StoryEditorOCM
Dalmacijatragom sudbine

Budišin prvijenac kao molitva za oživljavanje zapuštenih sela

Piše PSD.
3. srpnja 2014. - 22:28
Nakon knjige kraćih kritičkih zapisa i razmatranja „Sve naše krize“, kaštelanski umirovljenik i zaljubljenik u hrvatsku baštinu, slovo i pisanu riječ, Josip Budiša, javlja se i novim litararnim uratkom, suvremenim romanom naslovljenim „Tragom sudbine“ koji je ovih dana izašao iz tiska.

Riječ je o poluautobiografskom romanu o duhovnom bogatstvu siromašne Zagore u kojemu je autor šezdesetak godina svoga života pretočio u privlačnu monološku priču u kojoj je na neposredan način prikazao nekadašnji život na selu, zbog čega on ima i dokumentarnu i etnografsku vrijednost.

Glavni junak Vlado odrastao je u skromnoj radničkoj obitelji u kojoj je „usisao“ sve moralne i etičke vrijednosti mladog i čestitog čovjeka s velikim srcem i dušom osjetljivom za socijalnu pravdu. Odlaskom na više škole u primorske gradove upoznaje život urbanih sredina, emocionalno i tjelesno sazrijeva, upoznaje buduću suprugu Slavku. Na kraju Vlado se vraća u zbilju i s gorčinom u srcu primjećuje da ova naša suvremena i dugo žuđena samostalna Hrvatska, stvorena u Domovinskom ratu, ipak nije ono što su mnogi snivali.

Budišin književni prvijenac literarna je molitva za oživljavanje naših zapuštenih sela, poziv na dublje promišljanje o nama danas i ovdje - zapisao je u predgovoru knjige Mladen Vuković. Predstavljanje romana planirano je u rujnu.
Gordana Dragan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:40