StoryEditorOCM
DalmacijaIzvucite asa

Uspjelo nam je gotovo nemoguće: slikali smo zajedno kandidate za omiškog gradonačelnika!

Piše PSD.
6. ožujka 2015. - 20:06
Kad vam se lokalni vođa pravaša ponudi za posredovanje u kontaktiranju sa SDP-ovim gradonačelničkim kandidatom, a usred razgovora s HSP-ovcem – koji inače na sva zvona hvali radišnost nezavisnoga gradonačelnika kojeg svi u Hrvatskoj znaju kao borca protiv HDZ-ova načina vladavine, uostalom, podnio je čovjek i desetak kaznenih prijava – prijateljski upadne HDZ-ov kandidat za prvog čovjeka grada, onda mora da ste upravo u Omišu. Usred kampanje za prijevremene izbore.

Ako tomu dodamo da su i HDZ-ov Mijo Mimica (51), i SDP-ov Ivan Kovo (34), i HSP-ov Miljenko Vukasović (34), baš kao i donedavni gradonačelnik dr. Ivan Kovačić (40), složno pristali na zajedničko poziranje našem fotoreporteru Čizmi, čovjek bi pomislio da će Omišani u nedjelju na izbore iz nekog posve formalnog razloga, a ne zbog trvenja u Gradskom vijeću.

Netko neupućen bi još mogao pomisliti da se sve to ne odvija u gradu gdje u vrijeme maškara, kao u nekom vicu teško shvatljive logike, spaljuju – novinare. Dakle, one kojima je u prirodi posla pisati o propustima i malverzacijama političara.

Iza naizgled idilične atmosfere kojom ovih dana odišu omiške kalete i međusobna komunikacija četvorice kandidata za gradonačelnika, ujedno i nositelja četiriju prijavljenih lista za Gradsko vijeće, zapravo se krije žestoka borba za vlast koja bi vrlo lako mogla rezultirati jednako neizvjesnom završnicom kao i prije nešto više od godinu i pol dana.

Grad - senzacija

Omiš je tada postao nacionalnom senzacijom jer je tijesnom pobjedom u drugom krugu (uz razliku od samo 72 glasa!), široj javnosti nepoznati dr. Kovačić “skinuo” HDZ-ova Ivana Škaričića s vlasti nakon što je ovaj bio gradonačelnik u četiri i pol mandata, tj. osamnaest godina. Zanimljivo, Škaričić je svojedobno osvojio vlast također nakon – obaranja proračuna.

Istina, povijest se ne može ponoviti i zbog toga što Škaričić više nije gradonačelnički kandidat, ali je na listi za Gradsko vijeće, na četvrtom mjestu, što bi mu moglo donijeti siguran mandat.

Naime, HDZ je dosad imao većinu u Vijeću s devet mandata, kandidacijska lista grupe birača na čelu s dr. Kovačićem dva, kao i SDP, dok su HSP (tada u koaliciji s HČSP-om), HNS, HDSSD i nezavisna lista Ivana Barišića bili osvojili po jedan vijećnički mandat. Proračun je početkom prosinca srušio HDZ uz važnu pomoć HDSSD-a (presudio je omjer 9:8), čiji se vijećnik sada nalazi na listi HDZ-a.

Nije to jedini transfer u odnosu na sastave koji su “istrčali” pred birače polovinom 2013. godine: tako se listi donedavnoga gradonačelnika pridružio dojučerašnji nezavisni vijećnik Barišić, ali i bivši predsjednik Gradskog vijeća iz redova HDZ-a, dr. Zvonko Močić (“To nije bila trgovina, kad smo izvadili dokumentaciju iz škafeta i kad je vidio što se sve radilo, čovik je shvatio da ne može podržati takav način”, objašnjava Kovačić), a posebnost ovih izbora je i u tome što Čačićevi Reformisti idu zajedno s HNS-ovcima, sve pod kapom SDP-a.

Koalicija koju predvodi HDZ (tu su još i HSS, HDS, BUZ, HČSP, HSP AS) u prvi je plan gurnula Omišanima znanog ekonomista Mimicu. On je u dva navrata obavljao dužnost dogradonačelnika, inače je i bivši čelnik lokalne Turističke zajednice i sada NK Omiša, a osam je godina bio i na čelu Porezne uprave.

I dok kandidati vabe birače, Mimica uz pomoć šefa stranke Tomislava Karamarka, Kovačić uz asistenciju Bože Petrova, Stipe Petrine i Marijane Puljak, nekim Omišanima je ovo formalno bezvlašće – doslovno dogorjelo.

Recimo, lokalnim vatrogascima koji upravo zbog neizglasavanja proračuna već treći mjesec ne dobivaju plaću.

I dok Mimica drži da će HDZ kvalitetnije obnašati vlast, nastaviti svoje ranije započete projekte i tako opravdati održavanje prijevremenih izbora, Kovo, Vukasović i Kovačić drže da je cijena izbora u ovom trenutku nepotreban namet za Omišane, od kojih je oko 1600 bez posla.

– Imamo li na umu i naknade budućim vijećnicima, održavanje izbora nas stoji 700.000 kuna! Plus što gubimo vrijeme i novac u važnim projektima, evo za vrtić Kučiće nećemo uspjeti povući 400.000 kuna. Dakle, već smo tu prešli milijun kuna izravne štete. Propuštamo i natječaje ministarstava koji nude sufinanciranje...

Tu je i projekt gradske luke, gdje nas ovo vraća barem godinu unatrag. Javna rasprava za prostorni plan će se morati ponoviti, pa je nemoguće očekivati da radovi počnu u zimu 2016./2017. godine, kao što se očekivalo – konstatira dr. Kovačić, koji rušenje proračuna naziva “HDZ-ovim silovanjem demokracije”.

– A nije nebitno u svemu tome naglasiti da je Grad već drugu godinu poslovao pozitivno, iako nismo prodavali imovinu, štoviše, još smo nešto i kupili. Iako nam je prethodna HDZ-ova vlast bila prikazala dug od 31 milijun kuna, on je s ugovornim obvezama zapravo iznosio čak 56 milijuna, što smo uspjeli smanjiti na 40 milijuna, ali oni su nas ipak odlučili vratiti unatrag – kazat će dr. Kovačić, naglašavajući da ne žali zbog ulaska u politiku jer se osjećao dužnim “nešto učiniti za svoj grad”.

Demografska obnova

– Kovačić koristi populističke metode za jeftino kupovanje birača. Govorio je o prodaji gradske škode kako bi napravio vrtić i o prodaji vatrogasnog audija kako bi kupio cisternu. Naravno da se takve stvari ne mogu isfinancirati prodajom automobila ispod cijene. Pa valjda zato i postoji proračun! – komentira Mimica.

– Pazite, ja sam za to da se, ako je utvrđen, kriminal procesuira, ali Kovačiću zamjeram pritisak na policiju, USKOK i DORH, jer nismo u vremenima prije devedesete pa da sad netko može zaustaviti proces. Pričama o tome, on omalovažava te institucije. Iz svega toga iščitavam želju da stavi Škaričića u zatvor! On tako dijeli grad i pokušava ga zavaditi. Pa sjetite se samo kad su Škaričiću na Vijeću bacili lisice na stol... Ja takav sistem ponašanja ne odobravam – dodaje Mimica.

Najmlađi kandidat za gradonačelnika je HSP-ovac Vukasović, 34-godišnji zubni tehničar koji – evo još jedne zanimljivosti omiškog pluralizma – radno iskustvo stječe u ordinaciji oca SDP-ove kandidatkinje za Gradsko vijeće dr. Sanje Zovko. Vukasović je, inače, u međuvremenu magistrirao na pravu. Dva je dana mlađi od SDP-ova diplomiranog ekonomista Kove.

I jedni i drugi se zauzimaju za poticanje demografske obnove.

‘Uvozni glasovi’

– Ovo su izbori na rok od dvije godine i zato smo se mi u programu držali malih, ali konkretnih i izvedivih stvari. Od oživljavanja POS-a, od kojeg u Omišu nikad ništa nije bilo, preko toga da našim poljoprivrednicima i stočarima učinimo dostupnom vodu po nižoj cijeni od 13 kuna po kubiku, pa do poticaja od 5000 kuna za svako prvorođeno dijete, što se onda povećava za po još 5000 na svako iduće, dok bi četvrto i svako iduće dijete dobilo naknadu od 20.000 kuna. Za to mora biti novca! – poručuje Vukasović.

HSP je uoči drugoga kruga 2013. podržao sveučilišnog profesora zubne protetike koji je na koncu šokirao Škaričića.

– Jesam li požalio zbog toga? Ne, jer se pokazao poštenim političarom, što je rijetkost. Donio je i promjenu u načinu vladavine, sad su svi podaci dostupni. Ali mi nismo ničiji pobočni igrači, vjerujemo u pobjedu. Koliko je to realno? Ma da igram i na franje, ja idem na pobjedu! – odlučan je Vukasović, ističući kako HSP “politička trgovina ne zanima”.

– Podržavali smo gradonačelnika, ali nismo ušli u bilo koji nadzorni ili upravni odbor. I sutra ćemo podržati svaki dobar projekt za Omiš – poentira Vukasović.

Lokalni SDP obećava u slučaju pobjede besplatan vrtić za obitelji s troje i više djece, zauzima se za širenje postojeće mreže vrtića, najavljuje besplatne knjige osnovcima i besplatan prijevoz srednjoškolaca, kao i iniciranje gradnje srednje škole na Priku... Iz SDP-a upozoravaju da i Grad Omiš ima svoje “uvozne glasove”.

– U Stanićima stalno živi oko tristo ljudi. A prijavljeno ih je oko osamsto, pa se postavlja pitanje što je s tim glasovima – kazat će Kovo.


Mimica djeluje gotovo bezbrižno. Toliko vjeruje u svoj program. Od sanacije stijena, što bi, uvjeren je, već počelo da nije došlo do promjene vlasti na državnoj razini, preko radova na kanalizaciji i vodovodu, sve do projekta gradske luke i selidbe “Galeba” u Gata ili u Lisičinu, dok bi uz more niknuo hotel od 300 do 400 kreveta.

– Aktivirali bismo i poslovne zone, pa i onu u Kostanju, za koje smo mi već bili doveli struju i vodu, ali je Kovačić govorio da ih nema ni u tragovima – najavljuje Mimica, napominjući da HDZ zapravo nudi program “2+4 godine”, jer jedino tako mogu i sve realizirati.

Završiti stare stvari

– Najave velikih programa su gluposti, treba završiti stare stvari. Naš forte su komunalni projekti, od proširenja groblja, jer smo napokon kupili zemljište za to, preko dovršenja spajanja naših sela na vodovod i mreže vrtića. Dugoročni su nam projekti šetnica u priobalju i kanalizacija u Poljicima. Mi smo pokazali da se dvadesetogodišnja obećanja mogu realizirati u dvije godine, kad se hoće – kaže Kovačić.

– Prije je vladala logika: nije dobar glasač onaj kojem ispuniš sva obećanja – primijetit će i podsjetiti kako je HDZ još prije šest godina najavljivao i – “vrtić Kučiće”. Kaže i da ne namjerava “pobjeći u Sabor”, u suradnji s Petrovom i Puljak...

– Ma nama su dosta sitnice, znamo da nema novca. Ali, da ljudi ne lome noge kad šetaju, bilo bi dosta – kaže nam Šime Sladoljev, jedan od članova “vijeća mudraca” koje se sunčalo posred Fošala. Za razliku od njega, kolega iz “vijeća” neće na izbore.

– A ne, ja ne idem više, razočaran sam! Dosta mi je obećanja – kazat će žustro 85-godišnjak koji nam se predstavio tek kao Pitur.

– Lako za nas, ali šta će mladi? Evo, jedan moj sin je otišao u Ameriku, što će ovdje! – ubacuje se Miljenko Košević.

– I nek nas puste s velikim pričama, nek ulože u misto, uredite nogostupe, pješačke i biciklističke staze. I pustite gradonačelnika da radi, ne kočite ga, tko god bio – kaže Košević.

A kad smo već kod praktičnih savjeta, ne bi škodilo ni malo opreza sa šibicama. Neke se vatre, znate, znaju oteti kontroli. Pitajte vatrogasce ako meni ne vjerujete.

Hrvoje Prnjak
SNIMIO ANTE ČIZMIĆ / CROPIX

Obrat u drugom krugu

Na prošlim izborima, u konkurenciji devet kandidata, u drugi su se krug neposrednih izbora za gradonačelnika plasirali HDZ-ov Škaričić s 2878, iliti 43,59 posto glasova, te Kovačić s 1058 glasova, iliti 16,03 posto. Trećeplasirani je, s 8,15 posto valjanih listića, bio Mile Kovačić iz Hrvatskog demokratskog slobodarskog saveza Dalmacije (HDSSD), koji je na ovim izborima – HDZ-ov kandidat za zamjenika gradonačelnika.

Na birališta su tada izišla 6602 birača (ili 48,35 posto ukupnog broja registriranih). No, u drugom krugu su svi stali na stranu nezavisnog izazivača pa se dogodio pravi obrat – Kovačić je dobio povjerenje 3909, iliti 49,75 posto birača, dok se za Škaričića izjasnilo 3837, odnosno 48,83 posto onih koji su izišli na birališta.

Glasovalo se u 39 biračkih mjesta, a na popisu je bilo ukupno 13.699 birača. Škaričić je uložio prigovor gradskom izbornom povjerenstvu, ali je utvrđeno kako nije bilo nepravilnosti koje bi utjecale na konačni ishod.

Troškovi

I dok u omiškom HDZ-u priznaju da su na prethodnim izborima podcijenili važnost suvremenih elektroničkih medija, zbog čega su pred ove izbore puno ažurniji i na, primjerice, Facebooku, osjetna je razlika u planiranim troškovima kampanje. I dok kandidati HSP-a, SDP-a i Kovačić tvrde kako ne kane potrošiti više od 10.000 kuna, Mimica računa da će HDZ-ova kampanja koštati između 40.000 i 50.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:44