StoryEditorOCM
ZabavaPAŽLJIVO

Britanska liječnica savjetuje koju je hranu najbolje konzumirati dan nakon opijanja: ‘Studije ukazuju...‘

Piše NIna ČIČA/Živim.hr
29. prosinca 2023. - 17:00

Od kuhanog vina do šampanjca i koktela, krivac u bilo kojem alkoholnom piću za kojim ćete posegnuti ovih blagdana je etanol. Etanol je alkohol u pićima i zbog njega sljedeći dan ‘plaćate kaznu‘ za zabavu koju ste si priuštili večer ranije. Alkohol je toksična kemikalija, koja je ujedno i diuretik te potiče izlučivanje vode iz tijela i ostavlja ga dehidriranim. A dehidracija je jedan od glavnih uzroka neugodnih simptoma mamurluka. Iako ne postoji znanstveno dokazani lijek protiv mamurluka, britanska liječnica Deborah Lee savjetuje koju je hranu najbolje konzumirati dan nakon opijanja, piše Živim.

- Nažalost, prema stručnjacima iz organizacije Alcohol Hangover Research Group, koji se bave istraživanjem uzroka, posljedica i liječenja mamurluka izazvanog konzumacijom alkohola, ne postoji niti jedan lijek za mamurluk čija bi učinkovitost bila potkrijepljena znanstvenim dokazima. Nisu provedena velika, randomizirana kontrolirana klinička istraživanja lijekova za mamurluk, postoje samo neke opservacijske studije koje mogu ukazati na određenu dobrobit nekih sredstava - kaže dr. Lee koja ipak preporučuje konzumaciju hrane koja sadrži cink i nikotinsku kiselinu jer, kako tvrdi, mogu ublažiti posljedice opijanja s obzirom na to da su neophodni u procesu razgradnje acetaldehida, glavnog metabolita alkohola.

Cink

Osim što pomaže u razgradnji glavnog metabolita alkohola, cink pomaže i u smanjenju upale u tijelu potaknute konzumacijom alkoholnih pića. Dr. Lee preporučuje konzumiranje ovih namirnica: ostrige, meso, perad, plodovi mora, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, žitarice, mliječni proizvodi i jaja.

image
Shutterstock

Nikotinska kiselina

Istraživanja sugeriraju da osobe s višom razinom nikotinske kiseline obično imaju blaži oblik mamurluka. Stoga dr. Lee savjetuje da napunite hladnjak ovim namirnicama: meso, riba, perad, cjelovite žitarice, avokado, gljive i krumpir.

Zdravi doručak

Dr. Lee pojašnjava i da alkohol snižava razinu šećera u krvi te zbog toga od pomoći može biti zdrav doručak jutro nakon pretjerivanja s alkoholom. Preporučuje kombinaciju tosta od cjelovitih žitarica s jajima, avokadom i špinatom, no dodaje i da su zobene pahuljice također dobra opcija. Treba napomenuti da su jaja nešto poput malih prirodnih pripravaka protiv mamurluka zato što sadrže obilje nutrijenata.

- Jaja obiluju proteinima, vitaminima D i B1, fosforom, magnezijem, željezom, selenom i cinkom. No, sadrže i cistein, amino kiselinu koja pomaže u razgradnji acetaldehida, jednog od najgorih nusprodukata metabolizma alkohola stoga, cistein zapravo može pomoći u ublažavanju mučnine i glavobolje tako što pomaže tijelu da učinkovitije metabolizira alkohol – kaže dr. Lee napominjući da bi ipak bilo dobro izbjegavati pržena jaja te masnu hranu općenito koja može dodatno nadražiti već iziritiran želudac.

27. travanj 2024 23:27