StoryEditorOCM
DalmacijaŽIVI OD 1000 kn

"Ljudi, na socijali sam! Nemam ni OPG ni dugova, a ovrhom traže 103.600 kuna"

Piše PSD.
20. ožujka 2015. - 14:19
Ne spavam danima, hodam od ureda do ureda da bih shvatio što se događa. Možete li nešto napisati u novinama o tome? – tim nam se riječima obratio 48-godišnji Pavao Barbir iz Dusine nakon što je dobio rješenje od Porezne uprave da je dužan 103.600 kuna. U čudu je svatko tko poznaje Pavu kad mu on ispriča o svojim mukama i problemima s poreznim dugom. Pavao je i za čitatelje “Slobodne” otkrio kako je sve krenulo.

– Došao sam po neku potvrdu na Zavod za zapošljavanje kako bih je odnio u Centar za socijalnu skrb, no gospođa koja tamo radi rekla mi je da taj papir ne mogu dobiti, odnosno da moram prvo zatvoriti tvrtku koju imam otvorenu od 1991. godine. Kad sam to čuo, zamalo sam pao u nesvijest. Odmah sam je upitao: “Koja tvrtka? O čemu vi govorite?!” Na to mi je gospođa uzvratila kako mi više ništa ne može reći – prepričava Pavao gotovo na rubu suza.

No, nije na tome stalo, jer za nekoliko dana stigao je novi šok iz Porezne uprave – poštar je donio rješenje o ovrsi u iznosu od 103.600 kuna.
– U rješenju stoji da sam taj novac dužan za doprinose na mirovinsko osiguranje jer imam otvoren OPG. Moram reći kako su meni dolazili kući mjesečno uplatnice za mirovinsko osiguranje, ali sam ih bacao jer ih nisam smatrao važnima. Mislio sam da je to nečija pogreška, odnosno da su pogriješili adresu, ali na kraju me je dobro ujelo. Tek sad kad me je dobro ugrizlo, trgnuo sam se i počeo sve provjeravati. Još nisam otkrio kako imam OPG ili tvrtku. Od tih 103 tisuće kuna duga, više od pola su kamate. Otišao sam i u Poljoprivredno-savjetodavnu službu da vidim otkad ja imam taj OPG, a oni su mi kazali da na moje ime ne postoji registriran nikakav OPG – nastavlja Pavao.

Cijela priča oko Pavina poreznog duga digla je na noge i njegovo rodno mjesto, Dusinu. Neki mu u šali savjetuju da angažira dobre odvjetnike ili će završiti u Remetincu, a neki da uzme privatne istražitelje kako bi otkrili tko je famozni vlasnik OPG-a.

Netko ukrao podatke?

– Ja sam samo išao na dnevnice, ljudima sam pomagao u polju ili odvozio robu na tržnicu. Nikad nisam imao nikakav OPG, a još manje tvrtku. Sestra mi ima 1250 kuna socijalne pomoći, a ja sam joj skrbnik te zbog toga dobivam 1000 kuna, i od toga živimo. Pitali su me jesam li slučajno davao nekome osobnu iskaznicu. Jesam, ali davno, kako bih se učlanio u HDZ. I to onda kad je pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman osnivao Hrvatsku.

Ne znam više što mi je raditi, možda mi je u međuvremenu netko ukrao podatke. Sad su mi na Poreznoj otpisali nešto duga, ali ne znam što ću dalje, niti kako oni to meni mogu poslati kad svatko u Vrgorcu zna da nemam nikakvih primanja – veli Pavao.



MATE PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:36