StoryEditorOCM
Dalmacijapovodom 300. utrke

Alkari u Bruxellesu zaokupili pažnju tisuća znatiželjnika

Piše PSD.
4. svibnja 2015. - 23:18
Dvodnevni posjet Bruxellesu odakle će Europi i svijetu najaviti jubilarnu 300. Sinjsku alku koja će se održati 9. kolovoza alkari su počeli danas u katedrali Saint Michel et Gudule.

S alkarima i alkarskim momcima koje su vodili alkarski vojvoda mr. Ante Vučić, tajnik VAD-a dr. Ivan Nasić, član uprave dr. Tomislav Župić bili su sinjska dogradonačelnica Kristina Križanac, župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja i gvardijan Franjevačkog samostana i svetišta Gospe Sinjske fra Petar Klapež i članovi Časnog suda Boško Vladoviž i Ivan Zorica.

Domaćini alkarima bili su hrvatski eurozastupnik Andrej Plenković (HDZ) i Ivica Sršen, predsjednik Ogranka Matice Hrvatske u glavnom belgijskom gradu, a pridružili su im se i HDZ-ove hrvatske eurozastupnice Dubravka Šuica i Ivana Miletić.

Alkare je u katedralnoj kapeli Majke od proštenja i milosti primio dekan Claude Castiau koji ih je upoznao da je to danas, zapravo, glavna katedrala katolika Europske unije. Ona se počela graditi u 11., a završena je u 15. stoljeću.

Nakon što su dekan Castiau i gvardijan Klapež zajednički nad alkare zazvali blagoslov Božji katedralom je odjeknula himna sinjske nebeske zaštitnice "O Gospe Sinjska" koju su zajednički otpjevali klapa Sinj, alkari i alkarski momci i ostali nazočni Hrvati.

Prije posjeta katedrali na čijim su se stepenicama slikali za uspomenu, alkare i alkarske momke te njihovu pratnju u hrvatskom veleposlanstvu u Bruxellesu primio je dr. Mario Nobilo, hrvatski veleposlanik u Kraljevini Belgiji.

Tijekom razgledanja grada alkari i momci uz glazbu bubnjara paradirali su ulicama Bruxellesa u svojim odorama i privlačili pozornost tisuća znatiželjnih građana europske prijestolnice i turista.

Ovoga utorka alkari će biti primljeni u Europskom parlamentu gdje će u povodu 300. sinjske alke biti otvorena i izložba fotografija.


IZ BRUXELLESA: TONI PAŠTAR
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:48