StoryEditorOCM
DalmacijaRUGLO od ZGRADE DUHANKE PREUREĐENO U LJEPOTicu

Trogiru hotel sa četiri zvjezdice

Piše PSD.
6. srpnja 2008. - 21:38

Nakon dvogodišnjeg preuređenja zgrade Duhanke, sada se očekuje skoro izdavanje uporabne dozvole, a prvi gosti u novi bi hotel mogli doći krajem mjeseca. Zanimljivo je da je tu lokaciju za hotel odabrao još Franjo Ferdinand

Trogir će, nakon nekoliko obiteljskih hotela s tri zvjezdice, uskoro dobiti i prvi hotel s četiri zvjezdice u staroj kamenoj ljepotici na sjevernoj strani Čiova.

Novi hotel Duhanka smješten je u zgradi u kojoj se nekada otkupljivao duhan, a poznato je da se na prostoru bivše općine Trogir, kao i Labinske zagore, znalo godišnje prikupiti i više od milijun i pol listova prvoklasnog duhana.

Stoga se početkom prošlog stoljeća u Trogiru krenulo s izgradnjom zgrade Duhanke na interesantnoj lokaciji između Kule Kamerlengo i Kule sv. Marka, no taj prostor površinom nije bio odgovarajući pa se krenulo u potragu za novom lokacijom.

Bilo je čak i nevjerojatnih prijedloga da se dio Kule Kamerlengo sruši kako bi se mogla Duhanka proširila u odgovarajućim gabaritima. Stoga se, što je potvrđeno u knjizi graditeljstva Trogira iz pera Sanka Piplovića, u problematiku gradnje Duhanke uključio i sam prestolonasljednik nadvojvoda Franjo Ferdinand, koji je osobito cijenio trogirske spomenike.

Pod njegovim je utjecajem izabrana druga lokacija kako bi se izbjeglo rušenje Kamerlenga, i to istočno od crkve sv. Gospe od Mora na Čiovu, gdje je i danas ta kamena ljepotica.

Nakon dvogodišnjeg preuređenja zgrade Duhanke, sada se očekuje skoro izdavanje uporabne dozvole, a prvi bi gosti u novi hotel mogli doći krajem mjeseca. Kako nam je kazao vlasnik Duhanke Marinko Karamatić, obnova je potrajala dulje od planiranog zbog težine zahvata kojim se, u suradnji s Konzervatorskim zavodom iz Trogira, nastojao očuvati povijesni izgled zgrade.

- Ukupna investicija prelazi 15 milijuna eura, od čega je 12,5 milijuna pribavljeno bankovnim kreditima - objasnio je Karamatić.

Hotel će imati tri kata i prizemlje s osam apartmana, veliki restoran i otvoreni bazen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:54