StoryEditorOCM
NogometPROŠLO JE 13 GODINA |

NIKAD OBJAVLJENE FOTOGRAFIJE IZ METKOVIĆA Dan kad je Modrić prvi pogodio, a legendarni napadač otkrio kako je debi za Inker imao u Dubrovniku!

Piše Tonči Vlašić
15. travnja 2020. - 19:16
Nije prije više od 13 godina Dubrovački vjesnik imao portal, a u tiskano izdanje je 'upalo' tek pet, šest fotografija s utakmice na kojoj je naš fotoaparat 'opalio' desetak puta više. Zagrebački Dinamo, aktualni prvak, pripremao se početkom godine za nastavak sezone 2006./07. u Međugorju, te je navratio do Metkovića i odigrao pripremnu utakmicu protiv Neretve, koja je te sezone bila među vodećim sastavima južne skupine Treće hrvatske lige. 

image
Metković, 18. siječnja 2007. godine: Neretva - Dinamo 1:3 foto: Tonči Vlašić

image
Metković, 18. siječnja 2007. godine: navijači Dinama Iza vage foto: Tonči Vlašić

image
Metković, 18. siječnja 2007. godine: navijači Neretve foto: Tonči Vlašić

image
Metković, 18. siječnja 2007. godine: kapetan Dinama Zoran Mamić, koji je u karijeri igrao i za GOŠK Jug, a koji je nepuna tri mjeseca nakon utakmice u Metkoviću zaključio igračku karijeru foto: Tonči Vlašić


Dinamo, koji je te 2007. obranio naslov, nastavio niz koji traje do danas, s klupe je vodio Branko Ivanković, a u sastavu su bili Luka Modrić, danas kapetan hrvatske reprezentacije i član Real Madrida, koji je 2018. ponio naslov najboljeg igrača svijeta, zatim Eduardo da Silva. Kapetan 'plavih' prije 13 godina bio je Zoran Mamić, koji je na početku svoje karijere između ostalih igrao za GOŠK Jug u Drugoj ligi bivše države, a koji je tri mjeseca poslije te utakmice u Metkoviću zaključio karijeru. Za zagrebački sastav su tad još igrali Davor Vugrinec, Vedran Ćorluka, Ognjen Vukojević, na vratima je bio danas, nažalost, pokojni Ivan Turina... Na toj utakmici se od suđenja oprostio Tomislav Prskalo iz Metkovića. U 15. minuti utakmice zamijenio ga je Goran Proleta, koji je nekoliko godina poslije zaključio sudačku, a počeo trenersku karijeru. Danas je trener Neretvanca iz Opuzena. Oprostio se protiv Dinama od aktivnog igranja Frane Pivac, dugogodišnji vratar Neretve. 

image
Metković, 18. siječnja 2007. godine: Luka Modrić (Dinamo) protiv Neretve foto: Tonči Vlašić

image
Metković, 18. siječnja 2007. godine: suci Goran Proleta, Suad Šoše, Tomislav Prskalo i Matko Majić, iza njih nogometaši Dinama i Neretve foto: Tonči Vlašić

image
Metković, 18. siječnja 2007. godine: fotoreporter Grgo Jelavić na utakmici Neretva - Dinamo foto: Tonči Vlašić

image
Metković, 18. siječnja 2007. godine: Neretva - Dinamo 1:3 foto: Tonči Vlašić


Više od 3000 gledatelja se okupilo na igralištu Neretve Iza vage. Dinamo je poveo nakon više od pola sata igre pogotkom Modrića, točnije, njegov udarac je u svoju mrežu skrenuo Sršen. Četiri minute poslije Modrić je asistirao za 2:0 Vugrinecu, najboljem strijelcu HNL-a svih vremena sa čak 146 pogodaka. Brečić je bio strijelac za Neretvu početkom nastavka, a Vukojević je pogodio za konačnih 3:1 u posljednjoj minuti.

image
Metković, 18. siječnja 2007. godine: Eduardo da Silva (Dinamo) protiv Neretve foto: Tonči Vlašić


Nakon utakmice je Eduardo da Silva, sjajni napadač Dinama i hrvatske reprezentacije u to vrijeme, igrač koji će u ljeto napustiti Dinamo te otići u londonski Arsenal, u razgovoru za Dubrovački vjesnik pričao je o svojoj karijeri. 

- S 15 godina sam došao iz Brazila u Dinamo. Igrao sam prvo za mlađe uzraste. Potom sam kratko opet Brazil, te posuda u Inter iz Zaprešića. Znate li gdje sam debitirao za Inker, tj. Inter? - upitao je, a kako na pitanje koje je postavio nije dobio odgovor, učinio je to sam:

- U Dubrovniku, na Lapadu protiv GOŠK-a. Bila je to moja prva službena utakmica za Inter u Drugoj ligi.

Za Inter je te polusezone, drugi dio 2003., Eduardo odigrao ukupno 15 utakmica i postigao 10 pogodaka, a potom je stigao poziv iz Maksimira: vraćaj se natrag. Te sezone legendarni Dudu postigao je rekordna 34 pogotka u jednom prvenstvu, te postao prvi (i do danas jedini) igrač koji je u HNL-u postigao hat trick u najvećem hrvatskom derbiju (Dinamo - Hajduk 3:0). Umirovio se 2018. godine nakon što je između ostalih igrao za londonski Arsenal, ukrajinski Šahtar, brazilski Flamengo... 

Nažalost, njegova karijera bila bi još bolja da nije bilo teške ozljede početkom 2008. godine kad mu je Martin Taylor, igrač Birminghama slomio nogu. Na teren se vratio nakon godine dana, ali, ostalo je zapisano kad je 2018. zaključio karijeru: 'Dudu nije više bio onaj stari nakon te stravične ozljede'.

Ipak, stoji kako je za hrvatsku reprezentaciju igrao od 2004. do 2014. te odigrao 64 utakmice i postigao 29 pogodaka. Dudu je treći najbolji strijelac u povijesti 'Vatrenih'. Ispred njega su samo Davor Šuker (45 pogodaka) i Mario Mandžukić (33 pogotka). 

image
Metković, 18. siječnja 2007. godine: Eduardo da Silva (Dinamo) protiv Neretve foto: Tonči Vlašić

image
Metković, 18. siječnja 2007. godine: Dinamov pozdrav gledateljima foto: Tonči Vlašić

image
Metković, 18. siječnja 2007. godine: Eduardo da Silva (Dinamo) protiv Neretve foto: Tonči Vlašić

image
Metković, 18. siječnja 2007. godine: navijači Dinama Iza vage foto: Tonči Vlašić
24. travanj 2024 15:19