni dio garderobe kojeg ima svaka žena koja imalo drži do sebe, makar tu kultnu haljinu, skrojenu u skladu sa svojom figurom i novčanikom, nosila samo na sprovode. Upravo je maloj crnoj haljini u čast u Nacionalnom muzeju Škotske otvorena izložba koja će ostati u Edinburgu sve do kraja listopada pod nazivom ‘Beyond Little Black Dress‘.

---

image

Sandra Bullock 2015.

AFP
---

No Coco Chanel nije malu crnu haljinu skrojila samo kako bi sebe i žene spasila od pretjeranog šarenila, a pošteno je reći da ona nije ni bila prva koja ju je nosila. Crnina je kroz desetljeća tijekom 19. i početka 20. stoljeća, a i danas je, bila boja žalosti, a Prvi svjetski rat koji je s lica zemlje izbrisao osam i pol milijuna vojnika ostavio je iza sebe nebrojene udovice, kćeri i majke. Europa je bila u crnini, a Coco Chanel dala je tim ženama, ali i onim drugim, koje nisu imale za čim žaliti, priliku da to vrijeme nose s dozom elegancije. S druge strane, ulazak žena u tržište rada, njihova novostečena sposobnost da svoj novac troše onako kako one žele, značajno je promijenio svijet mode. Bogatašice i žene koje su počinjale raditi u trgovinama, na telefonskim centralama, kao posluga.., odjednom su bile odjevene jednako, u crne haljine koje su svoj luksus pokazivale materijalom i dodacima – od svilenog krepa ili baršuna u bogatoj varijanti, do običnog žerseja kojeg su sebi mogle priuštiti i skromne sobarice, od dvorednih bisernih ogrlica do jednostavnih lančića s medaljonom. Dame iz visokog društva su, dakako, naručivale haljine po mjeri, a sobarice i sluškinje mogle su – i jesu! – same sebi šivale male crne haljine i uspijevale izgledati isto ili još i bolje od svojih gazdarica. Tome je, naravno, prethodio čitav niz događaja.

---

image

Adriana Karembeu 2013.

/Shutterstock
---

Baš kao i traperice koje su nastale kao jeftine i izdržljive radne hlače za rudare i poljoprivrednike i praktički bile uniforma seoske radničke klase, sličan je put prošla i mala crna haljina koja također vuče podrijetlo od siromašnih. Prije 19. stoljeća kućne sluge nosile su sve što su mogle - često haljine domaće izrade, ali i odbačene stvari svojih poslodavaca. No 1860-ih, britanske više klase, zbog neprijatnih zabuna oko toga tko je tko, počele su zahtijevati od svojih sluškinja da nose zajedničku uniformu: bijelu kapu, pregaču i jednostavnu crnu haljinu. Ubrzo nakon toga, primjer su slijedile bogate američke i francuske obitelji.

Prije toga, jednostavna crna haljina značila da je bogata žena "dotjerana", ali od sredine 19. stoljeća crna haljina postala je oznaka niže i srednje klase premda je crna tkanina bila užasno komplicirana za proizvodnju. Naime, boja se dobivala iz uvoznog hrastovog nusproizvoda – babuški. No 1863. konačno je razvijena jeftinija sintetička crna boja, a do 1880-ih većina neugodnih zabuna između sluškinje i gospodarice eliminirana je zahvaljujući pouzdanoj crnoj haljini, odnosno uniformi.

Ali druga vrsta žena, one iz radničke klase, sada je dobila priliku odjenuti se iznad svojeg položaja. Brza industrijalizacija dala je potrošačima više dohotka, otvaralo se više trgovina u urbanim središtima, a za njihovo funkcioniranje bila je potrebna radna snaga. Neudane mlade žene počele su hrliti u gradove kako bi radile kao prodavnice u trgovinama hranom, odjećom, šeširima i rukavicama, a počele se se otvarati i robne kuće. Prodavačica je uživala više slobode i manje nadzora od kućne posluge, često je, po prvi put u životu, uživala i u nekom vlastitom prihodu.

---

image

Gwyneth Paltrow 1998.

AFP
---

A tu u priču ulazi šivaći stroj, prvi put izumljen 1846. i masovno proizveden 1870-ih, koji je ženama omogućio oponašanje bogataške mode lakše no ikada. Singerice su promijenile svijet! I još nešto - u kombinaciji s prethodno izrezanim papirnatim uzorkom, onim što zovemo krojni arak, koji je prva osmislila vrhunska američka dizajnerica Ellen Curtis Demorest, žene su s relativnom lakoćom mogle kopirati najnoviju modu iz Pariza dok je napredak tekstilne industrije, u kojoj su također dominirale žene, omogućio širok izbor tkanina i ukrasa s kojima je sve bilo moguće. Uz nekoliko funti ili dolara i nekoliko noći rada, poduzetna bi prodavačica mogla stvoriti prihvatljivu imitaciju haljine iz magazina ili umjesto toga, mogla je kupovati na svom radnom mjestu - u jednoj od velikih, novih robnih kuća - i imati konfekcijsku haljinu koju je, zašto ne, mogla preinačiti i ukrasiti čipkom, šljokicama ili botunima kako bi izgledala kao izrađena po mjeri. Tako odjevena, mogla se uspješno uklopiti u klijentelu trgovine - ili je čak i zasjeniti.

To pak nije dobro sjedalo gospođama iz visokog društva pa su mnogi poslodavci počeli zahtijevati od svojih zaposlenica da se oblače poput kućnih posluga, u jednostavne crne haljine. No zaposlenice, koje protiv haljine kao takve nisu imale ništa, ali su protiv uniformiranja i pretvaranje haljina u klasnu oznaku imale svašta protiv pa je u Velikoj Britaniji bilo i štrajkova na tu temu. Zahvaljujući šivaćem stroju, papirnatim krojevima i pristupačnim tkaninama, radnice su se mogle odijevati poput visokog društva - čak i ako im je to bilo dopušteno samo nakon radnog vremena.

S druge strane, društvene elite su ‘odoru služavke‘ prihvatile još i prije pojave Coco Chanel. Tako je Lillie Langtry, slavna britanska ljepotica koja će kasnije postati uspješna glumica, osvojila londonsko društvo 1886. "odjevena u jednostavnu malu crnu haljinu", kako je to opisao Emporia Daily News. Do ranih 1900-ih, posvuduše koje su željele djelovati posebno mladoliko i nabrijano nosile su male crne haljine. Chanel haljina se prvi put pojavila u američkom Vogueu 1926. no trend je postojao i prije nje - još 1915. se čak i supruga američkog ministra financija pojavila u javnosti izgledajući "kao učenica, u maloj crnoj haljini‘, prenio je tisak.

---

image

Anya Taylor-Joy 2022.

Image Press Agency/Nurphoto Via Afp
---

Iako Coco Chanel, ruku na srce, nije izmislila malu crnu haljinu, bila je dovoljno oštroumna da uhvati temeljni trend koji ju je učinio popularnom - la pauvreté de luxe, kako ju je nazvala, ili "luksuzno siromaštvo". Bio je to look rezerviran isključivo za one koji su sebi mogli "priuštiti" da izgledaju siromašno pretvarajući se da im moda jednostavno nije ‘napeta‘. No dok se bogata žena u toj haljini može uklopiti u gomilu, kad se bolje pogleda, postojao je i postoji uvijek neki mali detalj u njezinom naizgled anonimnom odjevnom predmetu - određeni kroj, tkanina ili etiketa - koji djeluje kao tajni stisak ruke za one koji znaju.

Danas modna industrija slavi malu crnu haljinu kao modu jednakih mogućnosti - svestranu, demokratičnu, klasičnu i šik. Ali ovaj neutralni odjevni predmet nikada nije bio ideološki neutralan, niti je bio demokratska kreacija dizajnera vizionara, makar vizionar kalibra Coco Chanel. Mala crna haljina označavala je i posredovala društvene granice, suradnju između vrhunske tehnologije i dobre, stare klasne podjele. Mala crna haljina postala je oznaka za trenutni glamur za one koje se žele osjećati poput Audrey Hepburn ili princeze Diane no, posve izvan rakursa današnjih trendi dama, žene tim haljinama prizivaju i svoje anonimne prethodnice - žene koje su ih nosile dok su postavljale pladnjeve, punile police, slagale tuđe košulje, radile na centralama i prale tuđe rublje.

---

image

Kate Beckinsale 2019.

Fpa/Full Picture Agency Via Afp
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kultni komad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => kultni komad 2 0 9205 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-06 12:32:15 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-07 13:37:00 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2023-07-07 13:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Slave je kao demokratičnu i ideološki neutralnu, no ona zapravo to nikada nije bila. Ovo je priča o maloj crnoj haljini [metakey] => coco chanel, mala crna haljina [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25219435.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/24898209.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/24204640.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/23891147.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/23816378.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/21486792.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","\/Shutterstock","AFP","Image Press Agency\/Nurphoto Via Afp","Fpa\/Full Picture Agency Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Danas modna industrija slavi malu crnu haljinu kao modu jednakih mogu\u0107nosti - svestranu, demokrati\u010dnu, klasi\u010dnu i \u0161ik. Ali...<\/p>","

Sandra Bullock 2015.<\/p>","

Adriana Karembeu 2013.<\/p>","

Gwyneth Paltrow 1998.<\/p>","

Anya Taylor-Joy 2022.<\/p>","

Kate Beckinsale 2019.<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1504","hd_25219435_1920.jpg":"1920x1080","k_25219435_1280.jpg":"1280x1280","k_25219435_1024.jpg":"1024x1024","k_25219435_640.jpg":"640x640","k_25219435_480.jpg":"480x480","k_25219435_340.jpg":"340x340","k_25219435_220.jpg":"220x220","o_25219435_1280.jpg":"1280x1002","o_25219435_1024.jpg":"1024x802","o_25219435_640.jpg":"640x501","o_25219435_480.jpg":"480x376","o_25219435_340.jpg":"340x266","o_25219435_220.jpg":"220x172","h_25219435_1280.jpg":"1280x854","h_25219435_1024.jpg":"1024x683","h_25219435_640.jpg":"640x427","h_25219435_480.jpg":"480x320","h_25219435_340.jpg":"340x227","h_25219435_220.jpg":"220x147","pp_25219435_1280.jpg":"1280x1628","pp_25219435_1024.jpg":"1024x1303","pp_25219435_640.jpg":"640x814","pp_25219435_480.jpg":"480x611","pp_25219435_340.jpg":"340x432","pp_25219435_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24898209_1920.jpg":"1920x1080","k_24898209_1280.jpg":"1280x1280","k_24898209_1024.jpg":"1024x1024","k_24898209_640.jpg":"640x640","k_24898209_480.jpg":"480x480","k_24898209_340.jpg":"340x340","k_24898209_220.jpg":"220x220","o_24898209_1280.jpg":"1280x1920","o_24898209_1024.jpg":"1024x1536","o_24898209_640.jpg":"640x960","o_24898209_480.jpg":"480x720","o_24898209_340.jpg":"340x510","o_24898209_220.jpg":"220x330","h_24898209_1280.jpg":"1280x854","h_24898209_1024.jpg":"1024x683","h_24898209_640.jpg":"640x427","h_24898209_480.jpg":"480x320","h_24898209_340.jpg":"340x227","h_24898209_220.jpg":"220x147","pp_24898209_1280.jpg":"1280x1628","pp_24898209_1024.jpg":"1024x1303","pp_24898209_640.jpg":"640x814","pp_24898209_480.jpg":"480x611","pp_24898209_340.jpg":"340x432","pp_24898209_220.jpg":"220x280"},{"size0":"687x1000","hd_24204640_1920.jpg":"1920x1080","k_24204640_1280.jpg":"1280x1280","k_24204640_1024.jpg":"1024x1024","k_24204640_640.jpg":"640x640","k_24204640_480.jpg":"480x480","k_24204640_340.jpg":"340x340","k_24204640_220.jpg":"220x220","o_24204640_1280.jpg":"1280x1863","o_24204640_1024.jpg":"1024x1490","o_24204640_640.jpg":"640x931","o_24204640_480.jpg":"480x698","o_24204640_340.jpg":"340x494","o_24204640_220.jpg":"220x320","h_24204640_1280.jpg":"1280x854","h_24204640_1024.jpg":"1024x683","h_24204640_640.jpg":"640x427","h_24204640_480.jpg":"480x320","h_24204640_340.jpg":"340x227","h_24204640_220.jpg":"220x147","pp_24204640_1280.jpg":"1280x1628","pp_24204640_1024.jpg":"1024x1303","pp_24204640_640.jpg":"640x814","pp_24204640_480.jpg":"480x611","pp_24204640_340.jpg":"340x432","pp_24204640_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1569x2412","hd_23891147_1920.jpg":"1920x1080","k_23891147_1280.jpg":"1280x1280","k_23891147_1024.jpg":"1024x1024","k_23891147_640.jpg":"640x640","k_23891147_480.jpg":"480x480","k_23891147_340.jpg":"340x340","k_23891147_220.jpg":"220x220","o_23891147_1280.jpg":"1280x1967","o_23891147_1024.jpg":"1024x1574","o_23891147_640.jpg":"640x983","o_23891147_480.jpg":"480x737","o_23891147_340.jpg":"340x522","o_23891147_220.jpg":"220x338","h_23891147_1280.jpg":"1280x854","h_23891147_1024.jpg":"1024x683","h_23891147_640.jpg":"640x427","h_23891147_480.jpg":"480x320","h_23891147_340.jpg":"340x227","h_23891147_220.jpg":"220x147","pp_23891147_1280.jpg":"1280x1628","pp_23891147_1024.jpg":"1024x1303","pp_23891147_640.jpg":"640x814","pp_23891147_480.jpg":"480x611","pp_23891147_340.jpg":"340x432","pp_23891147_220.jpg":"220x280"},{"size0":"682x1024","hd_23816378_1920.jpg":"1920x1080","k_23816378_1280.jpg":"1280x1280","k_23816378_1024.jpg":"1024x1024","k_23816378_640.jpg":"640x640","k_23816378_480.jpg":"480x480","k_23816378_340.jpg":"340x340","k_23816378_220.jpg":"220x220","o_23816378_1280.jpg":"1280x1921","o_23816378_1024.jpg":"1024x1537","o_23816378_640.jpg":"640x960","o_23816378_480.jpg":"480x720","o_23816378_340.jpg":"340x510","o_23816378_220.jpg":"220x330","h_23816378_1280.jpg":"1280x854","h_23816378_1024.jpg":"1024x683","h_23816378_640.jpg":"640x427","h_23816378_480.jpg":"480x320","h_23816378_340.jpg":"340x227","h_23816378_220.jpg":"220x147","pp_23816378_1280.jpg":"1280x1628","pp_23816378_1024.jpg":"1024x1303","pp_23816378_640.jpg":"640x814","pp_23816378_480.jpg":"480x611","pp_23816378_340.jpg":"340x432","pp_23816378_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2865","hd_21486792_1920.jpg":"1920x1080","k_21486792_1280.jpg":"1280x1280","k_21486792_1024.jpg":"1024x1024","k_21486792_640.jpg":"640x640","k_21486792_480.jpg":"480x480","k_21486792_340.jpg":"340x340","k_21486792_220.jpg":"220x220","o_21486792_1280.jpg":"1280x1910","o_21486792_1024.jpg":"1024x1528","o_21486792_640.jpg":"640x955","o_21486792_480.jpg":"480x716","o_21486792_340.jpg":"340x507","o_21486792_220.jpg":"220x328","h_21486792_1280.jpg":"1280x854","h_21486792_1024.jpg":"1024x683","h_21486792_640.jpg":"640x427","h_21486792_480.jpg":"480x320","h_21486792_340.jpg":"340x227","h_21486792_220.jpg":"220x147","pp_21486792_1280.jpg":"1280x1628","pp_21486792_1024.jpg":"1024x1303","pp_21486792_640.jpg":"640x814","pp_21486792_480.jpg":"480x611","pp_21486792_340.jpg":"340x432","pp_21486792_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4192002 Threads: 2 Questions: 127790212 Slow queries: 55212 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3863667 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/slave-je-kao-demokraticnu-i-ideoloski-neutralnu-no-ona-zapravo-to-nikada-nije-bila-ovo-je-prica-o-maloj-crnoj-haljini-1304269 [printLink] => /mozaik/panorama/slave-je-kao-demokraticnu-i-ideoloski-neutralnu-no-ona-zapravo-to-nikada-nije-bila-ovo-je-prica-o-maloj-crnoj-haljini-1304269?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 489913 [name] => coco chanel [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => coco-chanel [link] => /tag/coco-chanel ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242768 [name] => mala crna haljina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mala-crna-haljina [link] => /tag/mala-crna-haljina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kultni komad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Slave je kao demokratičnu i ideološki neutralnu, no ona zapravo to nikada nije bila. Ovo je priča o maloj crnoj haljini [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25219435.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Danas modna industrija slavi malu crnu haljinu kao modu jednakih mogućnosti - svestranu, demokratičnu, klasičnu i šik. Ali...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25219435.jpg [title] =>

Danas modna industrija slavi malu crnu haljinu kao modu jednakih mogućnosti - svestranu, demokratičnu, klasičnu i šik. Ali...

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/24898209.jpg [title] =>

Sandra Bullock 2015.

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/24204640.jpg [title] =>

Adriana Karembeu 2013.

/Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/23891147.jpg [title] =>

Gwyneth Paltrow 1998.

AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/23816378.jpg [title] =>

Anya Taylor-Joy 2022.

Image Press Agency/Nurphoto Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/21486792.jpg [title] =>

Kate Beckinsale 2019.

Fpa/Full Picture Agency Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bilo je to u jesen 1920. kad se Gabrielle Chanel s galerije u pariškoj Operi, kako je kasnije rekla, ‘smučilo‘ od količine kričavih haljina koje su dame odjenule za tu prigodu. ‘Zbog tih crvenih, zelenih, tih električnih plavih boja osjećala sam se jako loše. Ove boje su nemoguće, rekla sam sebi. Ove žene treba obući u crno... I nametnula sam im crnu jer crna boja briše sve ostalo oko sebe. Crno je tako duboko, tako plemenito da jednom viđeno ostaje zauvijek u sjećanju", kazala je Coco.

No te jeseni, modnom scenom Pariza kao i čitavih dva prva desetljeća prošlog stoljeća, dominirao je kreator čijih se stilova Chanel užasavala - Paul Poiret, danas potpuno zaboravljeni stilist koji je sa žena skinuo tvrde korzete, koji je prvi počeo održavati javne modne revije i koji je prvi, uz odjeću, počeo proizvoditi i parfeme. No kreacije Paula Poireta bile su orijentalne, šarene, nadahnute duhom dalekih i egzotičnih zemalja poput Turske i Japana. Žene je pretvarao u haremske dive kreirajući im turbane, dimije i kapute nalik kimonu. Svoje je kreacije izrađivao od bogatih istočnjačkih tkanina, ukrašavao perlama, šuškavim baršunom, čipkom, sve s daškom orijentalnog duha. Chanel je bila njegova sušta suprotnost, a njezina mala crna haljina, kao i snaga brenda, i dan danas, stotinu godina kasnije, izazivaju samo poštovanje.

- Što je haljina bogatija, to postaje siromašnija, kazala je Coco. – No ništa nije teže napraviti od male crne haljine. Zanosne trikove Šeherezade puno je lakše kopirati.

Poiret joj nije ostao dužan. Jednom je rekao: "Što je Chanel izumila? Deluxe siromaštvo.... Sada sve žene sliče na male, neuhranjene telegrafske službenice." Kako god, Coco Chanel, ali i povijesne okolnosti, izbacile su Poireta iz modne memorije – umro je 1944. zaboravljen, tužan i dužan na sve strane, a njegova prijateljica i kreatorica Elsa Schiaparelli platila je njegov pogreb. Za razliku od njegove raskošne mode, mala crna haljina i danas je neizostavni dio garderobe kojeg ima svaka žena koja imalo drži do sebe, makar tu kultnu haljinu, skrojenu u skladu sa svojom figurom i novčanikom, nosila samo na sprovode. Upravo je maloj crnoj haljini u čast u Nacionalnom muzeju Škotske otvorena izložba koja će ostati u Edinburgu sve do kraja listopada pod nazivom ‘Beyond Little Black Dress‘.

---

image

Sandra Bullock 2015.

AFP
---

No Coco Chanel nije malu crnu haljinu skrojila samo kako bi sebe i žene spasila od pretjeranog šarenila, a pošteno je reći da ona nije ni bila prva koja ju je nosila. Crnina je kroz desetljeća tijekom 19. i početka 20. stoljeća, a i danas je, bila boja žalosti, a Prvi svjetski rat koji je s lica zemlje izbrisao osam i pol milijuna vojnika ostavio je iza sebe nebrojene udovice, kćeri i majke. Europa je bila u crnini, a Coco Chanel dala je tim ženama, ali i onim drugim, koje nisu imale za čim žaliti, priliku da to vrijeme nose s dozom elegancije. S druge strane, ulazak žena u tržište rada, njihova novostečena sposobnost da svoj novac troše onako kako one žele, značajno je promijenio svijet mode. Bogatašice i žene koje su počinjale raditi u trgovinama, na telefonskim centralama, kao posluga.., odjednom su bile odjevene jednako, u crne haljine koje su svoj luksus pokazivale materijalom i dodacima – od svilenog krepa ili baršuna u bogatoj varijanti, do običnog žerseja kojeg su sebi mogle priuštiti i skromne sobarice, od dvorednih bisernih ogrlica do jednostavnih lančića s medaljonom. Dame iz visokog društva su, dakako, naručivale haljine po mjeri, a sobarice i sluškinje mogle su – i jesu! – same sebi šivale male crne haljine i uspijevale izgledati isto ili još i bolje od svojih gazdarica. Tome je, naravno, prethodio čitav niz događaja.

---

image

Adriana Karembeu 2013.

/Shutterstock
---

Baš kao i traperice koje su nastale kao jeftine i izdržljive radne hlače za rudare i poljoprivrednike i praktički bile uniforma seoske radničke klase, sličan je put prošla i mala crna haljina koja također vuče podrijetlo od siromašnih. Prije 19. stoljeća kućne sluge nosile su sve što su mogle - često haljine domaće izrade, ali i odbačene stvari svojih poslodavaca. No 1860-ih, britanske više klase, zbog neprijatnih zabuna oko toga tko je tko, počele su zahtijevati od svojih sluškinja da nose zajedničku uniformu: bijelu kapu, pregaču i jednostavnu crnu haljinu. Ubrzo nakon toga, primjer su slijedile bogate američke i francuske obitelji.

Prije toga, jednostavna crna haljina značila da je bogata žena "dotjerana", ali od sredine 19. stoljeća crna haljina postala je oznaka niže i srednje klase premda je crna tkanina bila užasno komplicirana za proizvodnju. Naime, boja se dobivala iz uvoznog hrastovog nusproizvoda – babuški. No 1863. konačno je razvijena jeftinija sintetička crna boja, a do 1880-ih većina neugodnih zabuna između sluškinje i gospodarice eliminirana je zahvaljujući pouzdanoj crnoj haljini, odnosno uniformi.

Ali druga vrsta žena, one iz radničke klase, sada je dobila priliku odjenuti se iznad svojeg položaja. Brza industrijalizacija dala je potrošačima više dohotka, otvaralo se više trgovina u urbanim središtima, a za njihovo funkcioniranje bila je potrebna radna snaga. Neudane mlade žene počele su hrliti u gradove kako bi radile kao prodavnice u trgovinama hranom, odjećom, šeširima i rukavicama, a počele se se otvarati i robne kuće. Prodavačica je uživala više slobode i manje nadzora od kućne posluge, često je, po prvi put u životu, uživala i u nekom vlastitom prihodu.

---

image

Gwyneth Paltrow 1998.

AFP
---

A tu u priču ulazi šivaći stroj, prvi put izumljen 1846. i masovno proizveden 1870-ih, koji je ženama omogućio oponašanje bogataške mode lakše no ikada. Singerice su promijenile svijet! I još nešto - u kombinaciji s prethodno izrezanim papirnatim uzorkom, onim što zovemo krojni arak, koji je prva osmislila vrhunska američka dizajnerica Ellen Curtis Demorest, žene su s relativnom lakoćom mogle kopirati najnoviju modu iz Pariza dok je napredak tekstilne industrije, u kojoj su također dominirale žene, omogućio širok izbor tkanina i ukrasa s kojima je sve bilo moguće. Uz nekoliko funti ili dolara i nekoliko noći rada, poduzetna bi prodavačica mogla stvoriti prihvatljivu imitaciju haljine iz magazina ili umjesto toga, mogla je kupovati na svom radnom mjestu - u jednoj od velikih, novih robnih kuća - i imati konfekcijsku haljinu koju je, zašto ne, mogla preinačiti i ukrasiti čipkom, šljokicama ili botunima kako bi izgledala kao izrađena po mjeri. Tako odjevena, mogla se uspješno uklopiti u klijentelu trgovine - ili je čak i zasjeniti.

To pak nije dobro sjedalo gospođama iz visokog društva pa su mnogi poslodavci počeli zahtijevati od svojih zaposlenica da se oblače poput kućnih posluga, u jednostavne crne haljine. No zaposlenice, koje protiv haljine kao takve nisu imale ništa, ali su protiv uniformiranja i pretvaranje haljina u klasnu oznaku imale svašta protiv pa je u Velikoj Britaniji bilo i štrajkova na tu temu. Zahvaljujući šivaćem stroju, papirnatim krojevima i pristupačnim tkaninama, radnice su se mogle odijevati poput visokog društva - čak i ako im je to bilo dopušteno samo nakon radnog vremena.

S druge strane, društvene elite su ‘odoru služavke‘ prihvatile još i prije pojave Coco Chanel. Tako je Lillie Langtry, slavna britanska ljepotica koja će kasnije postati uspješna glumica, osvojila londonsko društvo 1886. "odjevena u jednostavnu malu crnu haljinu", kako je to opisao Emporia Daily News. Do ranih 1900-ih, posvuduše koje su željele djelovati posebno mladoliko i nabrijano nosile su male crne haljine. Chanel haljina se prvi put pojavila u američkom Vogueu 1926. no trend je postojao i prije nje - još 1915. se čak i supruga američkog ministra financija pojavila u javnosti izgledajući "kao učenica, u maloj crnoj haljini‘, prenio je tisak.

---

image

Anya Taylor-Joy 2022.

Image Press Agency/Nurphoto Via Afp
---

Iako Coco Chanel, ruku na srce, nije izmislila malu crnu haljinu, bila je dovoljno oštroumna da uhvati temeljni trend koji ju je učinio popularnom - la pauvreté de luxe, kako ju je nazvala, ili "luksuzno siromaštvo". Bio je to look rezerviran isključivo za one koji su sebi mogli "priuštiti" da izgledaju siromašno pretvarajući se da im moda jednostavno nije ‘napeta‘. No dok se bogata žena u toj haljini može uklopiti u gomilu, kad se bolje pogleda, postojao je i postoji uvijek neki mali detalj u njezinom naizgled anonimnom odjevnom predmetu - određeni kroj, tkanina ili etiketa - koji djeluje kao tajni stisak ruke za one koji znaju.

Danas modna industrija slavi malu crnu haljinu kao modu jednakih mogućnosti - svestranu, demokratičnu, klasičnu i šik. Ali ovaj neutralni odjevni predmet nikada nije bio ideološki neutralan, niti je bio demokratska kreacija dizajnera vizionara, makar vizionar kalibra Coco Chanel. Mala crna haljina označavala je i posredovala društvene granice, suradnju između vrhunske tehnologije i dobre, stare klasne podjele. Mala crna haljina postala je oznaka za trenutni glamur za one koje se žele osjećati poput Audrey Hepburn ili princeze Diane no, posve izvan rakursa današnjih trendi dama, žene tim haljinama prizivaju i svoje anonimne prethodnice - žene koje su ih nosile dok su postavljale pladnjeve, punile police, slagale tuđe košulje, radile na centralama i prale tuđe rublje.

---

image

Kate Beckinsale 2019.

Fpa/Full Picture Agency Via Afp
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP /Shutterstock AFP Image Press Agency/Nurphoto Via Afp Fpa/Full Picture Agency Via Afp
AFP

Danas modna industrija slavi malu crnu haljinu kao modu jednakih mogućnosti - svestranu, demokratičnu, klasičnu i šik. Ali...

AFP

Sandra Bullock 2015.

/Shutterstock

Adriana Karembeu 2013.

AFP

Gwyneth Paltrow 1998.

Image Press Agency/Nurphoto Via Afp

Anya Taylor-Joy 2022.

Fpa/Full Picture Agency Via Afp

Kate Beckinsale 2019.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/slave-je-kao-demokraticnu-i-ideoloski-neutralnu-no-ona-zapravo-to-nikada-nije-bila-ovo-je-prica-o-maloj-crnoj-haljini-1304269 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=54be8da45e700c1def85cd7c746fea4c19867b67 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Slave+je+kao+demokrati%C4%8Dnu+i+ideolo%C5%A1ki+neutralnu%2C+no+ona+zapravo+to+nikada+nije+bila.+Ovo+je+pri%C4%8Da+o+maloj+crnoj+haljini&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fslave-je-kao-demokraticnu-i-ideoloski-neutralnu-no-ona-zapravo-to-nikada-nije-bila-ovo-je-prica-o-maloj-crnoj-haljini-1304269 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fslave-je-kao-demokraticnu-i-ideoloski-neutralnu-no-ona-zapravo-to-nikada-nije-bila-ovo-je-prica-o-maloj-crnoj-haljini-1304269 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kultni komad [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Panoramakultni komad

Slave je kao demokratičnu i ideološki neutralnu, no ona zapravo to nikada nije bila. Ovo je priča o maloj crnoj haljini

Piše Eda Vujević
7. srpnja 2023. - 15:37
Danas modna industrija slavi malu crnu haljinu kao modu jednakih mogućnosti - svestranu, demokratičnu, klasičnu i šik. Ali...AFP

Bilo je to u jesen 1920. kad se Gabrielle Chanel s galerije u pariškoj Operi, kako je kasnije rekla, ‘smučilo‘ od količine kričavih haljina koje su dame odjenule za tu prigodu. ‘Zbog tih crvenih, zelenih, tih električnih plavih boja osjećala sam se jako loše. Ove boje su nemoguće, rekla sam sebi. Ove žene treba obući u crno... I nametnula sam im crnu jer crna boja briše sve ostalo oko sebe. Crno je tako duboko, tako plemenito da jednom viđeno ostaje zauvijek u sjećanju", kazala je Coco.

No te jeseni, modnom scenom Pariza kao i čitavih dva prva desetljeća prošlog stoljeća, dominirao je kreator čijih se stilova Chanel užasavala - Paul Poiret, danas potpuno zaboravljeni stilist koji je sa žena skinuo tvrde korzete, koji je prvi počeo održavati javne modne revije i k...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:54