StoryEditorOCM
Splitsporna dohrana

Splićani će ovo ljeto teško naći mjesto na plaži. Žnjan mogu prekrižiti, a ima problema i u Slatinama i Stobreču...

Piše Ana Pivčević
8. svibnja 2024. - 22:11

Sitno odbrojavamo do ljeta, uživanja na plažama i upijanja vitamina D. Splićani se ove godine ne mogu kupati na Žnjanu, tako da će pritisak biti na ostalim plažama u gradu, ali i okolici. Gradska tvrtka "Splitska obala" brine se o plažama koje nisu pod koncesijom na području Splita, Stobreča i Slatina, a najveća razlika ove godine jest to što neće dohranjivati plaže. Razlog tome je novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama.

– Novi zakon, koji je donesen u srpnju prošle godine, definira dohranu plaža s riječnim oblutcima, a ne sa žalom, što je do tada bio slučaj. Do riječnog oblutka je teže doći i skuplji je – objašnjava nam na početku direktor Marijan Ciprijan

image

Direktor ‘Splitske obale‘ Marijan Ciprijan

Saša Burić/Cropix

Ističe kako će sve plaže biti uređene i očišćene kako bi građani mogli na njima uživati te će ih bagerom izravnati i raspodijeliti šljunak koji su more i vjetar "razbacali". 

– Najveći problem nam je s ilegalnim plažama koje su nasute bez dozvole, a pod njih spadaju sve one koje su napravljene nakon 2011. godine. Rješenje o uklanjanju mora se donijeti u roku od dvije godine od stupanja na snagu Zakona, što znači da se to rješenje mora donijeti do srpnja 2025. godine. Riječ je, primjerice, o šljunčanoj plaži u Stobreču i plažama u Slatinama. Mi smo već poduzeli nužne korake i naručili idejne projekte za uređenje plaža gdje postoji urbanistički plan uređenje (UPU). Za Slatine od porta do kave ne možemo trenutno ništa naručiti i napraviti jer nije donesen UPU. Čim se steknu svi uvjeti, napravit ćemo što moramo kako bismo plaže uredili na legalan način – objasnio nam je Ciprijan. 

image

Šljunčana plaža u Stobreču

Paun Paunović/Cropix

Dodao je i da se dohrana plaža posljednjih godina konstantno smanjivala. 

– Primjerice, 2021. godine dohrana je iznosila 5100 metara kubnih. Krajem te godine preuzeo sam dužnost direktora "Splitske obale" i u 2022. godini dohrana je iznosila 4000 metara kubnih, a u 2023. godini 2958 metara kubnih – kazao nam je Ciprijan. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 12:12