StoryEditorOCM
Dalmacijanajnovije

Nalaz: plovilo s austrijskom posadom kretalo se velikom brzinom, ali prijavljen i češki zapovjednik; Djevojčice životno ugrožene

Piše PSD.
9. srpnja 2014. - 12:33
JUTROS


Kako doznajemo u splitskom KBC-u, djevojčice su životno ugrožene, ali stabilno.

Jedna od djevojčica (8) zadobila je frakturu lubanje i priključena je na respirator. Stanje joj je jutros stabilno, a smještena je na dječjoj Jedinici intezivnog lijčenja.

Druga stradala, također 8-godišnjakinja, ima rupturu bubrega i slezene. Trenutno se nalazi na CT-u, nakon kojeg će se odlučiti hoće li trebati operativni zahvat.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture oglasilo se oko sinoćnje pomorske nesreće u kojoj su teško ozlijeđene dvije maloiljetne češke državljanke:

- Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašvanja na moru (MRCC Rijeka) jučer, 9. srpnja u 18.45 sati zaprimila je dojavu putem Županijskoga centra 112 Split o teškoj pomorskoj nesreći sa dvije ozlijeđene osobe kod otoka Hvara, o čemu je obaviještena nadležna Lučka kapetanija Split, odnosno Lučka ispostava Stari Grad koji su odmah isplovili prema poziciji nesreće.

Dolaskom na poziciju pomorske nesreće u uvali Stiniva na sjevernoj strani otoka Hvara, djelatnici Ispostave dojavili su da su u sudaru sudjelovala dva plovila, iznajmljena brodica tipa gumenjak 6,8 metara dužine pogonjen vanbrodskim motorom od 150 KS, kojim je upravljao E.W. sa dva člana posade, svih troje austrijski državljani, i češka brodica tipa gumenjak 6,5 metara dužine pogonjena vanbrodskim motorom od 110 KS, kojom je upravljao vlasnik M.D. sa četiri člana posade, svih petero češki državljani.

Utvrđeno je kako se u trenutku sudara plovilo sa austrijskom posadom kretalo velikom brzinom iz smjera rta Pelegrin prema Bolu, dok se češko plovilo u tom trenutku kretalo iz smjera uvale Stiniva prema splitskim vratima, da bi se sudarili na navedenoj poziciji.

Odmah nakon sudara djevojčice su prekrcane na plovilo austrijske posade kojim su prevezene u Stari grad gdje su ih preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći, no zbog težine zadobivenih ozljeda (jedna djevojčica ima rupturu slezene, a druga težu ozljedu glave) organiziran je hitan transport helikopterom u KBC Split, gdje se ozlijeđene djevojčice nalaze na liječenju.

Prema uočenim oštećenjima na lijevom boku českoga plovila djelatnici Ispostave utvrdili su kako je prilikom sudara plovilo sa austrijskom posadom naletjelo na češko plovilo.

Kapetan Ispostave podnio je optužne prijedloge protiv obojice zapovjednika plovila, dok djelatnici starogradske ispostave obavljaju očevid na plovilima o uzrocima ove pomorske nesreće, navde iz Ministarstva.

I. Marković


SINOĆ

U srijedu oko 18 sati na sjevernoj strani otoka Hvara kod uvale Stiniva došlo je do sudara dvije brodice u kojima su teško stradale dvije djevojčice češkog državljanstva.

Sudarile su se, kako neslužbeno saznajemo, brodica kojom je upravljao češki državljanin koji je sa sobom imao dvoje djece i Austrijanac koji je upravljao brodicom hrvatskih oznaka.

U sudaru su ozlijeđene češke djevojčice koje su helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prebačene u Klinički bonički centar Split gdje su hospitalizirane.

Kako smo neslužbeno saznali u KBC-u Split u kasnim večernjim satima, još je trajala operacija glave jedne od ozljeđenih djevojčica, dok je druga djevojčica sa višestrukim ozljedama smještena u Jedinici za intenzivno liječenje djece Klinike za pedijatriju KBC-a.

Prema neslužbenim informacijama, djevojčice nisu životno ugrožene, iako se radi o teškim tjelesnim ozljedama.

Dob djevojčica nismo uspjeli saznati jer su u KBC stigle bez ikakvih dokumenata koji su u sudaru brodova nestali u moru, ali procjenjuje se da su obje mlađe od 10 godina.

Očevid na licu mjesta provela je Lučka kapetanija, a službenih informacija o uzroku sudara još nema.

R. Mikačić
Foto: Ilustracija CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:48