StoryEditorOCM
Dalmacijanema prodaje bez iskaznice

Gotovo 12 tisuća poljoprivrednika sjeda u klupe

Piše PSD.
18. prosinca 2014. - 09:49

Poljoprivrednici koji se bave biljnom proizvodnjom moraju u školske klupe, na izobrazbu o održivoj upotrebi pesticida. Tko ne stekne potrebna znanja i o tome ne dobije uvjerenje u obliku iskaznice, od početka prosinca 2015. godine u poljoljekarnama više neće moći kupovati zaštitna sredstva.

- Dugo se pripremamo, a i sami smo morali na edukaciju da bismo mogli kvalitetno educirati poljoprivredne proizvođače. Sve pripreme su završene i prvi poljoprivrednici na našem području će u školske klupe polovinom siječnja – kaže mr.sc. Ivana Župić iz Savjetodavne službe koja je koordinatorica tima 13 ovlaštenih predavača s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Izobrazba će biti podijeljena na 13 tematskih područja, ovisno o vrsti proizvodnje kojom se pojedini poljoprivrednici bave. Obuhvatit će sve proizvođače u ratarstvu, povrtlarstvu, vinogradarstvu, voćarstvu, maslinarstvu i ukrasnom bilju. Sami proizvođači podijeljeni su na profesionalne i male, odnosno hobiste.

Svi profesionalni, a to su nositelji svih registriranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, moraju na izobrazbu. Prijaviti se mogu i ostali, posebno oni koji se, eventualno, planiraju baviti biljnom proizvodnjom u budućnosti. Minimalni uvjeti za sve svode se na punoljetnost i najmanje završenu osnovnu školu.

Rok 26. studenoga 2015.

Izobrazba će trajati 3 dana po 5 sati, a svakog polaznika stajat će 380 kuna. Od toga iznosa 300 kuna je cijena same edukacije, 50 kuna koštat će polaganje ispita, a 30 kuna stajat će izdavanje iskaznice. Educiranje će se obavljati u grupama od 20 do 30 poljoprivrednika.

Prema raspoloživim podacima na području Splitsko-dalmatinske županije registrirano je oko 16 tisuća OPG-a. Računa se da je aktivnih između 11 i 12 tisuća. Svi oni moraju završiti edukaciju i dobiti iskaznice najkasnije do 26. studenoga 2015. godine. Osim poljoprivrednika posebnu edukaciju moraju proći u poljoljekarnama koje će također dobiti svoje iskaznice.

Od početka prosinca 2015. godine na svakom računu pri kupnji herbicida stajat će broj iskaznice prodavača i kupca. Nitko bez iskaznice neće herbicide moći kupiti, niti će ih u ovlaštenim poljoljekarnama smjeti prodati nikome tko ne bude mogao dokazati da je osposobljen herbicidima rukovati.

toni paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:09