StoryEditorOCM
DalmacijaZALUD TEŽAČKI TRUDI

"Plančić" odbija platiti račune za preuzeto grožđe i obavljene usluge

Piše PSD.
4. prosinca 2014. - 09:39
Nije nepoznanica da vinska tvrtka “Plančić” d.o.o. iz Svirača, u općini Jelsa, vinogradarima duguje značajne iznose za preuzeto grožđe u posljednjih nekoliko godina, a njihove tvrdnje s početka ožujka ove godine da ih uprava zapravo sili da svoja potraživanja dokažu sudskim presudama i da će ih tek onda uzeti u obzir, nažalost su se obistinile.

Hoće li milijunski dugoviotići u zastaru?

Neki od njih, a ima ih i koji za svoje trude potražuju čak i više od pola milijuna kuna, pokrenuli su tužbe pred Općinskim sudom u Starome Gradu, no s koliko će se problema susretati u tim sudskim postupcima, najbolje svjedoči priča Stipe Milatića iz Svirača koji je za spomenutu tvrtku obavljao prijevozničke usluge, a za obavljeni posao u vremenu od 2008. do 2010. godine još uvijek potražuje 100.663,74 kune, uvećano za zatezne kamate i odvjetničke troškove.

– Dugovi prema T.O. “Stipe” u vlasništvu moje supruge Tanje Milatić bili su još i veći, međutim, na svu sreću, 14. veljače 2011. godine od bivšeg direktora Ante Plančića dobio sam memorandum kojim je priznao otvorene nepodmirene račune i obećao njihovo podmirenje u roku od 90 dana. A kako se ni to nije obistinilo, 10. svibnja te iste godine pred javnim bilježnikom potpisao mi je bjanko zadužnicu na iznos od 100.000 kuna. Slijedom toga mi smo u vremenu od 14. lipnja do 8. kolovoza preko Fine naplatili samo dio duga i zatezne kamate po jednom od ispostavljenih računa, a za preostali dio potraživanja početkom tekuće godine pokrenuli prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave, međutim, postupak još uvijek nije okončan – kaže Stipe.

A kako bi i bio kad je ovršenik u odnosu na utužene račune najprije istaknuo prigovor zastare, tvrdi da je proteklo tri godine od njihova dospijeća. I to je uistinu točno, ako se primijeni čl. 228. st. 1. Zakona o obveznim odnosima, ali ipak postavlja se pitanje je li to i moralno, odnosno hoće li se s istim problemom susresti i hvarski vinogradari, od kojih neki, kako se može čuti, imaju čak i neovjerene priznanice za preuzeto grožđe. Ljudi su išli s povjerenjem, s razumijevanjem za teškoće u poslovanju dužnika, a eto što bi na kraju balade mogli doživjeti.

No, vratimo se mi Milatiću, jer se on nije suočio samo s isticanjem zastare, nego se u njegovu slučaju na neki način osporava vjerodostojnost računa, odnosno dokumenata na temelju kojih se djelomično naplatio ili podnio spomenuti prijedlog za ovrhu.

Nije dovoljna ni potvrda o priznanju duga

– Moram reći da je to zaista krajnji cinizam, na pripremnom ročištu od 31. listopada 2014. pred Trgovačkim sudom u Splitu punomoćnik tuženika, odvjetnik Davor Radić, osporavao je istovjetnost pečata tvrtke “Plančić” d.o.o. s onima na računima, pa i memorandumu, ili bolje rečeno potvrdi o priznanju duga. A to bi onda značilo da je u ovom slučaju sve krivotvoreno, to jest da sam sudjelovao u protupravnoj naplati, što ću ja, naravno, opovrgnuti kao jedan od svjedoka na sljedećem ročištu što je zakazano za 9. siječnja 2015. godine – zaključio je Milatić, napomenuvši da je upravo u kontaktu sa svojim odvjetnicima koji provjeravaju ima li u svemu ovome elemenata kaznene odgovornosti rukovodećih ljudi, bilo da je riječ o upravi ili Nadzornom odboru.

A bude li, protiv njih će pokrenuti i kaznene prijave.

MIRKO CRNČEVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:00