StoryEditorOCM

Kupamo se već mjesec dana, gdje su skalice za ulazak u more?

Piše Maja Rilović Koprivec
7. svibnja 2024. - 10:29

Još od Uskrsa turistička sezona u Dubrovniku je po pitanju broja turista u punom jeku. Mnogi se od njih već i kupaju u moru čija je temperatura tek dosegnula 20 Celzijevih stupnjeva, no na onim gradskim plažama koje nemaju koncesionara nego o njima brine Grad Dubrovnik sezona kupanja kasni. Na kupalištima gdje je to potrebno još nema skalica za sigurniji ulazak u more, nema tuševa, liftova, a nema još ni psiholoških brana plutača. Čak i da turista nema, sezona kupanja trebala je službeno početi 1. svibnja. Tako barem stoji u gradskoj odluci, odnosno Programu održavanja javnih kupališta.

- Kupamo se već mjesec dana, a skalica još nema!?  Za ući u more moramo  na glavnu plažu, sreća da je Sunset propao pa je sad za sve isto - govore redoviti kupači s Piplića i drugih plaža u Lapadu.

Natječaj Grada Dubrovnika za izdavanje dozvola za rad na pomorskom dobru, nekadašnja koncesijska odobrenja, još traje pa su u niskom startu i svi vlasnici šankova, ležaljki, suncobrana, frižidera koji su radili prošle godine kroz koncesijska odobrenja. No, oni nisu ti koji uređuju i brinu o svim gradskim plažama bez koncesionra već Grad Dubrovnik. Po gradskoj odluci kupališna sezona već je počela, održavanje čistoće javnih kupališta treba biti svakodnevno od 1. svibnja do 30. rujna.

Zasad je izgleda sve na papiru jer komunalne opreme na velikom dijelu tih plaža još nema. Pitali smo u gradskoj upravi zašto se kasni i što se i koliko ove godine uložilo na plažama na kojima će se  dozvole na pomorskom dobru koristiti?

Redovito održavanje plaža podrazumijeva nasipanje, betoniranje, popravke zaštitnih ograda, postavljanje skalica, i druge popravke na plažama nastalih erozijom mora te također čišćenje i odvoz otpadaka s plaža. Ovi radovi trebaju se odvijati od 15. travnja do 31 listopada.

Čim dobijemo odgovor na ova pitanja, objait ćemo ga, no treba znati da sredstva osigurana u gradskom proračunu za ove radove nisu mala i za 2024. godinu planirana su u iznosu 451.400 eura!. Nobvac dolazi s konta dvaju upravnih odjela onog za turizam i Komunalnog odjela unutar programa čistoća javnih površina. Poslove bi trebala obavljati Čistoća i odabrani izvoditelj.

Dodahjmo kako prema Programu utvrđivanja kakvoće mora na morskim plažama Dubrovačko-neretvanske županije za 2024. godinu, koji je Županijska skupština donijela u ožujku Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, treba obavljati redovno ispitivanje mora na 121 plaži. To se ispitivanje obično počinje provoditi od 15. svibnja. Dodatno uzorkovanje uzimat će se odlučeno je i na gradskoj plaži u Pločama gdje je lani Inspekcija zaštite okoliša naredila je Gradu Ploče postavljanje službene oznake zabrane kupanja, a zbog višegodišnje slabe kakvoće mora na tom kupalištu.

09. svibanj 2024 10:30