StoryEditorOCM
Dubrovnikuvjetno mišljenje

Evo koje je nepravilnosti pokazala revizija u Vodovodu Dubrovnik. Iznenađuje podatak o gubitku vode

Piše Silvia Rudinović
20. prosinca 2023. - 13:40

Državni ured za reviziju danas je Hrvatskom saboru dostavio izvješće o obavljenim financijskim revizijama političkih stranaka i nezavisnih zastupnika za 2022. te, među ostalim, nalaze revizije za tri trgovačka društva, među njima i za Vodovod Dubrovnik. Izvješće se odnosi na poslovanje ovog gradskog društva u 2021. godini.

Prema mišljenju Državnog ureda za reviziju, financijski izvještaji istinito i fer iskazuju financijski položaj društva te je poslovanje u svim značajnim odrednicama obavljano u skladu sa zakonima, drugim propisima i unutarnjim aktima, no Vodovodu su dali uvjetno mišljenje. Više je razloga tome, a, među ostalim nepravilnostima, revizori navode da popis imovine i obveza Vodovda nije cjelovit, postoje razlike u knjigama koje se tiču potraživanja te nisu uplaćivali koncesijsku naknadu za posebnu upotrebu pomorskog dobra, koja je na temelju revizijom obuhvaćenih ugovora za razdoblje od 2018. do konca 2021. iznosila 235.505 kuna.

Vodovod je u kolovozu 2021. zaključilo ugovor o financijskom leasingu za nabavu 13 vozila, u vrijednosti od tri milijuna kuna bez poreza na dodanu vrijednost, ali bez pribavljene suglasnosti većinskog vlasnika, odnosno Grada Dubrovnika.

Revizija, nadalje, primjećuje kako su potraživanja koncem godine iskazana u iznosu od 15.490.569 kuna, a da se vrijednosno značajnije potraživanje pritom odnosi na drugo trgovačko društvo u vlasništvu Grada Dubrovnika za javno zelenilo i hortikulturu. Vrtlar je, dakle, dugovao 1,9 milijuna kuna, što bilo čak 15,6 posto ukupnih potraživanja od kupaca.

„Spomenuta potraživanja odnose se na pružene vodne usluge po ispostavljenim računima od 2017. do konca 2021. Društvo, navedenom kupcu, nije upućivalo opomene niti je poduzimalo mjere prisilne naplate potraživanja. Za naplatu potraživanja nisu doneseni kriteriji ili procedure kojima bi se uredio obračun i naplata prihoda, odnosno potraživanja te postupak odgode plaćanja, obročne naplate i otpisa potraživanja kako bi se osigurao učinkovit sustav nadzora naplate prihoda i pravodobna naplata potraživanja”, navodi se u izvješću revizije.

Rashodi za reprezentaciju iznosili su 122 tisuće, od čega se na ugostiteljske usluge odnosi 74 tisuće. Rashodi su evidentirani na temelju ispostavljenih računa koji sadrže specifikaciju usluga, ali pojedini računi ne sadrže podatke iz kojih bi bila vidljiva svrha utroška i osobe koje su koristile usluge reprezentacije, odnosno aktivnosti na koje se navedeni rashodi odnose.

Inače, Vodovod je 2021. ostvario 75,9 milijuna kuna prihoda, dok su rashodi premašili 78 milijuna. Gubitak je pokriven iz zadržane dobiti društva. Dok je koncem 2008. godine, pokazala je tadašnja revizija, Vodovod Dubrovnik imao 169 zaposlenika, početkom 2021. bilo ih je 195.

Na sustav javne vodoopskrbe Društva priključeno je 26 870 korisnika. Prema podacima iz izvješća, te su godine korisnici Vodovoda platili 30 milijuna kuna vode te 13 milijuna odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda.

Zanimljiv je podatak o gubitku vode. Prema mjesečnim rekapitulacijama obračuna potrošnje vode po vodovodnim sustavima te godišnjim očevidnicima zahvaćene vode sa svih izvorišta s kojih Vodovod Dubrovnik crpi vodu, društvo je u 2021. zahvatilo 9 250 051 m³, a isporučilo 5 771 184 m³ vode. Gubitak vode iznosi 3 478 867 m³ ili 37,6 posto. Iz Vodovoda su revizorima naveli kako su gubici vode posljedica nedostaxtaka u sustavu kao što su curenje na cjevovodima, priključcima i armaturnim oknima te su potrebna značajna ulaganja u tekuće i investicijsko održavanje u cilju smanjenja gubitaka vode.

Inače, prema Strategiji upravljanja vodama Republike Hrvatske iz srpnja 2008., prihvatljiva razina gubitaka vode je 15 do 20 posto, a Europska unija prihvatljivim smatra gubitke vode od 15 do 18 posto.

28. travanj 2024 01:27