StoryEditorOCM
DalmacijaNESPORTSKI  

Monterovih dva milijuna kuna ‘utopljeno’ u sinjskom bazenu

Piše PSD.
18. travnja 2012. - 23:16

Jedan od krakova hobotnice preko koje je isisivan novac iz splitskog “Montera” seže do Sinja. Još od 2007. godine “Monter” za obavljeni posao vrijedan oko 2.000.000 kuna nije naplatio ni lipe. Izgledi da splitska tvrtka u teškoćama dođe do tog novca i tako bar djelomično osigura devet neisplaćenih plaća zaposlenicima, minimalni su, ako ne nikakvi. O čemu je riječ? “Monter” je dobio poslove elektroinstalacije, hidroinstalacije, ventilacije i klimatizacije prigodom rekonstrukcije i dogradnje Gradskog bazena u Sinju.

Investitor je bila tvrtka “TIM-sport” iz Splita, vlasnika Milivoja Bebića, koja je od Grada Sinja dobila bazen na 20-godišnju koncesiju. “TIM-sport” je za realizaciju toga projekta dobio 1,2 milijuna eura kredita od Hypo-leasinga. S projektom su zajednički startali vaterpolski kolege i prijatelji Ivo Raunig i Bebić. Razišli su se prije nego su i krenuli pa je Raunig uz naknadu izišao iz posla, a Bebić je nastavio sam. Koncesionar nikada nije do kraja ispunio koncesijski ugovor jer, koliko je poznato, Gradski bazen ni danas nema uporabnu dozvolu jer se, navodno, prigodom gradnje izišlo iz gabarita glavnog projekta.

Danas je “TIM-sport” u stečaju, a Gradskim bazenom, njegovim (ne)radom i financijskim repovima, bave se Trgovački sud u Splitu i sinjska gradska vlast. Osim spomenutih 1,2 milijuna eura kredita, “TIM-sport” je u rekonstrukciju i dogradnju bazena utrošio još najmanje pet-šest milijuna kuna. Za toliko ga, naime, terete izvođači radova koji su, kažu, posao obavili, ali ih Bebić nije isplatio. Nekoliko malih sinjskih poduzetnika zbog toga je propalo. S najvećim pojedinačnim iznosom, od oko 2.000.000 kuna iz 2007. godine, što bi danas uz obračun zakonske zatezne kamate bilo bar dvostruko, u isplati je uskraćen upravo “Monter”.

Vlasnik “TIM-sporta” Milivoj Bebić nije bio nepoznat direktoru Anti Katuri. Oni su stari vaterpolski poznanici, prijatelji i suradnici. Jedno vrijeme, prije Bebićeva poduzetničkog izleta u Sinj, zajednički su vodili vaterpolski klub POŠK gdje je Bebić bio direktor, a Katura tajnik. Da nisu bili tako bliski, bi li “Monter” u poslovanju s “TIM-sportom” prošao drukčije?

Toni Paštar

‘Orbis-holding’ većinski vlasnik

Na adresi Poljička cesta 39 u Splitu smješteno je nekoliko tvrtki s predznakom “Monter”, a još njih nekoliko brisano je iz sudskog registra. Svi radnici koji se štrajkom pokušavaju izboriti za svoje zaostale plaće bili su zaposleni u tvrtki “Monter Split”, u većinskom vlasništvu “Orbis-holdinga” Bruna Zvonimira Orešara. Danas ih je u toj tvrtki svega četvero, isto toliko ih je u “Monter Polisu”, dok je njih 50-ak u “Monter Projektu”.

Direktor svih tih triju tvrtki je Ante Katura. U Nadzornom odboru tvrtke “Monter Split” u registru Trgovačkog suda upisani su kao predsjednik Bruno Zvonimir Orešar, te njegov zamjenik Alan Galić i član Zvonimir Orešar, svi iz Zagreba. Kao vlasnik “Monter Projekta” upisan je Ante Katura, a tu je tvrtku inače osnovala potkraj 90-ih godina sad nepostojeća tvrtka “Mont-L”. “Monter Projekt” osnovao je 2010. godine tvrtku “Monter Polis”, koja je u njegovu stopostotnom vlasništvu.

LJ.V.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:26