StoryEditorOCM
DalmacijaŽIVOT ‘NA REPU’ ŠKOJA

Zorislav Bonačić Sargo: Milna je misto bez vlasti, a sad ni likara nemamo

Piše PSD.
7. veljače 2015. - 11:05
Nakon sto godina Milna je ostala bez likara. Evo, doša sam u Supetar tražiti da mi prepišu lijek. U jednoj ordinaciji su mi rekli da ne mogu jer ne pripadam njima, a sada idem pokušati tražiti sreću kod drugoga liječnika – rekao mi je to, nemoćno šireći ruke, Zorislav Bonačić Sargo, kroničar Milne, koji je bio prisiljen "potegnuti" do Supetra jer bez lijeka ne može.

– Ostali smo bez općinske vlasti, župnik nam je u bolnici, naša doktorica nedavno nas je napustila i otišla na onaj svit. Povjerenica koja je preuzela ovlasti raspuštenog Vijeća i načelnika dolazi nam jednom tjedno. Ostali smo sami i prepušteni sebi da se snalazimo kako znamo i umijemo.

Ovo je ipak previše – zbori nekako snuždeno Bonačić Sargo, dodajući kako je staračkoj populaciji, a ona u Milni u ovim zimskim danima i noćima čini većinu, teško i naporno autobusima za najobičniji lijek putovati do Supetra i natrag.

Bolesti, zaobiđi nas!

Liječničku ordinaciju u Milni imala je u zakupu, na temelju ugovora s HZZO-om, dr. Nada Cvitanić Đopalić, a nakon njezine smrti pokrenuta je procedura izbora novoga liječnika. Taj postupak, prema dosadašnjim iskustvima, traje najmanje četiri do pet tjedana. Dakle, do daljnjega, odnosno do izbora novoga liječnika, ordinacija je gurnula ključ u bravu.

Pacijentima u Milni, a njih je gotovo 600 vezano uz mjesnu liječničku ordinaciju, na usluzi stoje dvije liječnice u dvadesetak kilometara udaljenom Domu zdravlja u Supetru, a to su dr. Nataša Šerić i dr. Tamara Benzon. Uz postojeće pacijente, dobili su i one iz Milne.

– Mi smo s naše strane učinili sve što smo mogli. Imenovali smo dvije liječnice koje će se brinuti o pacijentima s područja Milne i odmah smo pokrenuli predviđenu proceduru, a ona se ponajprije sastoji u tome da nam Ministarstvo zdravlja odobri zapošljavanje liječnika u ordinaciji u Milni. N

akon što dobijemo dopuštenje, raspisat ćemo natječaj i odabrati liječnika – objasnio je proceduru dr. Marko Rađa, pomoćnik ravnatelja županijskog Doma zdravlja i šef primarne zaštite, uz napomenu kako mimo takve procedure ne mogu donositi nikakve druge odluke.

Hoće li bolest voditi računa o proceduri i barem za neko vrijeme zaobići Milnu – teško je prognozirati. Ono što se može zaključiti jest to da su se stanovnici Milne, osobito oni kojima treba liječnička pomoć, ni krivi ni dužni našli u nezavidnoj situaciji.

IVICA RADIĆ, foto: arhiva cropix, sd




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:37