StoryEditorOCM
Zadar plusSEDMA ZBIRKA

U gradskoj knjižnici održana promocija zbirke Anđelke Korčulanić "“Vrijeme ne zna za milosrđe"

Piše Zadarski.hr
19. listopada 2022. - 13:07

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održala se promocija zbirke poezije pod nazivom “Vrijeme ne zna za milosrđe” autorice Anđelke Korčulanić iz Splita. Ovo je njezina sedma zbirka, a do sada je izdala i zbirke Stih u boji mora, Stope u pijesku vremena, Na vihoru ljubavi, Bit će ti žao, Prožeta tobom i zbirku Svjetlice.  

Zbirka „Vrijeme ne zna za milosrđe“ podijeljena je u sedam ciklusa: Okončano traganje, Pomazanje morem, Mati pjesme, Govorimo li o ljubavi, Riječi nepodrezanih nokata, Nejakih se riječi stidim, Umorne misli. Nakladnik zbirke je Hrvatsko književno društvo, Biblioteka: Književno pero, Za nakladnika: Ernie Gigante Dešković, Urednik: Valerio Orlić, Recenzenti: Tin Lemac, Valerio Orlić, Lektor: Mario Blagaić, Grafička priprema: Valerio Orlić, Naslovnica: Anđelka Korčulanić.

Promocji su nazočili ljubitelji poezije i prijatelji, a u predstavljanju zbirke sudjelovao je pjesnik i pisac Darko Petrov dok se za glazbeni ugođaj pobrinula Lucija Grabovac članica vokalne skupine A.K.A. Crescendo i izvela pjesme Kalelarga i Dite Zadarsko. Darko Petrov pročitao je recenziju koju je napisao dr.sc. Tin Lemac docent Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru. Pročitavši recenziju prof. Tim Lemca, Darko Petrov se osvrnuo na jednu istaknutu misao koja je naglašena, a to je vrijeme kao kršćanska kategorija što je i dio naslova ove zbirke. Sagledavamo li vrijeme kao kršćansku kategoriju, kao crtu života koja ima svoj početak i kraj, onda nam je to vrijeme dano kao oročeno vrijeme da bi se u njemu iskupili, to jest iskupili vrijeme vlastita života. Onda je to vrijeme i ujedno vrijeme milosti koje nam je darovano. Vrijeme milosti – milosrđa stoji nasuprot  vremenu nemilosrđa. Sama milost je ono što nismo zaslužili, značenjski milost je djelatna i bezuvjetna ljubav. Ljubav nadilazi nemilosrđe vremena, a po njoj nam je dano da se ostvarimo i učinimo vrijeme svoga života kreativnim i vrijedonosnim. Tako nam je u vrijeme korone i rata pjesnikinja Anđelka podarila svoje leterističko ostvarenje. Stoga smo i mi isto pozvani da se u toj vremenskoj crti života ostvarimo i budemo ono što je čovjek od početka trebao biti.

Pjesnikinja Anđelka potom je čitala stihove pjesama Okončano traganje Nadživjet će nas fotografije naših nasmijanih lica – suhozid od ničim vezanih sitnica, spomen na okončano traganje za onim nečim. Pomazanje morem Sol u kožu utiskuje spoznaje; svaki val samo jednom poljubi žal, grijeh na pijesku ne ostavlja traga tamo gdje pokora užitak stvara u vlasti vječne mijene. Mati pjesme Ne plaši me zaboravom, mati pjesme, bezazlena ptico u zagrljaj mrkim čempresima odbjegla na počinak, s kamenim pečatom na usnama. Govorimo li o ljubavi O ljubavi vrijeme nas ne nauči ništa. I pod sjedinama zatječe nas zelene, s mliječnom jezgrom srca u svenulim nam grudima. Riječi nepodrezanih nokata Riječima trebalo je podrezati nokte: i moje, premazane otrovnim lakom, i tvoje, s crnilom pod njima. Nejakih se riječi stidim Znate li tko sam ja, razdraganu publiku pita klaun u šarenu odijelu skrojenu od mnogih zastava, odnedavna hranjen žlicom od zlata. Od komedije dell´arte gorčinu ćutim, od glista bez kičme i stava gorim u vrućici, zlo me hvata. Nejakih se riječi stidim. Svaka je pjesma žalosna, pjevam li o onom što vidim. Umorne misli Mrtvi hodaju nečujno. Na drugoj obali vezove za naše lađe grade. Sol ljubavi siplju u tegobno more, u valove što hrle k nama, grješnicima, oprati nam noge. Vrijeme ne zna za milosrđe Vrijeme ne zna za milosrđe. U visećim vrtovima Sunca potajno uzgaja okrutnost i neće se smilovati zaleđenoj suzi i ozeblinama srca kad vrata juga ostanu zatvorena i ne dopuste povratak proljeću.

Predgovor je napisao Valerio Orlić osnivač i počasni predsjednik Hrvatskog književnog društva. Član je Društva hrvatskih književnika. Urednik je i recenzent nakladničke djelatnosti HKD-a. Urednik je časopisa „Krik”, član uredništva časopisa „Književno pero” i „Zadarskog književnog ljetopisa”. Objavljene su mu dvadeset i dvije zbirke pjesama i knjiga književnih kritika (“Ogledala” 2019). Književni radovi su mu zastupljeni u antologijama i časopisima u zemlji i inozemstvu, prevođen je na petnaest svjetskih jezika. Dobitnik je domaćih i međunarodnih pjesničkih nagrada i nagrada za doprinos u književnosti. Njegov predgovor pročitala je Vesna Benić organizator i moderator ove promocije.

Ljubitelji poetskih stihova i prijatelji s oduševljenjem su pratili večer promocije na kojoj je nazočio i dr.sc. Marko Vučetić izvanredni profesor Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru i predsjednik Gradskog vijeća. Pjesnikinja Anđelka Korčulanić na kraju se zahvalila Gradskoj knjižnici Zadar na gostoprimstvu i svim posjetiteljima koji su podržali njezinu promociju i u Zadru. Do sada je održala promociju u Splitu, Rijeci a u Zagrebu će održati u knjižnici Bogdana Ogrizovića 2.11.2022.  

04. svibanj 2024 13:33