StoryEditorOCM
DalmacijaNEMA MUKTE

Kaštelanski vijećnici: Hoćeš reklamu? Plati!

Piše PSD.
16. srpnja 2015. - 21:34

Odzvonilo je besplatnom reklamiranju u Kaštelima. Naime, najnovijom odlukom kaštelanskog Gradskog vijeća vlasnici koji su svoje reklamne panoe postavili bez potrebnog rješenja nadležnog tijela imaju rok od tri mjeseca da podnesu zahtjev za postavljanje reklama, a ako to ne urade, one će im biti uklonjene, i to na njihov trošak.

Ovo je jedna od odredbi Odluke o reklamiranju, a kako je kazala pročelnica za komunalu Marija Pelivan , “njome se želi uvesti red u prostor”.Ovom je Odlukom obuhvaćeno 19 različitih vrsta reklamiranja, utvrđeni su uvjeti postavljanja reklama, uvjeti provedbe natječaja, povjerenstvo koje će natječaje provoditi, naknada za reklamiranje, nadležnosti i nadzor te kazne za prekršitelje.

Kazne do 10.000 kuna

Iako su svi vijećnici podržali potrebu za uvođenjem reda u reklamiranju, vijećnici SDP-a i Nezavisne Berketove liste tražili su smanjenje cijena.

Na primjedbu SDP-ovca Dražena Đakovića o cijenama naknade, koja je u prijedlogu bila jednaka onoj u Splitu, pročelnica Pelivan je predložene cijene smanjila za 40 posto.

Tako će, primjerice, vlasnik reklamne zastave mjesečno plaćati naknadu od 30 kuna po zastavi, za reklamna platna na građevinama u izgradnji plaćat će 24 kune mjesečno po četvornom metru reklame, a 24 kune mjesečno po metru četvornom plaćat će i vlasnici jumbo i bilboard reklamnih površina.

Naknada za putokazne reklamne panoe iznosit će 96 kuna mjesečno po panou, dok će reklamni natpisi i reklamne ploče vlasnike koštati 90 kuna mjesečno po metru četvornom reklame.

Za reklamno vozilo dnevna naknada iznosi 240 kuna, a dnevna naknada, ali po metru četvornom, utvrđena je i za transparente i iznosi 30 kuna. Za osvijetljene staklene vitrine (city light) naknada je 90 kuna po metru četvornom tijekom mjeseca, a ista cijena je i za samostojeće reklame. Naknadu će, od 60 kuna mjesečno po metru četvornom, plaćati i vlasnici reklamnih poruka s pročelja objekata ili zidova.

Ove cijene odnose se na reklamne predmete na javnim površinama, dok će vlasnici reklama postavljenih na zemljištima u vlasništvu privatnih ili pravnih osoba plaćati 20 posto od tih cijena.

Kako je kazala Pelivan, nakon tromjesečnog razdoblja prilagodbe, komunalne redare čekat će veliki posao, a za one koji se ogluše na odredbe Odluke određene su i kazne, koje iznose od 500 do 10.000 kuna.

Jakov Žarko


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:06