StoryEditorOCM
Dalmacijaneka pristojna djeca

Solinski osmaši: Bilo nam je neugodno pitati gradonačelnika kolika mu je plaća

Piše PSD.
11. lipnja 2014. - 12:37
Nakon što su još od ožujka u solinskoj Gradskoj knjižnici organizirali više predstavljanja različitih zanimanja za osmaše koji upisuju srednju školu, kako bi im olakšali izbor budućeg zanimanja, odnosno usmjerili ih na ono čime bi se u životu željeli baviti, na koncu je druženje s učenicima osmih razreda zaokruženo gostovanjem solinskoga gradonačelnika Blaženka Bobana.

Gradonačelnik je za početak, pred 50-ak učenika koji su stigli iz triju solinskih osnovnih škola, “Don Lovre Katić”, “Vjekoslav Parać” i “Kraljica Jelena”, prepričao jedan njegov radni dan i koje su po njemu odlike dobroga gradonačelnika.

Primjer građanima

– Za jednog gradonačelnika vrlo je važno odabrati kvalitetne suradnike, jer sam ne može biti stručan u svakom segmentu rada, imati u te ljude povjerenja, biti potpuno iskren prema svojim suradnicima i svim građanima. Znati komunicirati sa svim ljudima, nastojati im pomoći, živjeti svakodnevno s građanima za taj grad i biti im primjer – kazao je u uvodu Boban, dodavši kako nije lako biti gradonačelnik zbog brojnih svakodnevnih obveza zbog kojih nemaš mnogo vremena posvetiti se obitelji.

– Prije dolaska u ured, dan mi počinje obilaskom određenog kvarta, a završava nakon 22 sata kada odgovaram na e-mailove građana. Moj najslađi trenutak odmora je oko 16 sati, kada dođem kući i barem na pola sata proćakulam sa suprugom i djecom.

No, bez obzira na to, ja sam svjestan da je to bio moj odabir, jer gradonačelnik treba biti na raspolaganju svojim građanima 24 sata. I na lijepim manifestacijama, ali i na požarima, i kad mu se ide, i kad mu se ne ide. Ovo mi je treći mandat, preda mnom su još tri godine realizacije zacrtanih projekata, a nakon toga bih se ipak mogao malo odmoriti – iskren je bio gradonačelnik.

Pitali su ga učenici i o tome zašto se kandidirao za prvog čovjeka grada, što misli o radu gradskih udruga, a osmaša Josipa iz “Don Lovre Katića” zanimalo je kad planiraju otvoriti srednju školu u Solinu.

– Postoje težnje da se jednog dana i otvori, no, moje je mišljenje da Solin još nije dostigao stupanj razvoja da bi to pratio. Naš je sljedeći važan projekt ipak otvaranje četvrte osnovne škole u Ninčevićima – istaknuo je Boban.

– Imate li svoga vozača kao ovi u Zagrebu? – iz zadnjih se redova potom javio i Marin Kovač iz 8.b “Vjekoslava Paraća”.

– Nemam svog osobnog vozača. U Gradu ima zaposlenih profesionalnih vozača, ali oni obavljaju neke druge poslove, idu do banke, do pošte, dovoze poslovne partnere ako stignu avionom i slično – odgovorio je Boban.

– A što vi vozite? – zanimalo je dalje Marina.

– Škodu superbu – odgovorio je Boban.

Žena na čelu grada

– E, kad vam ja budem vozač, kupit ćemo vam bolje – simpatično je dobacio Marin na kraju i još više raspoložio Bobana, koji je zaista uživao u društvu mladih.

Nakon svega što su čuli o radu jednoga gradonačelnika, na pitanje bi li tko želio jednog dana biti na čelu ovoga grada, dugo je bio muk, pa malo meškoljenje, i onda jedna ruka ipak visoko u zraku.

– Možda ja – kazala je Nikolina Drašković iz 8.b razreda “Vjekoslava Paraća” – ali samo zbog ovog dijela vezanog uz rad udruga, kulture, manifestacija i slično. Ali, kada čujem da nemate vremena za obitelj, onda baš i ne bih – zaključila je Nikolina. Gradonačelnik joj je uzvratio komplimentom, kazavši kako bi bilo lijepo vidjeti i jednu ženu na čelu grada, jer žene su kao suradnice iskrenije, odanije i urednije provode svoje obveze, rekao je.

– Nije da nas nije zanimalo kolika mu je plaća, ali bilo nam je to malo neugodno pitati – povjerili su nam učenici dok su se razilazili, jer neki su se i ohrabrili tek nakon završetka službenog dijela, pa je tako i Katarina Vuletić, učenica 8.c svetokajske osmoljetke, pitala bi li radije bio gradonačelnik Solina ili Splita.

– Solin i samo Solin. Mislim da imam najbolje sugrađane i udruge – izjavio je Boban, a Katarina nakon toga nije propustila i napraviti “selfie” s gradonačelnikom koji će ponosno staviti na Fejs.

Mia Sesartić
foto: Duje Klarić / cropix

Dogodine ćemo opet

Tijekom posljednja četiri mjeseca učenici su kroz ova predavanja solinske Gradske knjižnice mogli doznati iz prve ruke što radi glumac, a što koreografkinja, što radi stomatolog, a što dentalni tehničar, frizer, kozmetičarka i sportski trener. Iz knjižnice vele da će ovakvo predstavljanje za učenike osmih razreda osnovnih škola prirediti i iduće nastavne godine.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:09